Controversatul om de afaceri Chimu Capuşan a finanţat pe o perioada de mai mulţi ani telefoanele a doi poliţişti, Horea Oltean, actualul şef al Brigadei de Combatere a Crimei Organizata (BCCO) Cluj, şi Kiss Karoly, actualul şef al Filajului Poliţiei Cluj. Cum nicio fapta buna nu ramane nerasplatita, Capuşan a restaurat in anul 2009 Şcoala de Agenţi de Poliţie Septimiu Mureşanu, lucrari in valoare de 13 milioane de lei. Mai mult decat atat, Chimu Capuşan a fost pionierul dosarului “GAZETA”, la care au luat parte Kiss Karoly, un apropiat al Dacianei Deritei, procuroarea care s-a ocupat de caz, şi Horea Oltean, şeful BCCO.

Serviciile se inapoiaza tot timpul. Plata telefoanelor poliţiştilor de catre un controversat om de afaceri, Chimu Capuşan, s-a intors inapoi ca un bumerang cu lucrari pe bani publici şi cu un dosar penal instrumentat cu dedicaţie, respectiv Gazeta de Cluj. Nu mulţi oameni de afaceri pot plati telefoanele poliţiştilor din municipiul Cluj-Napoca, iar cei care işi permit beneficiaza din plin de serviciile “de retur.” Capuşan este cel care işi permite sa faca construcţii fara autorizaţii, conform unei anchete recente din Gazeta de Cluj, insa acestea nu sunt singurele “bube” pe care le are. Cartierul Bonjour Residence este un alt exemplu de construcţie fara toate autorizaţiile, ajungandu-se chiar pana la desfiinţarea in instanţa a unei hotarari in care se dadea unda verde la construcţia ansamblului imobiliar. Numeroase construcţii au fost ridicate de afaceristul imobiliar in regim propriu pentru a nu plati taxele catre stat. In dosarul 109/p/2006 a fost urmarit penal Toma Rus şi scos basma curata, dar şi alţi oameni sus-puşi. Dosarul a fost ţinut la secret prin influenţa lui Toma Rus şi a celor implicaţi in cadrul acestui scandal.

Şcoala de Poliţie, ridicata de un suspect

Oficialii Ministerului Internelor au stabilit ca municipiul Cluj-Napoca sa aiba “onoarea” de a gazdui cea de-a doua şcoala de poliţie din ţara. In aceasta direcţie trebuia amenajat un sediu pentru viitoarea locaţie a Şcoli de Agenţi de poliţie “Septimiu Mureşanu” Cluj-Napoca, conform unei anchete anterioare din Gazeta de Cluj. La acea vreme s-a organizat o licitaţie, s-au stabilit caştigatorii şi s-au inceput lucrarile. Totuşi, o parte dintre firmele care au caştigat licitaţia de la acea vreme pentru amenajarea şcolii de poliţie sunt certate cu legea, mass-media locala tragand in repetate randuri semnale de alarma cu privire la afacerile cu iz penal in care acestea au fost implicate. Chimu işi baga coada la licitaţia organizata pentru modernizarea şi extinderea spaţiilor de la Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca. Caştigatori au fost declaraţi la acea vreme firmele SC Castrum Corporation Negresti Oas, SC Transbeton Cluj-Napoca, SC Romviocons Impex SRL Cluj-Napoca, SC Napoca SA Cluj-Napoca, SC Acomin SA Cluj-Napoca şi SC GRUP 4 Instalaţii SA Cluj-Napoca. Valoarea totala a lucrarilor, conform listei de investiţii aprobata, a fost de 13.286.100 RON.

Dosarul Gazeta, la comanda lui Kiss Karoly

“Faptul ca afaceristul  Chimu Capuşan i-a platit telefoanele timp de 5 ani adjunctului şefului BCCO Toma Rus, Horea Oltean, şi unuia dintre adjuncţii sai, Kiss Korci (n.r. porecla lui Kiss Karoly), constituie un fapt foarte grav prin prisma faptului ca omul de afaceri Chimu Capuşan nu avea dreptul sa plateasca nişte funcţionari de stat şi este cu atat mai grav faptul ca socrii lui Kiss Korci lucreaza la firma lui Capuşan in pozitii de conducere şi ca prima plangere de la care a pornit dosarul Gazeta ii aparţine tocmai omului de afaceri Chimu Capuşan. El a fost sfatuit sa depuna plangerea de catre Kiss Korci, caruia ii platea telefoanele şi ii angajase  pe socrii sai , iar apoi dosarul a mers şi datorita faptului ca este de notorietate publica relaţia amoroasa intre Kiss Korci şi procurorul Daciana Deritei”, a declarat Liviu Man, directorul Gazeta de Cluj.

