O multime de oameni folosesc focul pentru a se incalzi, iar combustibilii care sustin focul sunt numerosi: lemn, carbune, brichete, etc. Printre acestia se numara si peletii, care in ultimii ani au devenit din ce in ce mai populari in randul utilizatorilor, in principiu pentru costul lor scazut.

Ce sunt peletii?

Peletii sunt deseuri lemnoase care au fost deshidratate si comprimate foarte bine, in asa fel incat sa atinga dublul densitatii energetice pe care o are lemnul neuscat.  Obtinerea lor se face intr-o masina de facut peleti, iar procesul presupune cativa pasi:

  • Rumegusul rezultat din prelucrarea lemnului in ateliere este foarte bine uscat;
  • Acestuia i se adauga un liant, care este preferabil sa fie cat mai natural;
  • Rumegusul amestecat cu liant este supus presarii si taierii cu utilaje specializate.

Conform specialistilor de la WoodExpert, peletii au toate sansele sa devina cat de curand un inlocuitor viabil pentru combustibilii conventionali, deoarece au o putere calorica mare, in ciuda densitatii foarte mici, pot fi transportati cu usurinta si pot fi stocati cu usurinta.

Care sunt principalele caracteristici ale peletilor?

In general, peletii se incadreaza in anumite caracteristici intalnite universal, indiferent de locul in care sunt produsi: au diametrul intre 3 si 15 mm, au o lungime de pana in 60 de mm, au o greutate de pana la 650 kg/mc, o umiditate de pana in 8%, cenusa de pana in 1.5% si o putere calorica intre 3500 si 4500 kcal/kg.

De ce sa folosesti peleti in detrimentul lemnului?

Pentru ca ofera o multime de avantaje, multe dintre ele foarte convingatoare:

  • Sunt solutii ecologice, care nu polueaza mediul inconjurator si nu necesita taierea altor lemne. Practic, sunt realizati din resturile lemnoase provenite din ateliere;
  • Au o autonomie ridicata.
  • Centralele termice pe peleti sunt considerate ecologice si pot fi achizitonate prin programul Casa Verde. Acest program acorda sume de pana in 6000 de lei pentru achizitia surselor de energie, atata vreme cat acestea sunt verzi;
  • Sunt neutri in ceea ce priveste emisiile de carbon. Este adevarat ca au emisii de dioxid de carbon, insa acestea au aceeasi valoare cu valoarea absorbita de copac in perioada sa de crestere;
  • Nu emit foarte mult fum iar in gazele de ardere rezultate praful este alcalin;
  • Nu contin sulfuri iar continutul de metal este unul foarte scazut;
  • Pot fi utilizati chiar si dupa ardere. Cenusa rezultata in urma arderii de peleti este excelenta pe post de ingrasamant natural, fiind foarte bogata in minerale;
  • Genereaza un cost mult scazut in comparatie cu alti combustibili fosili si asigura o eficienta mai mare in ceea ce priveste randamentul de ardere, puterea calorica si siguranta in utilizare;
  • Nu necesita un spatiu mare de depozitare. 1 tona de peleti poate fi depozitata intr-un spatiu cu volum de 1200-1500 de litri.

Care sunt dezavantajele peletilor?

Evident, exista si o serie de dezavantaje pentru acesti combustibili, cel mai mare fiind costul mare pentur achizitia centralei termice. Pretul unei astfel de centrale poate fi de 2-3 ori mai mare decat pretul unei centrale clasice pe lemn. Costurile pot fi crescute si de numeroase elemente de siguranta care trebuie sa fie introduse in instalatie, de necesitatea unui cos de fum sau de faptul ca motorul snecului se poate infunda si are nevoie de curatare o data la 2-3 zile.

Daca sunt folositi peleti de proasta calitate ( ceea ce se intampla destul de des din cauza costului mai mic), acestia pot afecta functionarea centralei si pot duce la uzura prematura a acesteia.

Tocmai de aceea, este bine sa se foloseasca mereu peleti de buna calitate si sa se respecte sfaturile producatorului. Un kg de peleti are un pret ce variaza intre 0.5 si 1.5 Ron, asadar, investitia in peleti de calitate nu este una extrem de mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.