Artizanii Afacerii Tower au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru că au înşelat aproape 100 de clujeni. De asemenea, într-un proces civil, judecătorii clujeni au decis ca artizanul afacerii Tower să plătească opt milioane de lei în procesul de angajare a răspunderii patrimoniale deschis în cazul societăţii CLARK INTERNATIONAL, fosta firmă Tower. Însă, rămâne de văzut cum se va întâmpla acest lucru, pentru că Mihai Chezan nu mai este în România.

 

După câţiva ani de la semnalarea ţepei Tower, procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată abia acum pe Mihai Chezan şi pe sora lui, Mihaela Bărboş, pentru înşelăciune.

“În perioada decembrie 2007 — mai 2011, inculpaţii Chezan Mihai Dumitru şi Bărbos Mihaela Maria au desfăşurat o activitate complexă prin care au indus în eroare şi au păgubit un număr mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civilă), prin intermediul SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL. Inculpaţii au anunţat public intenţia de a edifica un ansamblu rezidenţial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, deşi nu deţineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpaţii au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală de fapt (privind inexistenţa fondurilor) şi au determinat astfel numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea — cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte şi acte adiţionale, promitenţii cumpărători au achitat inculpaţilor sume mari de bani, în mod repetat. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea suspecţilor Chezan Mihai Dumitru şi SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoană juridică)”, arată procurorii.

 

Pe civil, executorii i-ar putea lua pielea lui Chezan

Pe latură civilă, Chezan este dator vândut în urma proceselor deschise împotriva lui. Magistraţii de la Tribunalul Comercial Cluj au decis să atragă răspunderea patrimonială în cadrul unui proces de insolvenţă deschis, în principal de Banc Post. De la această bancă, Mihai Chezan a contractat un împrumut de circa 20 de milioane de lei, bani cu care ar fi trebuit construite locuinţele din cadrul ansamblului Tower.

De asemenea, o altă bancă care a pus tunurile pe Chezan este CEC. Banca a scos la vânzare prin executare silită unul dintre terenurile care, conform Oficiului de carte funciară Cluj, aparţine afaceristului Mihai Chezan. CEC Bank a scos la vânzare terenul de 3.700 mp aflat pe strada Frunzişului pentru a recupera o datorie de 6,4 milioane de lei, iar valoarea lui a fost evaluată la circa 8,1 milioane de lei.

Conform unui anunţ de vânzare al CEC Bank, Chezan este executat silit pentru faptul că una dintre firmele pentru care a girat cu un teren nu şi-a plătit un împrumut în valoare de 6,4 milioane de lei. Firma respectivă, SC Mox Construction a fost antreprenorul general al lucrărilor de construcţie al proiectelor Tower, principala afacere a lui Mihai Chezan, cu dublă cetăţenie româno-americană.

 

“Americanul” umbla cu documente false

Senatul SUA a publicat un raport în care îi incriminează pe cei vinovaţi de fraude, în special, din domeniul imobiliarelor. Printre numele apărute în raportul respectiv se regăseşte şi Mihai Chezan, patronul afacerii Tower.

Conform raportului Senatului SUA, ”Michael Chezan şi Calvin Early, au fost fiecare inculpat în instanţa americană a districtului (County) Cook, Chicago, IL, pentru săvârşirea de furt, furt prin înşelăciune, fraudă poştală. Între iulie 2002 şi iulie 2008, Michael Chezan folosind documente false a obţinut asistenţă financiară din partea Guvernului american pentru locuinţe pe care nu le avea iar Calvin Early a omis să raporteze autorităţilor guvernamentale americane faptul că primea asistenţă financiară dublă ca şi proprietar şi ca şi chiriaş; Williams nu a raportat autorităţilor americane venituri în afara programului de asistenţă şi a folosit numărul de înregistrare al unei alte persoane (Social Security Number-SSN), şi Hon a omis să raporteze vânzarea proprietăţilor sale subvenţionate şi a adus documente false folosite de persoane care au luat împrumuturi. Împreună, inculpaţii de mai sus au obţinut aproximativ 404.218 USD în asistenţă de locuinţe şi 56.486 USD în SSA şi alte beneficii la care nu au avut dreptul”.

 

Prejudicii de milioane de euro

În prezentul dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro şi 4.816.253,04 lei, cauzat prin acţiunile infracţionale ale inculpaţilor. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea suspecţilor Chezan Mihai Dumitru şi SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoană juridică).

mihai chezan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.