Curtea de Apel Cluj Napoca a desemnat ca lichidator în cadrul dizolvării SC Cartierul Tineretului SRL firma R&P SPRL care este așteptată să împartă bunurile firmei între cei doi acționari: Primăria Cluj Napoca și firma Polus Real Estate. Miza o reprezintă cele 200 de hectare de teren dintr-o mărginime a municipiului Cluj Napoca pe care ar fi trebuit să se edifice Cartierul Tineretului, una dintre promisiunile electorale ale lui Emil Boc. Până în 2015, SC Polus Real Estate era controlată de Arpad Paszkany, dar ulterior pachetul majoritar de acțiuni a ajuns să fie controlat, prin interpuși, de Damjan Sandor, cel mai bogat om de afaceri maghiar.

La sfârșitul acestei luni, Curtea de Apel Cluj a decis să numească un lichidator în cadrul procesului de dizolvare a firmei Cartierul Tineretului SRL, în cadrul căreia sunt doi acționari: Primăria Cluj Napoca (51%) și SC Polus Real Estate (49%), firmă care îi are printre acționari pe Arpad Paszkany, care figurează ca acționar minoritar, alături de off-shore-ul cipriot DALMATOVO HOLDINGS LTD (majoritar).

”Respinge ca neîntemeiate apelurile formulate de SC Cartierul Tineretului Cluj SRL în contradictoriu cu intimaţii SC Polus Real Estate SRL, Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca, împotriva sentinţei civile nr. 2090/19.10.2016 şi împotriva încheierii civile din data de 25.10.2017 pronunţate de Tribunalul Specializat Cluj în dosarul nr. 488/1285/2016. Respinge ca neîntemeiate apelurile formulate de C.L.M.C.N. în contradictoriu cu intimaţii SC Polus Real Estate SRL, Cartierul Tineretului Cluj SRL împotriva sentinţei civile nr. 2090/19.10.2016 şi împotriva încheierii civile din data de 25.10.2017 pronunţate de Tribunalul Specializat Cluj în dosarul nr. 488/1285/2016. Admite apelul formulat de SC SC Polus Real Estate SRL în contradictoriu cu intimaţii SC cartierul Tineretului Cluj SRL , Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca, Municipiul Cluj Napoca împotriva sentinţei civile nr. 2090/19.10.2016 pronunţată de Tribunalul Specializat Cluj în dosarul nr. 488/1285/2016 pe care o schimbă în parte în sensul că dispune numirea R.&P. SPRL în calitate de lichidator al SC cartierul Tineretului Cluj SRL Menţine restul dispoziţiilor sentinţei civile nr. 2090/19.10.2016. Respinge apelul incident formulat de SC Polus Real Estate SRL în contradictoriu cu intimaţii SC Cartierul Tineretului Cluj SRL , Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca, Municipiul Cluj Napoca împotriva sentinţei civile nr. 2090/19.10.2016 pronunţată de Tribunalul Specializat Cluj în dosarul nr. 488/1285/2016 ca rămasă fără obiect. Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Cluj sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în şedinţa publică azi 22.01.2019”, arată soluția pe scurt a instanței clujene.

În septembrie 2016, Tribunalul Comercial Cluj a decis că SC Cartierul Tineretului SRL să intre în dizolvare.

Primăria l-a lăsat pe Paszkany să conducă afacerea Cartierul Tineretului

Societatea Cartierul Tineretului SRL a fost înființată în 2006, când administrația locală a participat cu 203 ha teren, estimate atunci la valoarea de 28.705.860 lei, iar firma Polus Real Estate cu 27.580.140 lei, bani cu care ar fi trebuit să se demareze construirea cartierului. O parte dintre locuințe aveau, potrivit administrației locale, destinație socială. La data respectivă societatea comercială era controlată de Arpad Paszkany.

Primăria Cluj Napoca s-a limitat să trimită doar un răspuns lacunar privitor la această situație. ”În prezent situația contractului de societate actualizat al Cartierul Tineretului Cluj SRL este incertă datorită litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată”, arată punctul de vedere al Oanei Buzatu, purtătorul de cuvânt al instituției.

Chiar dacă Primăria Cluj Napoca avea pachetul majoritar de acțiuni, în consiliul de administrație al firmei ea a fost reprezentată de un singur administrator, Haas Andrei Ioan care, în 2009 a renunțat la această calitate.

”Eu nu mai sunt administrator la această firmă din 2009. Am renunțat din motive personale”, a declarat Haas.

