Contractul pentru construirea Centrului de Deşeuri a fost reziliat, în urma unei înştiinţări trimise de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj societăţii Atzwanger în legătură cu intenţia instituţiei de a încheia relaţiile contractuale în proiectul pentru Managementul Integrat al Deşeurilor. Decizia a fost luată în urma unei expertize făcută publică în vara acestui an şi a imposibilităţii companiei de a remedia problemele semnalate de CJ. Astfel, administraţia judeţeană se vede obligată să organizeze o nouă licitaţie în timp util pentru a nu pierde finanţarea europeană.
Consiliul Judeţean Cluj a contractat mai multe companii în cadrul acestui proiect. Licitaţia a fost câştigată de asocierea formată din S.C. Confort S.A., Atzwanger Spa, S.C. Ladurner Impianti S.R.L. şi S.C. Vel Service S.A., prima din acestea fiind în insolvenţă, astfel că Atzwanger a preluat conducerea asocierii. „Acest antreprenor a subcontractat lucrările de execuţie subantreprenorului aprobat de Tahal”, a precizat Mariana Raţiu. Amintim că Tahal este compania care se ocupă de supervizarea bunei desfăşurări a proiectului. Valoarea lucrării este de 107.520.012,54 lei fără TVA, din care 98% sunt fonduri europene, iar restul de 2% e contribuţia CJ Cluj, lucrarea fiind construită în proporţie de 65%, iar drumul de acces aproape 50%.
„Am comunicat acea expertiză care s-a făcut vis-a-vis de stadiul lucrărilor la groapa de gunoi şi rezultatul era extrem de grav. Ei (n.r. Atzwanger) au avut 28 de zile pentru remedierea situației. După ce a expirat timpul simplu, nemțește, au fost somați pentru rezilierea contractului. Din 21 octombrie am comunicat rezilierea cu firma. Sigur, vor fi procese, firma se va întoarce împotriva noastră. Noi avem polița de asigurare de bună execuție a lucrărilor care trebuie executată.
Într-un an, europenii taie finanţarea
Am dat comanda la dirigintele de șantier să ne facă o listă cu lucrările conforme şi neconforme. Are termen trei săptămâni. În unele lucrări de la groapa de gunoi intervine şi demolarea lucrărilor. Proiectul european nu plătește aceste lucrări. O să pregătim în luna noiembrie caietul de sarcini pentru o noua licitație. O să urcăm licitația pe SEAP, iar eu sper ca în februarie-martie să dăm drumul la lucrări cu cine a venit”, a declarat şeful instituţiei, Vakar Istvan, pentru Gazeta de Cluj.
Termenul de execuţie iniţial a fost de 14 luni din 26 martie 2012, dar printr-un act adiţional lucrările au fost prelungite până în decembrie 2013, au precizat oficialii CJ. “Actul de finanţare este până în decembrie 2014. Noi deja am început demersuri să prelungim această durată, vom încheia un contract adiţional la contractul de finanţare prin care revizuim bugetul şi prelungim durata până în 2015. Până în 2015 cheltuielile vor fi eligibile. De la 1 ianuarie 2016 tot ce se cheltuieşte devine neeligibil. Toate depăşire le va suporta judeţul Cluj. Toate pagubele care se produc la proiect, toate cheltuielile le vom recupera de la proiectant, executant, inginer, de la orice se face vinovat”, a preciza şefa de proiect Mariana Raţiu.
N-au mai dat pe la şantier
În cererea de reziliere a contractului, Consiliul Judeţean expune motivele pentru care a cerut rezilierea contractului cu antreprenorul general al lucrărilor, Atzwanger S.P.A. – Ladurner Impianti SRL – SC Vel Service SA. Reprezentanţii administraţiei judeţene consideră că societatea nu a respectat prevederile privind garanţia de bună execuţie şi, în plus, italienii de la Atzwanger şi subcontractorii lor nu desfăşoară nicio activitate în şantier, nefiind asigurată nici măcar paza, organizarea de șantier fiind închisă cu lacăt. Mai multe controale realizate în ultima perioadă pe șantier arată că “antreprenorul nu a mobilizat personal sau utilaje”.
