Licitaţiile publice din cursul anului 2013 nu au strălucit în Cluj-Napoca. Cea mai importantă licitaţie lansată de Emil Boc a fost pentru construcţia Centrului Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), evaluată la 52 de milioane de lei, iar cel mai mare proiect lansat de Consiliul Judeţean Cluj a fost unul de reparaţii a nouă poduri, atribuit unei societăţii apropiate social-democraţilor. Gazeta de Cluj realizează topul contractelor semnate în 2013 de către instituţiile subordonate lui Emil Boc şi Horea Uioreanu, dar şi al relaţiilor acestora cu partidele politice.

Cea mai importantă licitaţie lansată în 2013 de Primăria municipiului Cluj-Napoca a fost de “Lucrări de construcţie pentru proiectul „Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative.” Firma desemnată câştigătoare este Valve International, iar actul s-a semnat pe 29.05.2013. Valoarea actului este de 42 de milioane lei fără TVA.

 

Cine sunt executanţii

Firma Valve International este deţinută de către Ion Florian şi Radu Nicu. În ultimul an pentru care sunt publicate datele financiare, 2011, firma deţinută în proporţie de 99% de Ion T. Florian a realizat o cifră de afaceri de aproximativ 25,5 milioane de lei, cu un număr mediu de salariaţi de 63 şi un profit de aproximativ 270.000 de lei. Cel mai bun an, din punctul de vedere al rezultatelor financiare a fost, însă, 2008, când cifra de afaceri a firmei din Brăila a depăşit 14 milioane de euro.

Aceasta este mai puţin cunoscută în România, însă a mai avut contracte cu statul. 16,36 de milioane de lei este valoarea contractului semnat între Ministerul Sănătăţii şi asocierea Vamed Austria şi Valve Internaţional SA Brăila pe 9 iulie 2010, pe o durată de 24 de luni având drept scop ”reabilitarea secţiilor de obstetrică-ginecologie, neonatologie ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu prin lucrări de construcţii”.

Societatea RDV Construct este deţinută de Radu Victor. În 2011, societatea cu 24 de angajaţi a avut o cifră de afaceri de aproximativ 2 milioane de lei, cu un profit de 20.000 de lei şi datorii de 11.625.591 lei. Şi RDV Construct a mai participat la licitaţii pe bani publici. În 2010 înregistra o contestaţie la CNSC în legătură cu rezultatul unei licitaţii de la Universitatea Naţională de Muzică, pentru „execuţie lucrări de construcţie, obiectiv cu destinaţie Mediatecă”, aceasta fiind respinsă. Compania RDV Construct SRL activează pe piaţa românească din anul 2001. Principalul obiect de activitate al societăţii este Lucrări de construcţii a altor proiecte inginereşti, compania desfăşurându-și activitatea, în principal, în Municipiul Bucureşti.

Licitaţia intitulată “lucrări pentru modernizarea şi extinderea sistemului de transport în comun în zona metropolitană Cluj – etapa I” a fost adjudecată de societatea Ramb Sistem. Valoarea actului derulat de către Primăria municipiului Cluj-Napoca este de 21.054.298 lei fără TVA, iar contractul a fost adjudecat pe 29.06.2013.

 

Lupta lui Boc cu firmele portocalii

În 2011, Primăria Cluj Napoca a câştigat o serie de finanţări europene pentru realizarea proiectului “Modernizarea şi extinderea sistemului de transport public în comun în zona Metropolitană Cluj – etapa I”. Practic, în locul biletelor cu două călătorii vor apărea tichete magnetice cu diferite perioade de valabilitate, care vor fi eliberate de automate instalate în diferite staţii de autobuz, arăta Răzvan Robu într-un articol anterior.

“Proiectul Modernizarea şi extinderea sistemului de transport public în comun în zona metropolitană Cluj – etapa 1, în valoare totală de 39.967.064,92 de lei, din care 27.567.165,65 de lei reprezintă finanţare nerambursabilă, are ca obiectiv general reabilitarea infrastructurii de transport public şi îmbunătăţirea serviciilor de transport în comun în municipiul Cluj-Napoca. Proiectul constă în modernizarea a 1.130 mp de spaţii publice şi a 87 de staţii de transport public şi un sistem automat de eliberare a legitimaţiilor de călătorie. Durata de implementare a proiectului este 20 de luni”, arată prezentarea proiectului.

