O firmă a statului chinez și o mână de oameni de afaceri care au cochetat cu ”tunurile” date în infrastructură și anchetele penale s-au unit în asocierea care va construi centura Zalăului. Contractul, în valoare de aproape 200 de milioane de lei, a fost semnat la sfârșitul lunii trecute. Societatea chineză SINOHYDRO CORPORATION LIMITED a ajuns în România ca urmare a lobby-ului făcut de Liviu Dragnea, în situația în care Banca Mondială a acuzat societatea de corupție. Printre firmele care s-au asociat cu SINOHYDRO în cadrul acestui proiect se numără firma Ianus din Zalău, ai cărei patroni au fost cercetați de DNA, sau Good Prod, tot din Zalău, care este controlată de un fost consilier liberal.

În 25 august, Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi din România a semnat contractul cu SINOHYDRO CORPORATION LIMITED pentru construirea „Variantei de ocolire a municipiului Zalău între DN 1F km 79+625 – DJ 191C”, un proiect în valoare de 185.538.106,56 lei, fără TVA.

Trebuie menționat că acești bani sunt destinați pentru proiectarea și construirea unui drum de doar 5,5 km!

Durata contractului va fi de 114 de luni, din care 6 luni perioada de proiectare, 24 luni perioada de execuție a lucrărilor, iar perioadă de garanție a lucrărilor de 84 de luni. Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru construcția Variantei de ocolire a Municipiului Zalău între DN 1F, km 79+625 şi DJ 191C, în lungime de 5,535 km, care include proiectarea şi execuţia a 5 viaducte şi 2 poduri, precum şi a intersecţiilor giratorii cu DN1F şi cu DJ 191C.

Nu este primul contract al acestei companii chineze în România.

În urmă cu doi ani compania chineză a câștigat primul contract. SINOHYDRO CORPORATION LIMITED s-a asociat cu SC NORD VEST INFRASTRUCTURĂ ȘI SERVICII SRL și au câștigat licitația pentru ”Modernizarea centurii rutiere a Municipiului Bucureşti între A1-DN 7 şi DN 2-A2: sector DN 2 (km 12+300) – A2 (km 23+750)”. Valoarea de semnare a contractului a fost de 233.043.397,08 lei, fără TVA. Însă, o instanță a anulat licitația iar contractul a fost, ulterior, atribuit altui consorțiu.

Sinohydro și-a deschis sucursală în România în timpul guvernării PSD, mai exact în noiembrie 2018, lună în care a participat și la licitația pentru construcția autostrăzii Ploiești-Brașov, în tandem cu o altă firmă chineză, Power China Roadbridge Group Co LTD.

Prima apariție în România a companiei chineze a avut loc în 2013, când Ministerul Energiei a semnat o scrisoare de intenție cu Sinohydro Corporation pentru construcția centralei hidroelectrice Tarnița-Lăpuștești, care a presupus o investiție de aproximativ 1,3 miliarde de euro. Gazeta de Cluj a prezentat în mai multe rânduri că proiectul respectiv nu se va realiza niciodată, singurul lucru funcțional constând în plata indemnizațiilor persoanelor din consiliul de administrație al acestei companii de stat.

Practic, compania chineză a început să câștige contracte în România după o vizită pe care Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a făcut-o în 2018 în China. Atunci s-a întâlnit cu Cao Jianming, vicepreședinte al Comitetului permanent al Congresului Național Popular din China.

Până acum compania chineză a câștigat un contract de 589.649.779,89 lei, fără TVA, pentru reabilitarea de drumuri în Vrancea. Pentru acest contract, chinezii s-au asociat cu Eky Sam SRL, o societate care a fost condamnată pentru fraudă cu fonduri europene.

Fost consilier local liberal s-a asociat cu comuniștii

Pentru proiectul centurii de 5,5 km din Zalău, SINOHYDRO CORPORATION LIMITED s-a asociat cu 4 societăți: DANAVI, IANUS, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (pentru lucrările de descărcare arheologică) și GOOD PROD.

Ultima societate din lista subcontractorilor este controlată, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de omul de afaceri Andrei Dorin Hodiş, care în 2009 a fost numit consilier local al municipiului Zalău din partea Partidului Democrat Liberal. Din acea funcţie el a demisionat în 2010.

Firma a intrat în atenția publicului după ce în 2015 a câștigat un contract de 51,1 milioane de lei (fără TVA) pentru execuția lucrărilor de modernizare și reabilitare a drumului de centură a orașului Târgoviște. Acest lucru s-a întâmplat în situația în care compania declarase pentru anul 2014 o cifră de afaceri de 90.552 de lei și o pierdere netă de 29.064 de lei, având un singur angajat.

De asemenea, în 2017 compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că lucrările pentru ‘Proiectare și execuție Parcări de Scurtă Durată și Spații de Servicii pe Autostrada București — Brașov, secțiunea București — Ploiești’ vor fi făcute de asocierea SC Good Prod SRL—SC Axia SRL — Transproiect 2001 SA. În acest caz valoarea contractului a fost de peste 35 de milioane de lei, fără TVA.

Unul dintre subcontractori a fost clientul procurorilor

Subcontractorul Ianus SRL, reprezentat de Sorin-Valer Chezan, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru afaceri ilegale cu fonduri europene.

