Dacă în primele şapte zile de campanie analiza efectuată de Institutul pentru Politici Publice (IPP) arată că partidele politice au cheltuit 800.000 euro cu publicitatea electorală în presa scrisă şi spoturile electorale din audio-vizual, după primele două săptămani al aceleiaşi campanii, suma cheltuită se ridică la 1.802.589 euro.

Potrivit informaţiilor centralizate de IPP după primele 14 zile de campanie privind cheltuielile partidelor politice cu publicitatea în mass media, se pare că pe primul loc se află PNL care a cheltuit 673.058 euro, în timp ce alianţa PSD-PC a ajuns la suma de 642.652 euro, iar PD-L a cheltuit 486.879 euro. Chiar dacă în prima săptămană de campanie Alianţa PSD-PC a cheltuit 305.832 euro, mai mult decat PNL 296.070 euro, începand cu cea de-a doua săptămană se poate observa o creştere mai mare a cheltuielilor PNL care reuşeste să ajungă în fruntea celorlate partide în privinţa cheltuielilor.

PD-L economiseşte

Chiar dacă în primele şapte zile de campanie PD-L a cheltuit pentru publicitate 180.873 euro, nici în cea de-a doua săptămană pedeliştii nu au cheltuit mai mult de 486.879 euro. Potrivit datelor metodologice furnizate de IPP „sumele monitorizate reprezintă investiţiile brute. Calculul investiţiilor brute în publicitate se face conform tarifelor listă (rate-card) furnizate de publicaţii, cuprinzand şi eventualele tarife speciale pentru publicitatea electorală. Nu este luat în calcul nici un discount sau barter. Toate preţurile sunt exprimate în euro şi includ TVA”.

Pe toată durata campaniei, IPP va prezenta rapoarte cu privire la publicitatea electorală, monitorizarea făcandu-se pe 21 cotidiane centrale, 119 de reviste/publicaţii periodice, 15 posturi TV şi 9 posturi de radio.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here