Premierul Emil Boc arata, de la Cluj, precum un castigator al alegerilor interne din PDL ce vor avea loc in data de 14 mai, desi secretarul general, Vasile Blaga, nu este pregatit sa lase armele jos atat de usor. Theodor Paleologu pare cel mai relaxat candidat, poate si pentru faptul ca se bucura de o sustinere… aproape de zero. Singura figura marcanta a democrat-liberalilor care si-a anuntat sustinerea pentru fostul ministru al Culturii este europarlamentarul Cristian Preda.

Emil Boc nu are nevoie sa isi prezinte candidatura la Cluj-Napoca pentru ca este foarte cunoscut aici. Premierul a fost mai activ in restul tarii, iar in ceea ce priveste voturile de la Cluj-Napoca acestea i-au fost asigurate de presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, de primarul si presedintele PDL Cluj-Napoca, Sorin Apostu, dar si de deputatul si presedintele PDL Cluj, Daniel Buda.

Boc, sustinut de tineret

Liderul interimar al organizatiei de tineret al PD-L, Cristian Hrituc, spune ca la alegerile interne din partid din 14-15 mai tinerii ii vor returna lui Emil Boc sustinerea pe care acesta le-a acordat-o, la randul sau, in perioada primului mandat de presedinte al partidului. “Sunt sigur ca si de data aceasta tineretul va face diferenta, practic, noi vom inclina balanta”, a declarat Cristian Hrituc.

Antepronuntarea lui Blaga

“Plictiseala” a fost cuvantul cheie in cele aproximativ doua ore de discutii pe care le-a avut Vasile Blaga in fata celor aproximativ 200 de persone prezente la lansarea motiunii sale. Majoritatea democrat-liberalilor se jucau pe telefon si cascau, iar intrebarile au fost in afara temei.

Vasile Blaga a incercat sa isi lanseze candidatura in fieful lui Emil Boc, la Cluj-Napoca, insa a facut o greseala de “procedura.” S-a prefacut ca nu mai tine minte propriile declaratii si nu a vrut sa comenteze un subiect asupra caruia s-a autopronuntat: “Jaf la BT”.

“In cursul anului trecut au fost sapte jafuri si doua tentative. Cu aceasta ocazie va spun, in premiera, ca autorii primului jaf de banci au fost prinsi astazi, la Cluj. Pentru mai multe date, colegii dumneavoastra va vor informa, de la Cluj, procurorul de caz si seful Inspectoratului de Politie de acolo. Sunt mai multe… trebuie sa lucram pe mai multe fronturi aici. Colaborarea pentru o mai mare prezenta in strada…”, a declarat, pe 19 ianuarie 2010, Vasile Blaga.
Actualul secretar general al PDL este mai preocupat de soarta campaniei sale electorale interne decat pentru a afla ca cei pe care “i-a arestat” in urma cu un an si patru luni sunt acum liberi. Intrebat de reporterii “Gazetei de Cluj” cum comenteaza eliberarea celor pe care el insusi i-a numit “autorii jafului”, Vasile Blaga e devenit lupul moralist si nu a mai dorit sa comenteze. Dupa ce le-a anulat, in mod vadit, prezumtia de nevinovatie lui Andrei Hosu si Bogdan Baciu, si i-a etichetat cu “autorii jafului” fara macar ca acestia sa treaca printr-un proces echitabil, cel poreclit “bulldogul” nu a mai comentat de aceasta data. “Au fost eliberati? Stiti foarte bine ca am fost ministru de Interne si nu pot sa comentez o decizie a instantei”, a declarat, umil, Vasile Blaga, dupa care a plecat cu coada printe picioare cat a putut de repede de intrebarile jurnalistilor. Secretarul general al PDL este indiferent fata de cei pe care i-a tinut in arest timp de un an si patru luni cu eticheta de “autorii jafului”.

Blaga, da!, Buda si Apostu, ba!

Oricum, desi Vasile Blaga a declarat ca va primi cu siguranta si voturi de la Cluj, mai marii organizatiei clujene au negat cu desavarsire ca il vor vota pe secretarul general. Nici Daniel Buda, presedintele organizatiei judetene a PDL, dar nici Sorin Apostu, presedintele organizatiei municipale a democrat-liberalilor, nu vor sa ii acorde niciun vot lui Vasile Blaga si au declarat, la unison, ca toate voturile din judetul Cluj vor merge catre Emil Boc.

Paleologu, sustinut de forma

Theodor Paleologu, fostul ministru al Culturii, a venit la Cluj-Napoca la o zi dupa Vasile Blaga, intr-o incercare mai mult amuzanta de a strange voturi. Paleologu vrea sa reformeze partidul si in ceea ce priveste donatiile. “Doresc o noua filozofie fiscala prin programul meu de candidatura, legata de sponsorizare, mecenat, filantropie”.
"Pe langa alocarea de fonduri suplimentare de la bugetul de Stat pentru domeniile orientate spre viitor si dezvoltare durabila, e nevoie de un cadru fiscal care sa stimuleze atragerea de fonduri private. Desigur, exista o lege a sponsorizarii, dar ea este mult prea restrictiva si birocratica in abordare."

