CEDO a judecat ieri cauza Vlad v. Romania, aratand in concluziile instantei ca articolul 6, referitor la un proces just intr-o perioada de timp rezonabila, a fost incalcat, la fel si Articolul 13, privind dreptul la compensatie imediata. Curtea Europeana a Drepturilor Omului considera ca la originea acestor incalcari ale Conventiei sta proasta functionare a legislatiei si practicii nationale. De asemenea, arata CEDO intr-un comunicat de presa, este nevoie de reforme, astfel incat compensatiile sa fie disponibile pentru reclamantii ale caror procese au durat prea mult.

Cazul mentionat mai sus se referea la durata procedurilor legale in care au fost implicati aplicantii in fata tribunalelor romanesti si la compensatiile disponibile pentru acestia. CEDO considera ca timpul in care au fost rezolvate aceste cazuri a depasit durata rezonabila si ca este responsabilitatea autoritartilor romane sa ofere compensatii pentru aceste intarzieri. In prezent, exista 500 de cazuri similare aduse in fata Curtii, astfel ca CEDO arata ca problema este una sistemica si tine de justetea si rapiditatea cu care sunt rezolvate litigiile in Romania.

Cel mai lung proces din Romania, de notorietate internationala, este unul comercial, privind datoria unei firme din Germania catre fostul complex siderurgic Galati. Cauza a fost inchisa in defavoarea fabricii dupa 30 de ani de judecata, miza fiind 100 de milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.