sursă foto - arhivă

UPDATE: Situația prezentată de cetățenii clujeni nu reflectă realitatea.

Ziarul Gazeta de Cluj a înaintat o solicitare scrisă către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj. Potrivit reprezentanților oficiului, situația prezentată de cetățenii clujeni nu reflectă realitatea.

Știre inițială: În urma depunerii documentației necesare pentru împărțirea unor cote a unui teren din Florești în cazul a nouă coproprietari la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj, câțiva cetățeni clujeni își exprimă nemulțumirea față de modul de operare a situației.

Aceștia susțin că reprezentanții Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj nu aplică legea corect în cazul tuturor cetățenilor. De asemenea, clujenii și-au mai exprimat contrarietatea față de neprofesionalismul notarului public Vlad Mihai. ‌

Cetățeanul clujean T.I., în nume propriu și în calitate de mandatară a lui T. I.-F., în calitate de moștenitor al defunctului T.I., a fost de acord, potrivit cu Certificatul de Moștenitor, că terenul arabil situat în extravilanul comunei Florești, cu o suprafață de 3.600 de metri pătrați, constituie proprietatea a nouă persoane moștenitoare. 

Printre moștenitori se numără și cetățeanul clujean L.A., al cărei partener a declarat pentru ziarul Gazeta de Cluj despre cum oficialii de la Cadastru Cluj se joacă cu legea și o respectă doar în unele cazuri, pe restul persoanelor purtându-le pe drumuri și refuzând efectiv o colaborare eficientă.

Subsemnații au depus documentația necesară spre împărțirea terenului ce a fost lăsat moștenire de către persoana decedată, însă reprezentanții Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj au ținut-o numai în greșeli. 

Autentificarea potrivit căreia a fost împărțit terenul în cauză a fost încheiată în luna octombrie a anului trecut, de către notarul public Vlad Mihai. Subsemnatul a stabilit repartizarea cotelor pentru prima dată în luna octombrie a anului trecut, însă, potrivit actelor prezentate de către cetățenii clujeni, nu ar fi fost prima dată când a fost făcută o greșeală. 

Moștenitoarea T.I. a depus, împreună cu moștenitoarea L.A., cereri la biroul notarial de două ori, una în luna noiembrie a anului trecut, precum și una luna trecută, prin care a cerut rectificarea erorii comisive din actul încheiat de către notar. Concret, în cadrul masei succesorale, la bunurile imobile cotele ce urmau a fi moștenite au fost scrise greșit.

În urma încheierii rectificării erorii materiale s-a dispus, în fine, rectificarea erorii ce presupunea atribuirea suprafeței corecte de 3.600 de metri pătrați moștenitorului și nu de 3.100 metri pătrați, așa cum s-a scris greșit. 

Clujenii își exprimă nemulțumirea cu privire la neprofesionalismul notarului public Vlad Mihai, care, susțin cetățenii, nu ar fi capabil să calculeze cotele distribuite coproprietarilor. Aceștia afirmă că a fost nevoie să noteze ei cotele în repetate râdnuri astfel încât notarul să le corecteze în documentele oficiale.

“Mătușa mea a menționat că are cotele greșite, deși a depus act notarial din care reieșea deja greșeala făcută. A trebuit să trec chiar eu pe documente, exact, cotele pe care notarii nu erau în stare să le scrie corect. Au greșit, nu au respectat cotele puse. În loc să apară cote raportate la 3.600 metri pătrați, au trecut 3.100 de metri pătrați. Am mers la Cadastru să le spunem că au greșit cotele. A trebuit să scriu eu care sunt cotele la T.I. și T.F.. Am scris eu cotele care sunt. Își bat joc de oameni efectiv!”, a declarat unul dintre clujeni pentru ziarul Gazeta de Cluj unul dintre clujeni.

Notarul neagă acuzațiile de neprofesionalism

“După 50 de ani de scris cote, dată fiind meseria pe care o practic, m-aș mira să nu știu să scriu corect astfel de lucruri. Am totuși niște ani de experiență în spate. M-aș mira să fi greșit.

La domnul T., dacă s-a greșit cotele eu oricum corectez fără să fie vorba de vreo cheltuială, fără să cer nimic.

Am mai pățit să fie greșită Cartea Funciară, iar în astfel de situații automat s-au corectat toate greșelile. Se corectează tot dacă este cazul de așa ceva.

În cazul terenului din Florești, sunt foarte mulți coproprietari (nouă la număr), iar cotele au fost stabilite de către ei. Singuri și-au stabilit cotele, nu le-am stabilit eu, personal. Dacă am greșit, să vină domnul T. să îmi arate unde trebuie făcută corectura. Dumnealui nu știa despre ce era vorba, a venit la mine și i-am explicat cum stăteau lucrurile. Dumnealui face niște acuzații, dar cum ar putea dumnealui să calculeze cotele dacă nu înțelegea nici alte lucruri esențiale pe care a trebuit să i le explic eu?

La domnul T. au fost probleme din cauza Cărții Funciare pentru că ei au greșit o stradă acolo, au fost niște erori, au greșit și numărul de la bloc și au fost necesare efectuare unor modificări. Și a mai fost vorba de niște sentințe din cauza cărora au fost greșite anumite aspecte, dar eu nu am avut cum să greșesc. Modificările ce au fost făcute au fost din cauză că ei au greșit datele Cartea Funciară, nu pentru că am greșit eu calcule sau altele de felul ăsta. Iar domnul a văzut cu ochii lui că eu nu am greșit. Dacă susține în continuare că e vina mea, să vină să îmi arate. Eu sunt dispus să corectez, dar nu cred că am greșit eu cu ceva aici”, a declarat pentru ziarul Gazeta de Cluj notarul public Vlad Mihai.  