DNA Cluj i-a mai trimis în judecată pe CRECAN SONIA NATALIA, administrator al S.C. Sim Consulting S.R.L., notarul CRECAN IOAN GHEORGHE, soțul inculpatei, și pe CHEZAN SORIN-VALER, administrator al S.C. Ianus S.R.L. Aceste persoane sunt acuzate că au obținut fonduri europene ilegal.

”La data de 12 noiembrie 2012, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L. s-a încheiat un contract de finanțare ce avea ca obiect acordarea unei finanțării nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat: Amenajarea Centrului de Afaceri „Smart Business Center” în municipiul Zalău, județul Sălaj.

În vederea achiziției de lucrări de construcții în cadrul proiectului menționat, inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L. a urmat procedura cererii de oferte, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai mic, în urma căreia a fost desemnată câștigătoare societatea comercială Ianus S.R.L. Acest lucru a fost posibil prin fraudarea procedurii de către inculpata Crecan Sonia Natalia care a întocmit și depus cererile cu oferte, printre care și cea a S.C. Ianus S.R.L. De menționat este faptul că două dintre oferte au fost întocmite în întregime de beneficiar, iar cea de-a treia ofertă „emisă” de inculpata S.C. Ianus S.R.L. (câștigătoarea procedurii), cu excepția propunerii tehnice pe partea electrică, a fost întocmită tot de beneficiar. În demersurile sale infracționale, inculpata Crecan Sonia Natalia a fost sprijinită și de ceilalți doi inculpați care s-au înțeles anterior cu privire la întocmirea și depunerea ofertei S.C. Ianus S.R.L. în condițiile de mai sus. Ulterior, inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L. a încasat de la Autoritatea Contractantă în total 997.921,31 lei.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 909.331,45 lei (diferența de 88.589,86 lei fiind recuperată de la inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L.). În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin S.C. Sim Consulting S.R.L.”, arată comunicatul DNA.

Pe de altă parte, avocații inculpaților spun că ”în realitate, nu a existat nici o înțelegere între Sorin chezan și Ianus SRL și soții Sonia și Gheorghe Crecan, anterior obținerii finanțării europene. Nu s-a prezentat nici o probă în acest senspe care să fie cazul să o combatem. Toate înțelegerile între inculpați au fost făcute după obținerea fondurilor europene de către SC Sim Consulting. Ianus SRL, care se ocupă de instalații electrice, și-a asumat și lucrarea de construcții, după ce a semnat un acord (în valoare de aproximativ 1,4 milioane lei, n.red.) cu TCI Contractor, iar administratorul TCI, Dorin Oltean, s-a prezentat pe teren pentru a verifica clădirea. Ianus SRL și-a încetat activitatea de șantier după ce SC SIM Consulting a intrat în incapacitate de plată și nu a mai plătit, fiind restantă cu aproximativ 200.000 lei”, explică avocatul Cristian Tărău.

Corupție comunistă

Sinohydro este o companie chineză de stat, a cărei conducere este numită de liderii comuniști de la Beijing. În fruntea companiei, care este specializată în hidrocentrale și baraje, de la președinte și vicepreședinți, până la membrii board-ului desemnarea se face de către conducerea Partidului Comunist Chinez.

Este cel mai mare constructor de hidrocentrale din lume. Sinohydro este acum activă în Asia de Sud-Est, Asia de Sud, Africa, America Latină și Europa de Est. Are 130.000 de angajați și o istorie de 60 de ani. În regiune, compania se ocupă de construirea unei hidrocentrale în Serbia, modernizarea unui baraj în Polonia şi realizarea centurii unui oraş din Georgia. Constructorul chinez s-a mai asociat şi cu Hidroconstrucţia în cadrul licitaţiei pentru construirea unui tronson din Autostrada Transilvania, care a fost câştigată însă de Strabag.

Sinohydro Corporation se află pe poziția a 14-a la nivel mondial în clasamentul contractorilor și este cea de-a șase mare companie de construcții din China. Sinohydro Corporation are, în acest moment, în dezvoltare 486 de proiecte internaționale, în 72 de țări, și o valoare a contractelor de 43 miliarde de dolari.

Afacerile chinezilor au destituit un guvern

În Macedonia, derularea unui contract între Sinohydro și guvernul local a dus la căderea Guvernului și acuzarea de acte grave de corupție a premierului Nikola Gruevsky (în 2015). Este vorba despre două autostrăzi, pentru care s-au stabilit în 2012 contractele și care nu sunt gata nici astăzi, la care statul chinez s-a angajat că va contribui, printr-o bancă de stat (Eximbank), cu peste jumătate din costuri, asta însemnând aproape 700 milioane de euro.

În anul 2013, Banca Mondială a pus compania SinoHydro pe lista neagră, a celor care nu pot participa la proiectele pe care le finanțează, pentru încălcarea condițiilor de integritate – fraudă cu evaluarea lucrărilor și fapte de corupție. Între acestea, mituirea unor evaluatori pentru construirea unui baraj în Senagal, cu 6,9 milioane de dolari. Sau mituirea cu 10 milioane de dolari a unei firme de consultanță pentru obținerea unui contract în Zimbabwe.

Banca Africană de Dezvoltare (AdD) a impus, de asemenea, embargo companiei Sinohydro în 2018, după ce a descoperit practici frauduloase în derularea unui contract în Uganda. În Ghana, Sinohydro a semnat în 2018 un contract guvernamental criticat pe scena internațională – amenajează infrastructura unui parc forestier- contra 5% din resursele de bauxită ale țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.