Împânzirea tuturor partidelor politice nou apărute cu securiști, plasați în poziții cheie, nu mai e niciun secret. După ’89, toate partidele au fost înțesate de astfel de oameni. Dovediți sau nu, este clar că o parte dintre politicieni au o legătură apropiată de serviciile secrete. Un astfel de exemplu este Cristian Ghinea, candidatul USR-PLUS la alegerile europarlamentare, ocupând poziția a doua pe lista Alianței 2020. Cea mai notabilă realizare a lui Ghinea a fost aprobarea ilegală din fondul operațional aflat în subordinea MFE a unui proiect cu dedicație pentru SRI, proiect pentru supravegherea neconstituțională a cetățenilor.

O anchetă realizată de jurnaliștii de la România Curată în noiembrie 2016 arată că Guvernul României este manevrat de Serviciul Român de Informaţii, iar miniștrii din Guvernul Cioloș care nu executau ceea ce li se comanda erau dați afară.

Acest lucru s-a întâmplat la Ministerul Fondurilor Europene, unde Aura Răducu a fost demisă pentru că a refuzat să semneze un proiect precum SII Analytics, găsind mai multe nereguli în legătură cu acest proiect. Mai mult, ar fi făcut „gafa” de a consulta înainte Comisia Europeană, mai ales că existau deja suspiciuni privind sectorul IT. Din acest motiv, ea a fost înlocuită cu Cristian Ghinea, după care proiectul a fost atribuit fără probleme. 

Mai mult, sunt denunțate nereguli și ilegalități în legătură cu proiectul SII ANALITICS, finanțat din fonduri europene, privind supravegherea în masă a tuturor românilor.


„SRI a depus proiectul în aceeași zi în care a fost lansat apelul, pe 9 iunie. SRI știa astfel dinainte de acest apel și de ce anume trebuie sa conțină cererea de finanțare, precum și cum arătau acestea dinainte de a fi făcute publice toate documentele apelului. (…) SRI-ul are în continuare singurul proiect înregistrat în sistem, ceilalți potențiali participanți nu au avut curaj nici măcar să se apropie. De altfel, se pare că fuseseră avertizați în acest sens”, arată sursa citată. 

Potrivit jurnaliștilor de la România Curată, proiectul încalcă legea 277/2001 referitoare la protecţia datelor cu caracter personal. 

„Proiectul a răspuns unui apel care nu avea legătură cu securitatea, fiind un proiect pur civil, parte din strategia digitală europeană (…). SRI a avut ocazia să intervină încă din faza de ghid. Apelul despre care vorbim trebuia centrat pe evenimentele de viață ale cetățenilor, dar nicăieri în ghid nu se menționează care sunt cele 36 de astfel de evenimente, spre deosebire de alte țări europene. Strategia europeană citată mai sus menționează că e vorba de lucruri precum căsătoria sau schimbarea locului de muncă. În schimb, ghidul românesc «o scaldă» între subiectul big data, evenimente de viață și combaterea terorismului, introdusă cu dedicație”, precizează romaniacurata.ro.


Jurnaliștii mai spun că agențiile implicate în evenimentele de viață nu au voie să transmită date personale SRI decât dacă există mandate de siguranță legate de cazuri specifice, așadar, în niciun caz sub formă de baze întregi de date. 

Platforma România Curate atrage atenția și asupra unor nereguli cu privire la subcontractanţii SRI. 

„Subcontractanţii la asemenea fraude din fonduri europene, că asta sunt, care se pare că au avut loc și înainte de guvernul Cioloș, sunt firme favorite ale SRI în proprietatea sau administrarea unor elemente de crimă organizată cu legături cu persoane din acest serviciu”, se mai menționează în sursa citată. 


Această situație duce la ipoteza că aceste fraude sunt perpetuate de „elemente penale care au capturat de fapt SRI și folosesc puterea fără precedent a acestui serviciu în scop de îmbogățire personală”. Puterea pe care o au aceste grupuri le permite să schimbe miniștri, să influențeze acțiunile premierului și să se considere deasupra legii, fraudând cu impunitate bugetul României, încheie sursa citată.

