Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat lista marilor datornici. Surpriza vine din faptul că cei mai mari datornici sunt şi cei mai bogaţi oameni de afaceri din ţară. De asemenea, în topul datornicilor se regăsesc şi mulţi dintre jucătorii de pe piaţa de electricitate din ţară. Pe de altă parte, afacerişti cum ar fi Ioan Niculae, Ovidiu Tender sau Gabriel Comănescu spun că Fiscul se înşeală, ei fiind cu plăţile la zi. Pe lista marilor datornici au apărut, în premieră, şi două bănci (RBS şi Volksbank), însă reprezentanţii lor spun că au apărut pe această listă dintr-o greşeală.

ANAF a publicat lista marilor datornici. La finalul primului trimestru, cei mai mari şase datornici la stat pe lista ANAF erau Compania Naţională a Huilei (CNH), cu 1,37 miliarde lei, Galaxy Tobacco – 549 milioane lei -, CFR Marfă (446 milioane lei), European Food, cu 238 de milioane de lei, CFR SA (133 milioane lei) şi Poşta Română – 91 milioane lei. Însă, după câteva zile de la publicarea listei, ANAF a rectificat topul datornicilor pentru că Guvernul a șters datoriile la CFR SA, prin preluarea lor de către CFR Marfă şi au fost convertite în acţiuni datoriile pe care CFR Marfă le avea la stat. De asemenea, datoriile CNH au fost șterse şi ele pentru că, pe ultima sută de metri, tot Guvernul a integrat minele de cărbune în marile centrale electrice. Astfel, când va veni timpul privatizărilor centralelor, Ponta va “cadorisi” investitorii aşteptaţi şi cu patrimoniul minelor de cărbune.

Printre alte societăţi din domeniul energetic care aveau datorii la stat la jumătatea anului se numără CET Govora (361.778 lei), RADET Bucureşti (circa 6 milioane lei), Electrica (19,5 milioane lei), precum şi companiile de Servicii Energetice din Dobrogea (14 milioane lei), Banat (18 milioane lei), Moldova (aproape 37 milioane lei) şi Oltenia (717.444 lei).

De asemenea, şi clujenii de la Jolidon se numără în topul datornicilor din segmentul firmelor care activează în domeniul modei. Jolidon Import Export are datorii de 19,8 milioane lei iar retailerii Zara Bucureşti (222 de lei), Kenvelo România (789.426 lei) fac şi ei “coadă” la datoriile către Fisc.

 

Băncile pe lista “executaţilor” silit

Printre marii datornici la stat se regăsesc şi două bănci, RBS şi Volksbank, în dreptul cărora este specificat faptul că în curând se vor începe procedurile de executare silită. Suma de 189.950 lei afişată drept obligaţie de plată de către ANAF în dreptul Volksbank este una modică şi nu este de natură să afecteze situaţia şi operaţiunile băncii, susţin reprezentanţii băncii într-o luare de poziţie oficială.

Obligaţia restantă la bugetul de stat a băncii cu capital majoritar britanic RBS se ridică, potrivit ANAF, la 304.737 lei. Reprezentanţii instituţiei de credit precizează că la mijloc se află tot o problemă de comunicare. „Această sumă reprezintă o sumă de plătit rezultată dintr-o inadvertenţă între sumele plătite în avans de către RBS România şi sumele de plată curente şi va fi compensată cu sume pe care statul le datorează băncii”, au arătat oficialii băncii.

Pe lista ANAF se mai regăsesc şi alte societăţi financiare: RSL Leasing IFN, Ţiriac Leasing IFN, General Leasing SA şi Iveco Capital Leasing IFN.

 

Afaceriştii spun că Fiscul a greşit

În ceea ce îi priveşte pe afaceriștii români care s-au trezit datori la Fisc, cei mai mulţi dintre ei spun că este vorba de o greşeală. Ioan Niculae spune că Galaxy Tobacco nu este datoare la stat, aşa cum arată ANAF, potrivit căreia societatea se află pe primul loc între marii datornici la bugetul consolidat, cu o sumă de peste 550 de milioane de lei.

Specialiştii de la Casa de Avocatură Boştină şi Asociaţii au transmis, anul trecut în luna mai, un comunicat de presă în care subliniau că drepturile societăţii comerciale Galaxy Tobacco (fosta SN Tutunul Românesc SA) izvorâte din contractul de privatizare încheiat în anul 2004 au fost recunoscute în instanţă. Comunicatul citat mai menţiona: „ANAF, în cursul anului 2009, în loc să opereze facilităţile fiscale ce i-au fost acordate prin lege, a repus în sarcina societăţii o datorie foarte mare, de aproximativ 500.000.000 lei, reprezentând diferite impozite şi taxe precum şi majorări de întârziere, sumă care, la scurt timp, s-a dublat prin actualizarea majorărilor de întârziere”.

Atât Ovidiu Tender, cât şi Gabriel Comănescu susţin că sumele cu care apar datoare companiile pe care le deţin – Tender SA (circa 18 milioane de lei) şi, respectiv, Grup Servicii Petroliere (3,7 milioane lei) şi Upetrom 1 Mai (16,8 milioane lei) nu ar trebui să apară în evidenţele fiscului, pentru că au fost făcute cereri de eşalonare, sau că sumele au fost plătite, însă Fiscul nu a actualizat lista de plăţi.

 

Mari datornici la stat

Alte companii mari prezente printre cei cu arierate la bugetul consolidat sunt Alexandrion Grup România (18,9 milioane lei), Aplast SRL (3,7 milioane lei), Butan Gas România (22.592 lei), Electrificare CFR (12,45 milioane lei), Microsoft România (13,58 milioane lei), Nestle România (1,2 milioane lei), Ro Star SA (456.289 lei), Rompetrol Downstream SRL (121,55 milioane lei), Unirea Shopping Center (1,5 milioane lei), Zahărul Oradea (19,4 milioane lei), Dafora (8,35 milioane lei), Condmag (4,54 milioane).

 

“Băieţii deştepţi” au datorii la stat

Printre alte societăţi din domeniul energetic care aveau datorii la stat la jumătatea anului se numără CET Govora (361.778 lei), RADET Bucureşti (circa 6 milioane lei), Electrica (19,5 milioane lei), precum şi companiile de Servicii Energetice din Dobrogea (14 milioane lei), Banat (18 milioane lei), Moldova (aproape 37 milioane lei) şi Oltenia (717.444 lei). Însă, cea mai mare datorie din arieratele acestor societăţi este cea a Electrocentrale Bucureşti, de peste 126 de milioane de lei, sumă ce reprezintă impozitul pe profit neachitat de companie. În total,datoriile societăţilor din acest domeniu însumează circa 290 de milioane de lei.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.