În cererea de reziliere, se arată că vina antreprenorului este evidentă întrucât: “nu a respectat proiectul celulei; nu a asigurat funcționarea drenului celulei care, chiar dacă nu a fost executat conform proiectului, dacă era decolmatat la timp poate s-ar fi evitat alunecarea digului Nordic şi deformaţiile exagerate ale digului estic”. De asemenea, “antreprenorul a demonstrat intenția de a nu continua îndeplinirea obligațiilor din cadrul Contractului”.
Reprezentanţii firmei Atzwanger consideră, în schimb, că rezilierea este ilegală şi este făcută cu încălcarea clauzelor contractuale, potrivit unei adrese publicate de Ziar de Cluj.
În ceea ce priveşte absenţa muncitorilor şi a pazei pe şantierul centrului de deşeuri, italienii ţin să contrazică concluziile controalelor CJ Cluj. „În zilele la care vă referiți, personalul nostru a fost în permanenţă pe șantier şi au fost desfășurate lucrări, aşa cum rezultă din jurnalul de șantier şi din fotografiile realizate în acele zile. Paza șantierului a fost asigurată în permanenţă prin cele patru puncte de pază. Afirmația este făcută de Dvs. cu totală rea-credinţă. (…). Acest mod de a proceda se caracterizează prin lipsă de onestitate şi lipsă de seriozitate, care descalifică întreg demersul Dvs. şi care caracterizează acțiunea Dvs. cel puţin în ultimele patru luni”, scriu reprezentanţii societăţii.
Italienii acuză
În plus, Atzwanger acuză la rândul său administraţia judeţeană că ar fi încercat în repetate rânduri să îi convingă să renunţe la acest contract. „Lucrările au continuat în șantier în toată această ultimă perioadă, în pofida atitudinii Dvs. care ați încercat prin toate mijloacele să ne determinați să abandonăm: aţi oprit de la plată ilegal lucrări recepționate, intervenind în competenţele Inginerului, ați făcut solicitări ilegale către asigurator pentru executarea garanțiilor contractuale, ați refuzat în mod ilicit să prelungiți durata de execuție a lucrărilor, la care avem dreptul conform art. 8.4 si 8.5 FIDIC, ați refuzat să vă asumați răspunderea pentru erorile proiectului pe care ni l-aţi pus la dispoziţie şi care acum sunt recunoscute de însuși proiectantul Dvs., nu ați răspuns solicitării noastre de a ne adresa Comisiei de Adjudecare a Disputelor, mecanism creat de FIDIC tocmai pentru a permite soluționarea disputelor într-o formă care să nu ducă la compromiterea proiectelor”, se mai precizează răspunsul la înştiinţarea trimisă de CJ Cluj.
Expertiza la care s-a făcut în mod repetat referire în cadrul dezvăluirilor privind neregulile din cadrul acestui proiect ar scoate la lumină deficienţe de proiectare şi nu de execuţie, consideră italienii. „Expertiza nr. 101/2014, comunicată la data de 4 septembrie 2014, ajunge la aceeași concluzie a necesitații modificării proiectului în ceea ce privește taluzul nordic al celulei de depozitare, întrucât: calculele inițiale de stabilitate sunt greșite raportat la materialul prevăzut pentru executarea acestora, materialul prevăzut în proiect este neconform cu cerințele locației, lipsesc detaliile de execuție (adică proiectul este incomplet). Raportul de expertiza abundă în mențiuni privind erorile de proiectare”, spun reprezentanţii Atzwanger, care mai precizează că lucrările de remediere care au putut fi executate fără aportul proiectantului au fost executate.
Toată gaşca-n păr
Echipa de implementare a proiectului, aproximativ 20 de persoane, au încasat în total din noiembrie 2011 şi până în prezent 1.050.510 lei, adică peste 235.000 de euro. Din echipa de implementare a proiectului la Centrul de Deşeuri, se numără, printre alţii, Mariana Raţiu, Vinicius Mărgeanu, Simona Tatomir, Ştefan Iliescu, Corina Salanţă, Sanda Oltean, Diana Coman sau Claudiu Salanţă.