Fostul ministru al Culturii nu-l fura pe Boc

La Cluj-Napoca, Paleologu a declarat ca nu a venit sa fure voturile lui Emil Boc, ci: “Am venit sa discut.” Sub 100 de persone au participat la reprezentantia sustinuta de fostul ministru al Culturii la Cluj-Napoca, insa nu pareau prea interesati de impartasirea ideilor lui Paleologu.

CV  Emil Boc

EXPERIENTA PROFESIONALA
Post actual:
Prim-ministru al Guvernului Romaniei (decembrie 2008 -)
Conferentiar universitar doctor (2000 -)
Facultatea de Stiinte Politice si Administratie Publica, Universitatea „Babes – Bolyai”, Cluj – Napoca
Facultatea de Drept, Universitatea „Babes-Bolyai", Cluj-Napoca
Avocat – Baroul Cluj, incepand din 1996

Post anterior:
Profesor, Scoala Normala „Gheorghe Lazar" Cluj-Napoca (1991 – 1993)
Preparator, catedra de Istorie contemporana si stiinte politice (1993 – 1994)
Asistent – Facultatea de Stiinte Politice si Administrative (1994-1997)
Lector universitar dr. – Facultatea de Stiinte Politice si Administrative (1997 – 2000)

CARIERA POLITICA
Prim-ministru al Guvernului Romaniei (din 22 decembrie 2008)
Presedinte al Partidului Democrat Liberal (din decembrie 2007)
Presedinte al Partidului Democrat (decembrie 2004 – decembrie 2007)
Presedinte executiv al Partidului Democrat (2003 – 2004)
Primarul municipiului Cluj Napoca (2004 – 2009)
Vicepresedinte al Comisiei de Revizuire a Constitutiei (2003)
Lider al Grupului Parlamentar PD din Camera Deputatilor (2003 – 2004)
Vicepresedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor (2001 – 2004)
Deputat (2000 – 2004)
Presedinte al BPJ Cluj (2000 – 2004)

CV Vasile Blaga

Studii:
1981 – Facultatea de Mecanica – Institutul Politehnic “Traian Vuia”,
Timisoara

Cursuri, specializari:
• 1994 -1995 – Cursuri de specializare in domeniul vamal in Austria si
Germania
• 1999 – Colegiul National de Aparare, seria a VIII-a

Activitate profesionala:
• 1981-1990 – Diverse functii ca inginer; director comercial al Intreprinderii
Mecanice Hiperion din orasul Stei, judetul Bihor
• 1991-1993 – Prefect de Bihor
• 1993-1996 – Director general la Directia Regionala Vamala Oradea
• 2000-2004 – Expert parlamentar
• 2004 – 21-29 decembrie – Consilier prezidential pe probleme de Aparare,
securitate si siguranta nationala, sef al Departamentului Securitatii
Nationale al Administratiei Prezidentiale
• 2005 – 2007 – Ministru al Administratiei si Internelor

Activitate politica:
• 1990-1992 – Deputat de Bihor, ales pe listele Frontului Salvarii Nationale
• 1990 – Presedinte al CFSN (Consiliul Frontului Salvarii Nationale) Stei si
vicepresedinte al CFSN Bihor
• 1991 – Membru fondator al Partidului Democrat; presedinte al Organizatiei
Judetene Bihor a PD (1991-1997)
• 1996-2000 – Senator de Bihor, ales pe listele PD
• 1997-2001 – Secretar general al PD
• 2001 – Vicepresedinte cu probleme organizatorice al PD
• 2004 – prezent – Senator de Bucuresti, ales pe listele PD
• 2004 – Sef al campaniei prezidentiale a lui Traian Basescu
• 2007 – prezent – Secretar general al PD-L

CV Theodor Paleologu

Experienta profesionala

    * Ambasador extraordinar si plenipotentiar in Regatul Danemarcei si Republica Islanda (2005-2008)
    * Lector extern, Universitatea Copenhaga (2007 si 2008)
    * Profesor asistent si director al universitatii de vara, European College of Liberal Arts, Berlin (din 2003 pana in prezent)
    * Research Fellow, University of Notre Dame (2001-2002), New York University (2002), Harvard University (2002-2003), Wissenschaftskolleg zu Berlin (2005)
    * Visiting professor, Deep Springs College (2003)
    * Lector, Boston College (1999-2000)

Activitate profesionala

    * Ancien élève, Ecole Normale Supérieure, Paris (1996-2001)
    * Doctorat in studii politice, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris & Ludwig-Maximilians-Universität, München (1998-2001)
    * Licenta si master in filozofie, Paris I Sorbonne (1992-1998)

Cariera politica

    * Deputat al Partidului Democrat-Liberal in colegiul 9 Bucuresti (din noiembrie 2008)

Functiile “mici”

Sorin Frunzaverde, Constantin Ostaficiuc și Cristian Boureanu candideaza la functia de prim-vicepresedinti din partea lui Vasile Blaga, depunandu-si candidaturile in acest sens. De cealalta parte Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Teodor Baconschi si Mircea Toader intra in cursa pentru prim-vicepresedinti aliniati in spatele lui Emil Boc. Ioan Oltean si Cezar Preda s-au inscris in cursa pentru secretar general, primul in echipa premierului, cel de-al doilea in cea a actualului secretar general al PDL. Oltean si Preda isi incearca norocul si la functia de vicepresedinte.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.