Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plangerea directorului “Gazeta de Cluj”, Liviu Man, impotriva statului roman. CEDO cere statului sa raspunda unei serii de intrebari privitoare la incalcarea articolelor 3, 8 şi 10 din Convenţia Internaţionala a Drepturilor Omului. Articolul 3 se refera la interzicerea torturii, 8 la dreptul la respectarea vieţii personale şi familiale şi 10 la libertatea de expresie.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat saptamana trecuta in cauza Liviu Man contra Statului Roman, in sensul admiterii plangerii apelantului. Curtea Europeana a constatat incalcarea a mai multor drepturi fundamentale garantate de catre Convenţia Europeana a Drepturilor Omului, incalcari survenite in timpul urmaririi penale şi a detenţiei jurnaliştilor “Gazeta de Cluj” şi “Buna Ziua Ardeal”.
Conform documentului inaintat de catre forul european, pana la 1 februarie 2013, Statul Roman va trebui sa-şi exprime poziţia faţa de problemele ridicate de CEDO, iar ulterior are opţiunea de a inainta directorului Liviu Man o oferta, in sensul impacarii parţilor. Referitor la aceasta posibilitate, Liviu Man s-a aratat dezinteresat, menţionand ca abuzurile organelor de poliţie şi ale magistraţilor trebuiesc condamnate. “Nu am intenţia sa ma inţeleg cu statul roman, sa plateasca pentru ceea ce au facut domnii procurori Hrudei şi Deritei şi judecatorii care le-au luat in seama prostiile”, a declarat Liviu Man. Avocatul Radu Chiriţa, aparatorul in faţa forului european al lui Liviu Man şi specialist pe probleme de incalcare a drepturilor fundamentale, a lasat sa se inţeleaga faptul ca pana la acest moment nimic nu este sigur şi ca dupa data de 1 februarie 2013 lucrurile vor fi mult mai clare.  “Statul roman nu este obligat sa faca o oferta parţilor vatamate. Pana la data de 1 februarie 2013 Statul in schimb trebuie sa-şi depuna observaţiile cu privire la articolele incalcate şi care privesc drepturile omului”, a declarat avocatul Radu Chiriţa.

Legat de durata procesului, mai precis la timpul ramas pana cand Curtea Europeana se va pronunţa definitiv in cauza, Radu Chiriţa a anunţat ca, cel mai probabil, din acest moment  vor mai fi nevoie de aproximativ doi-trei ani.

Drepturile fundamentale care au fost constatate

In intrebarile adresate statului roman, CEDO a ridicat problema tratamentului inuman şi degradant la care a fost supus Liviu Man, in contradicţie cu art. 3 din Convenţie, atunci cand a fost prezentat publicului in catuşe de la inceputul investigaţiei, şi cand a fost supus incarcerarii la izolare timp de 60 de zile. De asemenea, Curtea se intreaba daca art. 8 nu a fost incalcat atunci cand interceptarile convorbirilor telefonice au aparut in presa, şi cand procurorul i-a chemat pe jurnalişti sa-l fotografieze inconjurat de mascaţi şi cu catuşele pe mana. Acelaşi articol este invocat in cazul percheziţiilor de la domiciliul acestuia, fara a i se oferi o compensaţie pentru acest tratament.
Nu in ultimul rand, CEDO intreba statul roman daca lui Liviu Man i-a fost incalcata libertatea de expresie, dat fiind ca imediat dupa arestare, conturile publicaţiilor ale carui director era au fost inchise, iar echipamentul confiscat.

Cum vede CEDO speţa

In inceputul scrisorii adresata directorului publicaţiei Gazeta de Cluj Liviu Man, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) ridica problema materialelor aparute in publicaţiile Gazeta de Cluj şi Buna Ziua Ardeal. Astfel, curtea constata faptul ca “majoritatea articolelor acoperite de publicaţiile Gazeta de Cluj şi Buna Ziua Ardeal acopereau subiecte precum corupţia la cel mai inalt nivel, dar şi abuzurile poliţieneşti sau ale procurorilor”.  Instanţa europeana mai remarca faptul ca impotriva membrilor conducerii aşa numitului trust “Gazeta”,  au fost autorizate, in total, 50.000 de interceptari telefonice. Ba mai mult, mare parte a informaţiilor obţinute dar şi a transcrierilor convorbirilor au fost facute publice, deşi urmarirea penala inca nu era finalizata.

Incercarea de linşaj mediatic din ziua arestului

Facand referire la starea de fapt, CEDO aduce in discuţie evenimentele din ziua de 30 octombrie 2006, ziua in care au fost arestaţi primii cinci jurnalişti.  Curtea noteaza faptul ca “ la data de 30 octombrie 2006, la orele 8.00 dimineaţa, in casa directorului general Liviu Man şi a altor patru ziarişti, au fost efectuate percheziţii domiciliare. Organele de poliţie au inceput percheziţiile in baza unor mandate, fara insa a explica detaliat acuzaţiile care le sunt aduse”.  Magistraţii europeni noteaza, de asemenea, faptul ca Liviu Man a fost scos, in mod vadit tendenţios, din propria locuinţa cu catuşele la mana,  in tot acest timp jurnalişti TV sau de la diverse publicaţii, la invitaţia procurorului, au avut ocazia de a face capturi foto şi video. Curtea mai menţioneaza faptul ca imaginea care-l infaţişa pe Liviu Man scos cu catuşe la maini a fost intens dezbatuta in mass-media, subiectul fiind considerat de o mare importanţa pentru o parte a presei şi a lumii politice locale.
La nici o ora dupa descinderea simultana in locuinţele jurnaliştilor, pe la orele 9.00, agenţi de poliţie şi mascaţi au percheziţionat şi sediile publicaţiilor Gazeta de Cluj şi Buna Ziua Ardeal, de unde au confiscat toate documentele financiare sau contabile pe care le-au gasit. Chiar daca percheziţia nu s-a efectuat in prezenţa aparatorilor legali, toate documentele au fost confiscate şi o mare parte dintre ele nu au mai putut fi recuperate, din moment ce multe dintre ele nu au aparut in inventar. Toate computerele, aparatura şi automobilele firmelor Gazeta de Cluj şi Buna Ziua Ardeal, dar şi multe bunuri aparţinand jurnaliştilor au fost confiscate. In doar cateva ore, procuratura şi organele de poliţie au reuşit sa reduca “la tacere” cele mai incomode publicaţii clujene, procedand şi la arestarea a cinci persoane.

Izolarea de dupa arest şi confiscarea speciala

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a luat act de faptul ca imediat dupa arestarea directorului general Liviu Man, acesta a fost transportat la penitenciarul Gherla dupa ce arestul preventiv a fost impus de catre Curtea de Apel. Aici, Liviu Man a fost ţinut la izolare totala timp de 6 zile, neavand contact cu nimeni, fiind-i ingaduita o singura ora de vizita din partea familiei pe saptamana.  In plus, Curtea mai noteaza şi faptul ca Liviu Man avea doar dreptul la o plimbare de treizeci de minute in curtea inchisorii, singur, fiindu-i de asemenea interzis sa citeasca sau sa asculte radio. Una dintre masurile impuse de instanţa impotriva lui Liviu Man a fost confiscarea bunurilor sale şi ale familie, precum şi cele aparţinand firmelor la care acesta avea participaţii. Atat Liviu Man cat şi soţia sa, Milena Man, au cerut in repetate randuri inapoierea bunurilor confiscate in mod abuziv,  insa pana la acest moment nu au recuperat nimic.

Sabin Ripan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.