Ghinea, mare expert anticorupție și reprezentant al străzii

Ghinea se prezenta ca expert anticorupţie, deşi titlul mai exact ar fi de promotor DNA. Expertiza sa constă în volumul de interviuri amabile cu Morar, Horia Georgescu şi câțiva procurori controversaţi de gen Lucian Papici. Tot din ”CV”-ul lui Ghinea aflăm că acesta se prezintă ca un reprezentant al străzii, dar în momente strategice rapoartele CRP (o organizație non-guvernamentală  înființată în 2012 fondată de Ghinea și de Ciprian Ciucu, consilier general din partea PNL) sau pozițiile sale publice n-au ezitat să intre în contradicție cu revendicările străzii. Astfel, în toamna lui 2014, la un an după asaltul jandarmilor de la Pungești asupra localnicilor și activiștilor de mediu, împreună cu o colegă de la CRPE nu a ezitat să considere că ”intrarea pe piață a resurselor din gaze de șist” va reprezenta o ”o contribuție a României la securitatea energetică regională”. Raportul vine după un amplu eveniment la care au fost consultați parteneri de dialog precum: Chevron, Rompetrol, Petrom, Romgaz, NIS (adică subsidiara Gazprom din Serbia) etc.

Cristian Ghinea a ajuns în stradă și în toamna lui 2013, când cu Roșia Montană, motiv să-l ascultăm la RFI, povestind cât era de supărat pe Ponta și Guvernul lui că nu-și asumă mizeria cazului și încearcă s-o mute pe umerii Parlamentului. Altfel, după cum declara, el ”îi înțelegea și pe cei care investesc acolo”. ”Gabriel Resources sunt niște oameni care au investit niște bani ca să scoată alți bani”. Să nu fi știut expertul anticorupție Cristian Ghinea că ”oamenii ăia care au investit niște bani ca să scoată alți bani” erau niște aventurieri ca Timiș, Talpeș, Steinmetz și alții căutați cu DNA-ul, Interpolul și FBI-ul prin mai multe țări și continente? Sau cumpărarea masivă a presei, a politicienilor și încălcarea hotărârilor judecătorești definitive era pentru domnul Ghinea doar o ”investiție”?

Biografia lui Cristian Ghinea este exemplară pentru tipul de „băiat deştept” care a fost selectat să conducă România, indiferent dacă din poziţia de „tehnocrat” sau politician şi indiferent de partid.

Controversatul program SII Analytics

Singurul contract european atribuit de MFE a fost cel SII Analytics, de 25 de milioane de euro, câștigat de SRI, în calitate de unic ofertant, proiect atribuit ilegal de către Ghinea. Cu ajutorul acestui program, SRI deține toate datele românilor la un click distanță. SRI a atribuit contractul SII Analitycs, în valoare de 31,5 milioane euro, firmelor Siveco România și Nova Tech Integrated Solutions SRI.

Potrivit SRI, proiectul SII Analitycs, care include platforma electronică Big Data, „este destinat asigurării unei capacități superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituții din România” și că obiectivul său este „de a spori considerabil viteza de căutare a informației relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic și procedural, instituțiile statului vor putea accesa informațiile integrat, rapid și eficient”. SRI arată că acest sistem nu va colecta date noi, ci le va analiza pe cele existente, pe baza unor algoritmi.

Cu toate acestea, la lansarea licitației, patru organizații neguvernamentale au trimis o scrisoare deschisă mai multor instituții naționale și europene, prin care cer anularea unui proiect al SRI, finanțat din fonduri UE, despre care susțin că ar fi unul „de supraveghere în masă”, anunță APADOR-CH.

„Proiectul, numit „SII Analytics”, are un potențial de supraveghere generalizată a întregii populații a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetățenești sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituții publice la datele personale colectate și integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale”, arată APADOR-CH și alte trei ONG-uri, într-un comunicat de presă.

Valoarea proiectului a fost estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanțare din fonduri externe nerambursabile, anunța SRI în august 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here