De asemenea, vor dispărea şi actualele abonamente de linie şi se vor introduce abonamente cu cardul, cu un număr maxim de călătorii dus-întors. Abonamentul este de 60 de călătorii, iar preţul se va stabili după implementarea sistemului. Totul se va face cu cardul electronic care se va putea încărca şi consuma după cum doreşte orice posesor. 70-80% dintre cele 84 de puncte de eliberare a biletelor care există în municipiu vor fi desfiinţate şi doar la periferie se vor păstra chioşcuri deservite de personal.

 

Municipalitatea s-a “bătut” pentru firmele lui Bagiu

După ce primăria a ales firmele Ramb Sistem şi CS Vision din Braşov pentru implementarea acestui proiect, celelalte societăţi care au participat la această licitaţie au contestat rezultatul.  Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a rezolvat plângerea în favoarea contestatarilor, dar municipalitatea a deschis un proces împotriva soluţiei oferite de CNSC, iar magistraţii Curţii de Apel Cluj au judecat favorabil pentru primărie acest proces.

“Respinge plângerea formulată de SC R SRL. Admite plângerile formulate de autoritatea contractantă MCJ-N şi de SC R S SRL în calitate de membru al Asocierii SC R SRL – SC CS V SRL, împotriva deciziei nr. 1258/112 C7/748/764/988/1016 din data de 12.04.2013, pronunţată de CNSC, pe care o modifică în parte, în sensul că respinge în totalitate contestaţia formulată de SC U G SRL, în calitate de lider al asocierii SC U G – A Cj. Menţine restul dispoziţiilor deciziei. Obligă SC U G SRL, în calitate de lider al asocierii SC U G – A Cj, la plata în favoarea MCj-N, a sumei de 4,3 lei, cheltuieli de judecată. Definitivă”, arată soluţia Curţii de Apel Cluj emisă la jumătatea acestui an.

Societatea Dupex şi-a adjudecat o licitaţia mai mică organizată de Primăria municipiului Cluj-Napoca intitulată “pavele, dale şi borduri din granule de cauciuc pentru dotarea locurilor de joacă.” Valoarea contractului semnat pe 09.07.2013 a fost de 1.459.000 lei.

Unul dintre cele mai importante contracte derulate de către Consiliul Județean condus de Uniunea Social-Liberală în frunte cu Horea Uioreanu este o firmă apropiată mediului social-democrat. Este vorba de Samus Construcții, care și-a atribuit contractul intitulat ”lucrări de execuție a 9 poduri noi în cadrul obiectivului Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele-Prislop-Ic Ponor”. Valoarea acestuia este de 3.914.332. Societatea este deținută de Ioan Tecar.

 

Toate contractele lui Tecar

Firma Samus Construcții pare abonată la lucrările publice din zona rurală a județului Cluj și nu numai. Doar în acest an au câștigat 8 contracte de finanțare în urma licitațiilor. Ultima licitație a fost pentru reparația capitală a corpului de clădire al Grădiniței “Arici Pogonici” din Gherla pentru suma de 819.297 de lei.

Unul dintre cele mai “bănoase” contracte pe care le-au semnat în acest an cei de la Samus Construcții a fost pentru reabilitarea străzii în municipiul Dej, proiectare și execuție, în valoare de 9,2 milioane de lei fără TVA. Un alt contract din zona rurală adjudecat de către societatea lui Tecar a fost pentru reparații și renovarea căminului cultural din Rugășești în valoare de 482.590 RON fără TVA.  De altfel, un alt contract semnificativ obținut de Samus Construcții este cel intitulat  ”Modernizare străzi, înființare, modernizare și dotare servicii sociale și culturale în comuna Bobâlna, județul Cluj” în valoare de 8,474,035.37 RON. Un alt contract de 4,5 milioane de lei obținut de Samus Construcții este cel intitulat ”Modernizare infrastructura rutiera, alimentare cu apa și canalizare menajera, înființare Centru de zi pentru persoane vârstnice și achiziționare echipamente pentru organizarea sărbătorii câmpene”. Samus Construcții a mai câștigat un contract de execuție a 9 poduri în cadrul obiectivului “Lucrări de execuție a 9 poduri noi în cadrul obiectivului: Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele – Prislop – Ic Ponor”. Contractul de 3,9 milioane de lei a fost atribuit de CJ Cluj. Alt contract câștigat de aceeași societate este intitulat “execuție de lucrări suplimentare pentru proiectul: ”Creare și modernizare infrastructura fizica de baza si servicii de baza pentru populatia rurala in comuna Vad, judetul Cluj” Obiectiv „Pod pe DC 177, km. 7+986 peste Valea Bogatii (Valea Morii)” in comuna Vad”. Contractul are o valoare de 355.063 de lei.

