O echipă de cercetători britanici care lucrează la un proiect de arheologie marină a descoperit o corabie intactă pe fundul Mării Negre. Este cea mai veche ambarcaţiune din lume găsită în aceste condiţii, specialiştii estimând că vasul antic zace acolo de mai bine de 2.400 de ani.

Corabia cu vâsle provine din Grecia antică, are 23 metri lungime şi se află la o milă (aproape 2 kilometri) sub linia apei, de-a lungul coastei bulgare, nu departe de graniţa cu România.  Lipsa oxigenului la acea adâncime este factorul care a dus la conservarea ei.

„Nu aş fi crezut vreodată că e posibilă o asemenea descoperire“, a declarat pentru presa britanică profesorul Jon Adams, coordonatorul echipei de investigatori. Aceştia s-au aflat în misiunea de cercetare timp de trei ani în Marea Neagră.

O astfel de ambarcaţiune a mai fost văzută doar pe vasele greceşti pictate, precum „Vaza sirenei“ de la British Museum, care povesteşte în imagini cântecul sirenelor din Odiseea lui Ulisse.

Cercetătorii consideră că această descoperire va schimba datele despre construirea de corăbii şi navigaţie în lumea antică. Vasul va rămâne pe fundul mării, dar o piesă a fost datată cu carbon la Universitatea din Southampton pentru stabilirea vechimii.

epava

Sursa: adevarul.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here