Ceilalți doi administratori sunt NAGY ISTVAN JANOS, cetățean maghiar (născut la Târgu Mureș, n.red.), și CIORCA VASILE FLORIN, care reprezentau interesele acționarului Polus Real Estate și, implicit, ale omului de afaceri Arpad Paszkany.

Ciorca a declarat pentru Gazeta de Cluj că se așteaptă ca Polus Real Estate să primească o parte din activele societății în cadrul procesului de dizolvare.

”Firma (Polus Real Estate, n.red.) a venit cu un capital important în societate. Acum nu știu ce se va întâmpla, dar cred că după ce se vor achita datoriile către terți, ceea ce rămâne se va împărți între acționari”, a declarat Ciorca Vasile Florin, unul dintre administratorii societății și omul lui Arpad Paszkany din această afacere.

Ciorca este administrator în cadrul multor afaceri derulate de Arpad Paszkany.

Paszkany s-a ales cu firimiturile

În urma unei majorări de capital din 2015, off-shore-ul cipriot DALMATOVO HOLDINGS LTD a devenit acționarul majoritar al Polus Real Estate SRL. Off-shore-ul este reprezentat de avocatul clujean Alexandra Diana Cohuțiu, care nu a răspuns apelurilor Gazetei de Cluj.

În 2015, acționarii Polus Real Estate l-au numit pe CSISZER LAJOS în funcția de administrator. El este unul dintre oamenii de încredere al lui Demján Sándor (decedat în martie 2018, n.red.), cel mai bogat om de afaceri din Ungaria, care controlează complexul comerciale Polus din Cluj Napoca prin compania Trigranit.

De altfel, Paszkany a declarat în trecut că Sándor Demján şi un alt om de afaceri, Sándor Nyúl, ar fi încercat să obţină un credit bancar ajutându-se de terenul pe care urma să fie construit Cartierul Tineretului, iar banii ar fi urmat să fie folosiţi în alte scopuri.

În replică, acționarii Trigranit au făcut o plângere penală împotriva lui Paszkany pentru că vrut să schimbe destinația celor 200 de ha teren din cadrul Cartierului Tineretului, pentru a construi un parc fotovoltaic. Însă niciuna dintre acuzații nu a ajuns pe masa judecătorilor

Proiectul eșuat

Cartierul Tineretului era un proiect imobiliar prevăzut să se dezvolte pe un teren cu o suprafaţă totală de 203 hectare, situat pe Dealul Sf. Gheorghe, între Bulevardul Muncii şi Fâneţele Someşeni din Cluj-Napoca. Pe lângă cele aproape 6.000 de unităţi locative preconizate, din care 384 erau locuinţe sociale care ar fi trebuit predate cu titlu gratuit către Primăria Cluj-Napoca, în cadrul proiectului ar fi urmat să fie făcute şi alte investiţii, precum creşă, grădiniţe, şcoală generală şi liceu, centre medicale, spital, patru lăcaşe de cult, servicii urbane şi administrative: primărie, poliţie, oficiu poştal, bancă, centru comunitar, pompieri, magazine, galerii, centre comerciale, dar şi un hypermarket. Valoarea estimată a investiţiei depăşea 510 milioane de euro.

Omul lui Boc din Cartierul Tineretului a făcut parte din poliția politică a fostei Securități.

Andrei Haas, care a fost desemnat de municipalitatea clujeană să facă parte din consiliul de administrație al firmei Cartierul Tineretului a fost colaborator al Securității

Curtea de Apel București a decis în data de 28 februarie 2012 că Andrei Haas a fost colaborator al fostei poliții politice a regimului comunist. Decizia judecătorilor de la Curtea de Apel București a venit ca urmare a cererii Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Fostei Securități (CNSAS) de a analiza dacă Haas a fost sau nu colaborator al Direcției Securității Statului. După un proces care a durat aproape un an, magistrații bucureșteni au decis: „Admite acțiunea. Constată calitatea pârâtului de colaborator al Securității. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, azi 28.02.2012”, se arata în sentință.

Ascensiunea lui Haas a fost strict legată de evoluția politică a lui Emil Boc. În perioada în care Emil Boc se afla în primele mandate de primar, Haas a fost director adjunct la Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Cluj. După ce Emil Boc a ajuns premier, Andrei Haas a plecat și el în postura de director al Direcției Mari Contribuabili din cadrul ANAF și a fost consilier al Primului Ministru în perioada când Boc era Premier. Acum Haas este consultant fiscal în Cluj Napoca.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here