Primăria Cluj-Napoca se pregăteşte să aprobe proiectul de aşa-zisă „regenerare urbană” Carbochim. Municipalitatea a inițiat, luni, 1 aprilie, procedura de consultare publică referitoare la proiectul de Hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal – de restructurare urbană (platformă industrială Carbochim), Piața 1 Mai – str. Porțelanului.
Cunoscutul activist clujean, Dumitru Cornel Vîlcu, a pubilicat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care reclamă faptul că spaţiul verde şi protecţia culoarului Someşului sunt flagrant încălcate.
Mai multe asociații civice din Cluj Napoca solicită Primăriei Cluj-Napoca să nu avizeze pozitiv PUZ-ul proiectului imobiliar de la Carbochim. Motivul: proporția spațiului verde din proiectul lui Iulian Dascălu, supranumit regele mall-urilor din România, este de 12 ori mai mică decât ceea ce permite Planul Urbanistic General al municipiului. Mai mult, Iulius Group a început să radă de pe fața pământului sute de arbori, pentru a face loc noului mall de la Carbochim.
Potrivit reglementărilor urbanistice propuse prin PUZ pentru Carbochim se vor construi 4 niveluri de parcare subterană, ceea ce înseamnă mai multe mașini, mai mult trafic, mai multă aglomerație și poluare, plus alte consecințe negative.
„ROŞIA MONTANĂ DE CLUJ e pe cale să fie lansată cu deplina aprobare a autorităţilor locale şi în ropotele de aplauze ale unei mari părţi a cetăţenilor, păcăliţi prin nenumărate articole din presa locală de chitanţier. Acolo „oamenii nu doreau decât să muncească”. Aici, ei se aşteaptă „decât” să consume – fără niciun gând despre efectele cianurii sau, pur şi simplu, ale betonului.
Vă rog insistent pe toţi şi pe fiecare: trimiteţi observaţii şi replici pentru dezbaterea publică: https://primariaclujnapoca.ro/…/planul-urbanistic…/
… şi, mai ales, pregătiţi-vă să participăm cât mai mulţi dintre noi la momentul în care Consiliul Local va încerca aprobarea în şedinţă publică a proiectului.
ALERTĂ! Primăria Cluj se pregăteşte să aprobe Proiectul de aşa-zisă „regenerare urbană” Carbochim. În cadrul unui spaţiu urban DE PESTE 7 ORI MAI MARE ÎN DECÂT ÎNTREAGA PIAŢĂ A UNIRII, toate regulile atât legale, cât şi stabilite prin PUG (de la care dezvoltatorul a cerut/ obţinut scandaloase derogări) privind, în special, spaţiul verde şi protecţia culoarului Someşului sunt flagrant încălcate.
Cu toate acestea, Primăria recomandă călduros această monstruozitate locală ca intrând în consonanţă perfectă cu faimosul culoar verde-albastru de mobilitate urbană pe care, în fapt, îl va sugruma şi distruge. Cum? Prin înlocuirea suprafeţelor verzi în mod natural cu plante în ghiveci, peste mai multe etaje de parcări; prin „relocarea” (care, să nu uităm, la Cluj se face cu drujba) a sute de arbori, şi ei înlocuiţi cu alţii mai „preţioşi”, prin desfigurarea/ denaturarea peisajului/ a ambientului pentru flora şi fauna de pe malul drept al Someşului, unde faţada mall-ului (frontul la râu) va avea o lungime de aproape un kilometru.
Nimic, din tot ce am văzut la Cluj în materie de BETONARE nu se poate compara în dimensiuni/ gravitate cu acest ansamblu de clădiri. Ceea ce primarul Boc începuse să facă tot mai timid după reacţia societăţii civile (spre deosebire de parcurile Armătura, Feroviarilor care au fost construite prin defrişare, în spatele Teatrului Naţional sau în 14 Iulie mulţi copaci au fost lăsaţi în pace) e transpus la un cu totul alt nivel de severitate a distrugerii cu această ocazie „privată”.
Cât despre cinismul de a-i spune acestei (menţiune cu valoare „legală”: în opinia mea, pe care o pot argumenta estetic şi tehnic) GIGANTICE BALEGI DE CIMENT „proiect de regenerare urbană”, vă spun cu toată sinceritatea că, personal, nu îi consider pe propunători vinovaţi. E doar tipul de discurs fix pe dos/ doublespeak pe care domnul Boc l-a inventat şi îl foloseşte pentru Cluj de atăţia ani – doar că dus la un nivel de manipulare/ exagerare imens, comparat cu tot ce am avut până acum.”, a transmis Dumitru Cornel Vîlcu.
Etapa consultării publice are loc în perioada 1-15 aprilie 2024, iar persoanele interesate pot trimite propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ la adresa de e-mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.
Oare cine sunt acești ”activiști” și ”ong-uri”? Cine i-a mandatat să vorbească în numele cetățenilor?
Daca nu sunt exprimate si alte opinii,nu inseamna ca ele nu exista.Sa fim siguri ca sunt cetateni care nu sunt de acord cu proiectul,iar daca este cineva care poate argumenta mai bine aceste pareri,e in regula.
Exista suficiente spații comerciale și cârciumi în oraș .
Unde e politica (cel putin declarativă) a primăriei de eliminare a noxelor și pentru un oras „verde” ?
În zona Apahida Dezmir nu prea sunt mall-uri și locuri da distractii și teren cât se dorește !
Să se vitalizeze și acea zonă ! Ce ziceți domnu’ Boc ?
„VIN ALEGERILE , BĂ !!!!”
Domnule Boc, 20 de ani e DESTUL!
ce strica/distruge acest proiect? zona aia e dezastru acum,nu are cum sa fie mai rau
nu se incalca nici un spatiu verde de protectie al Somesului. Acela e conform legii apelor de minim 15m. Ce vor unii activisti e sa fie mai mare, vreo 30m.
Decat niste hale aproabe abandonate si un loc inaccesibil pentru clujeni, cum a fost platforma Carbochim, mai bine un mall si loc de socializare.