Fostul şef al Serviciului Poliţiei Rutiere Cluj, comisarul şef Alexandru Mureşan, a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune. Poliţistul este acuzat că şi-a falsificat adeverinţa de salariu pentru a obţine de la BRD două împrumuturi în valoare totală de 245.000 de euro. La un termen anterior, completul care judecă speţa comisarului Alexandru Mureşan a propus formularea unei adrese către BRD Cluj referitor la posibilitatea împăcarea a părţilor, modalitate reglementată de  noul Cod de Procedură Penală. Cum reprezentanţii băncii nu au înţeles să dea un răspuns la solicitarea formulată, completul a cerut în mod imperativ exprimarea unui punct de vedere, indiferent care ar fi acesta.

 

BRD ezită să se împace

În 2008,  familia Mureşan a cumpărat un teren în Cluj-Napoca pe care şi-au construit o casă.

Pentru a cumpăra terenul, comisarul Mureşan avea nevoie de 200.000 de euro. Ca urmare, după ce a studiat piaţa bancară, a recurs la serviciile BRD. Pentru a accesa acest împrumut el trebuia să dovedească un salariu de minim 8.500 de lei. Aşa se face că, deşi salariul lui Mureşan era de 4.875 lei, în adeverinţa de la BRD salariul acestuia figura că este de 8.875 lei.

Poliţistul a negat că ar fi recurs la acest fals şi a dat vina pe o conspiraţie a angajaţilor BRD. La dosar există şi o expertiză, ale cărei concluzii sunt favorabile pentru poliţist, arătând că nu acesta este persoana care a modificat scrisul. Cu toate aceste, în declaraţia dată în faza de urmărire penală, Mureşan a recunoscut că el a fost persoana care a ridicat adeverinţa de la IPJ Cluj şi a predat-o la BRD.

Între timp, Mureşan a formulat o plângere prin care contesta soluţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj de neîncepere a urmăririi penale împotriva unei angajate a BRD, cea pe care comisarul o considera vinovată de falsificarea adeverinţei. Judecătorul a menţinut rezoluţia acordată de Parchet.

Noul Cod Penal a pus însă, din nou, faţă în faţă, cele două părţi, prin acordarea posibilităţii de rezolvare a conflictului, în cazul infracţiunii de înşelăciune, prin împăcarea părţilor. În această împrejurare, completul de judecată, a transmis, la un termen anterior, invitaţia către reprezentanţii băncii de a lua în calcul această posibilitate. Cum aceştia nu au oferit un răspuns, judecătorul de caz, Monica Şortan, a pus în vedere reprezentantului legal al BRD ca la următorul termen să aducă punctul de vedere al băncii referitor la posibilitatea de împăcare cu Mureşan Alexandru, indiferent care va fi acesta.

 

Lipsa în declaraţia de avere

Procurorii mai susţin că Mureşan, pe lângă faptul că şi-a falsificat adeverinţa de salariu, pentru a se putea încadra în condiţiile impuse de BRD pentru acordarea a două credite în valoare de 245.000 de euro, nu a trecut în declaraţia de avere tranzacţiile imobiliare realizate de soţia sa în sumă de 2,82 milioane de euro.

În rechizitoriu se arată că rata lunară la creditul de 200.000 de euro era în jurul sumei de aproximativ 9.000 de lei, în condiţiile în care veniturile lunare ale familiei Mureşan sunt de aproximativ 8.600 de lei.  Cu toate acestea, prosperitatea familiei era evidentă. Comisarul şef şi-a finalizat la acea vreme o vilă într-o zonă rezidenţială a Clujului.

Anchetatorii clujeni acuză că poliţistul nu a completat în declaraţia de avere faptul că soţia lui a efectuat tranzacţii imobiliare în sumă de 2.82 milioane de euro dar şi că nu a declarat împrumuturile luate de el sau de soţia acestuia, Melinda Mureşan, care sunt în sumă de 1.54 milioane euro, 20.000 dolari SUA şi 70.000 de lei.

„În cursul urmăririi penale, Mureşan Alexandru a susţinut că el nu a urmărit denaturarea adevărului cu ocazia completării declaraţiei de avere aferente anilor 2007-2011, crezând printre altele că el nu a avut cunoştinţă despre afacerile derulate de soţia sa, despre veniturile, datoriile respectiv împrumuturile luate de aceasta”, se arată în rechizitoriu.

Comisarul se apără spunând că nu ştia de afacerile imobiliare dezvoltate de soţia sa la acea vreme. .Procurorii susţin că o astfel de apărare nu poate fi crezută deoarece într-o familie, activităţile financiare importante derulate de unul dintre soţi sunt cunoscute de celălalt soţ.

 

Melinda Mureşan îi vrăjea din vorbe

Deşi pe rol se judecă presupuse acte de înşelăciune ale comisarului şef Mureşan Alexandru, procesul se învârte în acest moment în jurul afacerilor imobiliare ale soţiei acestuia, Melinda Mureşan. Foşti parteneri de afaceri ai acesteia, martori la proces, depun mărturie despre terenurile cumpărate împreună şi despre afacerile imobiliare derulate. Astfel, pe terenul achiziţionat în cartierul Bună Ziua, au fost edificate imobile, blocuri de două etaje,care ulterior au fost vândute, iar banii câştigaţi s-au împărţit între parteneri. De asemenea, a mai existat un teren pe Calea Dorobanţilor, pentru care Melinda Mureşan. împreună cu partenerii săi de afaceri au plătit împreună aproape un jumătate de milioane de euro, s-a dovedit a avea probleme de întăbulare, care au generat mai mult procese pentru recuperarea banilor. Pentru a intra în afacere, Melinda Mureşan a împrumutat sume mari de bani, de ordinul sutelor de mii de euro, pentru care nu s-au încheiat niciun fel de acte, aşa încât o parte din cei care au dat banii nu i-au recuperat. Martorii declară că soţia comisarului miza pe puterea ei de persuasiune şi pe farmecul personal cu care reuşea să convingă să-i fie împrumutaţi banii fără întocmirea vreunui contract.

 

Un cont al comisarului, buzunarul în care se adunau ratele

Unul dintre martori a povestit cum s-au virat sume de zeci de mii de euro în contul comisarului Mureşan. Mai exact, pentru terenul de pe Calea Dorobanţilor, Melinda Mureşan ar fi dat partenerilor săi de afaceri numărul de cont al soţului său, cont în care se adunau, de la toţi partenerii de afaceri, ratele pentru teren.  

 

Ştia sau nu ştia? Aceasta-i întrebarea

Miza acestor mărturii este de a se stabili în ce măsură ştia comisarul despre afacerile falimentare ale soţiei. Toţi cei interogaţi până în acest moment susţin că deşi Mureşan ştia, în mare, că soţia sa derulează anumite investiţii în imobiliare, nu era la curent cu împrumuturile pa care acesta le făcuse şi nu ştia ce însemnau aceste afaceri. Ceea ce complică lucrurile este faptul că familia Mureşan avea legături de prietenie cu partenerii de afaceri ai Melindei Mureşan. Toţi martori audiaţi au declarat însă că, deşi se întâlneau la diferite evenimente, nu discutau niciodată afaceri. De asemenea, ei spun că nu au vorbit cu comisarul despre problemele pe care le aveau cu soţia sa până când totul a ajuns la limită şi au încercat să obţină sprijinul lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.