România va trebui să modifice legislația pentru a recunoaște drepturile cuplurilor gay, potrivit unei decizii a Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Instanța europeană a hotărât marți ca toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex.

CEDO a hotărât ca toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România, să recunoască familiile formate din persoane de același sex

Totodată, statele semnatare au obligația să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBT. Decizia vine după ce două tinere au intentat proces împotriva Rusiei, iar Moscova a răspuns că refuză să protejeze și să recunoască familiile formate din persoane de același sex.

Țara noastră se află, alături de Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia și Bulgaria, pe lista scurtă a țărilor care nu oferă niciun fel de protecție sau recunoaștere legală acestor familii.

„Marea Cameră a decis că fiecare stat, indiferent de opinia unei părţi a populației sau indiferent de opinia politicienilor, are obligaţia să aibă o legislație de protecție a tuturor familiilor, inclusiv a familiilor formate din persoane de același sex”, a explicat Iustina Ionescu, avocat în drepturile omului.

„Dacă s-ar aplica hotărârea CEDO în România, sute de mii de cupluri formate din familii de același sex ar putea să-și întemeieze o familie recunoscută legal, pentru că în acest moment nu sunt recunoscute de statul român”, a declarat Florin Presadă, director executiv Asociația Accept, pentru PRO TV.

În cazul în care România nu va lua nicio măsură, atunci va urma un proces în care va trebui să raporteze la CEDO, odată la câteva luni, cum a schimbat legislația pentru îmbunătățirea recunoașterii și protecției familiilor formate din persoane de același sex.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here