L.A., unul dintre cei 9 moștenitori, nepoată a T.I., a fost în audiență în urma unei programări online, realizată pe site-ul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj. Moștenitorii terenului în cauză au fost informați că lucrarea necesită referat de completare întrucât cererea nu a fost depusă de partea interesată. 

“Pentru soluționarea cererii 197330/ 2020 este necesar a se depune calitatea de parte interesată. Petenta solicită să se verifice certitudinea soluționării 199255/ 2020, în completarea cererii 197330/ 2020 trebuie depusă o cerere completată și semnată de partea interesată”, se arată în fișa de audiență nr. 169, depusă luna trecută. 

“S-a dus soția (n.r. moștenitor al terenului din Florești) la Cadastru, cu mătușa mea, de 75 de ani, și i s-a spus să facă o cerere de înscriere. Au zis să o depună acolo, la ghișee, și să plătească suma de 200 de lei. Au depus cererea acolo. Eu am mers cu ele și am întrebat-o frumos pe doamna de acolo – Doamnă, oricine poate depune cererea la ghișeu? Luam în considerare faptul că mătușa mea are 75 de ani și nu poate veni. Ni s-a spus că dacă suntem co-propietari, oricare dintre noi poate depune cererea. Am depus Cartea Funciară, dar au sfârșit prin a ne spune că nu era persoana interesată cea care o depus cererea. Numai ca să ne pună pe drumuri și să ne ia bani, fiindcă ne-au zis de acum să mai depunem o cerere”, a susținut clujeanul pentru Gazeta de Cluj.

Potrivit articolului legislativ, orice coproprietar poate depune cererea de recepție și/sau înscriere, inclusiv personal

“Cererea de înscriere poate fi depusă de titularul dreptului sau de persoana interesată în efectuarea înscrierii, personal sau prin mandat general sau special care își dovedește calitatea prin procură autentică sau împuternicire a reprezentantului persoanei juridice, de avocatul împuternicit, de notarul public, personal sau prin delegat notarial, de executorul judecătoresc, precum și de persoana fizică sau juridică care a întocmit documentația cadastrală.

Atunci când există mai mulți coproprietari sau persoane interesate îm efectuarea înscrierii, oricare dintre acestea poate depune cererea de recepție și/sau înscriere, personal sau prin intermediul persoanelor enumerate mai sus”, se arată în documentul legislativ, art. 70, pct. 7, ord. 700.  

Cetățenul clujean care a prezentat cazul ziarului Gazeta de Cluj afirmă că doamna Negulescu, de la Oficiul Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj, nu aplică legea în mod corect pentru toți cetățenii:

“Același lucru l-am pățit și cu un alt teren. Tot așa, au fost greșite cotele. S-a dus vărul meu cu mătușa mea la ghișee, a făcut exact cererea pe care am depus-o și noi, iar lui i-a dat favorabil. La el a fost totul okay, și în ambele cazuri e vorba de co-proprietari. La noi, nu a fost bine. La unul e aplicabilă legea, la celălalt nu!” 

De asemenea, cetățeanul susține că doamna Negulescu, din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj “e șmecheră de numa’”. Aceasta ar fi insistat ca T.I. să mai depună încă o cerere, chiar dacă deja era înregistrată și plătită o alta, exact pentru aceeași problemă. Potrivit declarațiilor cetățeanului clujean, doamna T.I. a refuzat să depună o nouă cerere. 

“Soția i-a spus că a depus deja, dar doamna Negulescu a spus că nu, că mai trebuie una și apoi a început să invoce articolul 39 din lege. Soția a întrebat de ce, în cazul celuilalt teren, totul a fost în regulă și a fost acceptată cererea, iar în situația de față nu se ia nicio măsură. A zis că trebuie să treacă un avocat – (…) ce, nu știu”, a mai subliniat clujeanul.

“Nu i-au dat nici fișa de audiență, s-a întors soția a doua zi la ei și abia atunci i-au dat fișa de audiență. Pe ea scrie că a fost depusă de notar public, dar cererea respectivă există pe numele Topan Viorel. Deci și acolo a mințit doamna”, susține cetățeanul în cauză.

Într-adevăr, cererea nr. 199255, menționată de reprezentantul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj, a fost înregistrată de T.V., chitanța menționând clar numele subsemnatului.

Cererea nu a fost, așadar, depusă de vreun notar public.

Cu toate acestea, în actul oficial se arată că “Cererea numărul 199255/ 2020 a fost înregistrată de notarul public. Se vor verifica documentele din arhivă de la prima înscriere, cu cotele aferente, și se vor corecta dacă acest lucru se poate face în baza cotelor din dosare.” 

Gazeta de Cluj a luat legătura cu doamna Negulescu din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj pentru a-i cere un punct de vedere în legătură cu situația în cauză, însă aceasta a subliniat că nu dorește să răspundă telefonic în cazul unor astfel de solicitări.

“Dacă domnul e nemulțumit, are posibilitatea să atace prin intermediul Judecătoriei și să îndrepte situația dacă dorește. De această cauză nu se ocupă nici Prefectura, nici presa. Să acționeze prin Judecătorie dacă dorește”, a spus, pe scurt, doamna Negulescu.

Ziarul a înaintat o solicitare scrisă către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj. Până la momentul redactării acestui material, Gazeta de Cluj nu a primit niciun răspuns din partea doamnei Negulescu pe această temă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.