Ioan Tecar conduce un business de 125 de milioane de euro. Samus Construcții SA este o companie dejeană deținută de Metalic Plas Impex și Ioan Tecar, patronul acesteia. Acesta deține și Termotec, specializată în fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții  dar și Refrabaz, companie care fabrica produse refractare, tot din Dej.

De fapt, Ioan Tecar este un antreprenor român care conduce un business de 125 de milioane de euro cu 1.300 de angajați și care locuiește în Dej. Tecar și-a clădit grupul de 13 firme cu activități de producție prin achiziții succesive, în mare parte a unor firme aflate aproape de faliment, se arăta într-un articol anterior. Cea mai importantă preluare a fost însă fabrica de hârtie Pehart Tec din Petrești, tranzacție finalizată în 2005. Omul de afaceri din Dej a reușit să-i convingă pe reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) să vină cu 6 milioane de euro pentru a dezvolta compania care produce hârtie tissue (șervetele, hârtie igienică, prosoape din hârtie) și care rulează anual peste 20 de milioane de euro.

 

Licitația din trei

Licitaţiile organizate de CJ Cluj se împart în trei părţi. Este cazul contractului intitulat „Furnizarea dotărilor de specialitate pentru funcţionarea „Centrului Comunitar Judeţean Complex de Servicii Sociale Comunitare pentru Copii şi Adulţi Cluj” situat în municipiul Cluj Napoca Str. Einstein nr 14.” Dotarea cu mobilier și aparatură recuperare medicală / kinetoterapie / hidroterapie / logoped . BTL ROMANIA APARATURA MEDICALA S.R.L.. a câștigat această porțiune pentru 388.933 de lei. În cadrul acestei părți au fost primite patru oferte, din care doar una a fost declarată admisibilă. Pentru contractul “dotarea cu echipamente IT, aparatura audio-video, aparatură comunicații și aparatură electronice” câştigătorul a fost Elsaco Solutions pentru 170.241 lei.  Pentru alte dotări necesare funcționării Centrului Comunitar Județean s-a semnat un contract de 99.632 lei cu societatea Peak Toys.

 

Dejenii roşii fac podurile USL

Contractul intitulat SERVICII PENTRU ELABORAREA MASURILOR DE MANAGEMENT ÎN CADRUL PROIECTULUI ,,MANAGEMENTUL CONSERVATIV SI PARTICIPATIV ÎN SITURILE NATURA 2000 CHEILE TURZII SI CHEILE TURENILOR ”SMIS-CSNR 36113” a fost adjudecat de Primul Meridian pentru 393.330 de lei. Este al treilea contract ca valoare semnat de CJ Cluj în acest an.

 

Top licitații Primăria Cluj-Napoca

  1. Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative – 42 de milioane lei
  2. Modernizarea şi extinderea sistemului de transport în comun în zona metropolitană – 21 milioane de lei
  3. Pavele, dale şi borduri din granule de cauciuc pentru dotarea locurilor de joacă – 1,4 milioane de lei

 

Top licitații Consiliul Județean Cluj

  1. Nouă poduri în zona Răchițele-Prisplop – Ic Ponor – 3,9 milioane de lei
  2. Centrului Comunitar Judeţean Complex de Servicii Sociale Comunitare pentru Copii şi Adulţi Cluj – 0,6 milioane de lei
  3.  Siturile Cheile Turzii și Cheile Turenilor – 0,3 milioane de lei

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.