Marcel Ciolacu, candidatul Partidului Social Democrat la Președinție, propune o serie de măsuri pentru combaterea consumului de droguri în școlile și universitățile din România, cu accent pe prevenție.
La Cluj-Napoca, unde statisticile arată că unul din cinci studenți a consumat droguri, este în plan construcția celui mai mare centru pentru tratarea adicțiilor din Transilvania. Proiectul are deja finanțarea necesară și își propune să răspundă nevoilor tot mai mari de tratament pentru tinerii dependenți de substanțe interzise.
Colaborare între școli și autorități pentru siguranța elevilor
Candidatul social democrat la funcția de președinte, Marcel Ciolacu, susține crearea de parteneriate strânse între școli și autoritățile locale, pentru a monitoriza proximitatea școlilor și a spori siguranța elevilor. Este necesară, totodată, o colaborare între școli și organele de forță, precum Jandarmeria, Poliția și Poliția Locală, pentru a preveni situațiile în care elevii cad pradă consumului de droguri.
Rețea de centre de tratare a adicțiilor
Planul său de țară include dezvoltarea unei rețele de Centre de Asistență Integrată a Adicțiilor pentru minori, un sistem coordonat de Ministerul Sănătății și susținut de autoritățile locale și ONG-uri. Reforma Agenției Naționale Antidrog va pune accent pe prevenție și suport psihologic pentru consumatori și familiile acestora, în paralel cu sancțiuni stricte pentru traficanți și rețelele de distribuție a drogurilor.
Pentru a combate fenomenul drogurilor, Ciolacu propune o campanie masivă de informare și consiliere psihologică în școli, subliniind importanța educației pentru sănătate și sprijinului psihologic pentru tineri și familii. Școala românească devine, astfel, un mediu în care tinerii sunt educați și pregătiți pentru o viață sănătoasă, departe de dependențele de orice fel.
„Reducerea consumului de droguri și alcool, combaterea mai eficientă a traficului de persoane, reducerea numărului de mame minore sau al elevilor supraponderali sunt doar câteva dintre problemele reale ale tinerei generații ce pot fi remediate prin educațiadin școală, în parteneriat cu sistemul medical, societatea civilă și familie.
Totodată, pentru pregătirea tinerilor pentru viața de adult suntesențiale educația financiară, educația pentru sănătate sau mediu. Consilierea psihologică șiîn carieră sunt la fel de importante. Vreau tineri sănătoși care să se bucure de viață, nu de dependența de droguri!”, este mesajul transmis de Marcel Ciolacu.
CMF: 31240010