Opt fapte penale, omise de Bocşan

Procurorul Gheorghe Bocşan este cel care a instrumentat dosarul 109/p/2006 in care Toma Rus, fost şef al BCCO, a fost cercetat pentru opt fapte penale. Bocşan ar fi intervenit pentru a rezolva acest dosar, conform unor surse citate anterior in Gazeta de Cluj. Problemele penale ale lui Toma Rus ar fi fost legate de inchirierea firmei Telemobil a unui  apartament, dar şi ilegalitaţile financiare prin care un spaţiu al Piscicola ar fi fost inchiriat de Rus catre Banca Transilvania la suprapreţ. Astfel, procurorul Bocşan Gheorghe de la DNA Bucureşti l-a scos de sub urmarire penala pe Toma Rus sub aspectul comiterii a nu mai puţin de opt fapte penale şi a incalcarii legii pentru urmatoarele infracţiuni: art. 256 – primirea de foloase necuvenite, art. 194 – şantaj, art. 254 – luare de mita şi alte infracţiuni conexe infractorilor de mare corupţie, conform unui articol scris de Razvan Robu in Gazeta de Cluj. Procurorul Bocşan este cel care a  instrumentat arestarea lui Dan Diaconescu, unde ar fi comis mai multe ilegalitaţi, dar şi alte dosare in care a gresit flagrant…

Marturia lui Capuşan

“Dupa ce am depus juramantul religios şi mi s-au adus la cunoştinţa prevederile legale, referitoare la marturia mincinoasa, precum şi obiectul audierii, declar urmatoarele: din anul 1992 sunt asociat şi administrator la SC Chim&Mar Construcţii SRL, cu sediul in Cluj-Napoca, str Fabricii nr. 145 A, societate care are ca principal obiect de activitate construcţii de cladire şi lucrari civile.
Referitor la obiectul audierii, precizez faptul ca aproximativ in cursul anului 2002-2003, avand alocate mai multe numere de telefon şi afland ca Poliţia se confrunta cu lipsuri de fonduri baneşti pentru a-şi desfaşura in bune condiţii activitatea, am crezut de cuviinţa sa incredinţez spre folosinţa doua telefoane mobile cu nr. 0742/132051 şi 0742/047492 in scopul desfaşurarii in bune condiţii a activitaţii specifice Poliţiei. Nu imi amintesc daca au fost predate la sediul Poliţiei sau au fost ridicate de la sediul firmei de catre reprezentanţi Poliţiei.
De la data incredinţarii celor doua telefoane mobile şi pana in luna aprilie 2007, costul lunar al convorbirilor telefonice a fost achitat de cate SC CH Trans Beton Construcţii SRL cu sediul pe str. Fabricii nr 145 A, societate in care sunt asociat şi administrator alaturi de Hulea Marian. Incepand cu luna mai 2007 şi pana in prezent, costurile lunare ale convorbirilor telefonice au fost achitate de catre SC CHIM&Mar Construcţii SRL, deoarece s-au incheiat un abonament de grup.
Precizez faptul ca din verificarile sumare pe care le-am facut a rezultat ca costurile lunare se ridica in medie pentru ambele numere de telefon la aproximativ 100-150 euro, urmand sa precizez exact dupa o verificare temeinica a facturilor.
De asemenea, precizez ca cele doua numere de telefon nu au fost incredinţate in mod direct poliţiştilor Kiss Karoly şi Oltean Horea, eu afland despre acest lucru doar in momentul in care mi s-a adus la cunoştinţa cu ocazia audierii.
Pe Kis Karoly il cunosc de aproximativ 10-12 ani, fiind casatorit cu Daniela, fiica contabilei şefe de la SC Chim&Mar Construcţii SRL şi SC Ch Trans Beton Construcţii SRL, firme la care de altfel lucreaza şi socrul lui, Marian Valer. Pe Oltean Horea il cunosc din anul 2005, cand intamplator m-am intalnit in P-ţa Cipariu, fiind impreuna cu Kiss Karoly, acesta prezentandu-mi-l ca fiind şefului lui. De la acea data l-am intalnit pe Oltean Horea in diverse imprejurari, intamplator.
Referitor la furtul unor centrale termice aparţinand mie sau firmelor pe care le administrez, precizez faptul ca nu am cunoştinţa despre acest fapt, intrucat singura situaţie in care mi-au fost sustrase bunuri a fost atunci cand mi s-a spart locuinţa proprietate personala de pe str. Republicii(in trei cazuri), ocazie cu are mi-au fost sustrase diverse sume de bani, care nu au fost recuperate, nici pana in ziua de azi. Nu am depus de cand sunt administrator la cele doua firme nicio reclamaţie privind furtul de bunuri sau alte valori de pe şantierele in lucru. De asemene fac precizari ca Kiss Karoly nu s-a implicat in niciun fel in mersul anchetei privind furtul din locuinţa proprietate personala şi nici nu i-am solicitat acest lucru.
Costul lunar al convorbirilor telefonice pentru cele doua numere de telefon le-am achitat deoarece suntem o firma serioasa şi fiind contract, trebuie respectat şi oricum nu era o suma aşa de mare raportat la cifra de afaceri a firmei.
Declaraţia a fost consemnata intre orele 13:34-15:25”, se arata in declaraţia martorului Capuşan Chimu din data 04.12.2007 data la dosarul 109/p/2006.

Chimu Capuşan, contactat telefonic de reporterii Gazeta de Cluj, nu a vrut sa faca niciun comentariu pe acest subiect. Horea Oltean a declarat ca nu i-a fost platit telefonul, fara insa sa doreasca sa faca comentarii privind plata telefoanelor a altor colegi de-ai sai. El a susţinut ca daca in dosarul respective s-a dat o sentinţa de “scoatere de sub urmarire penala” nu mai are niciun comentariu suplimentar de facut.

Tiberiu Hrihorciuc

Nota: Numarul de telefon care Horea Oltean spune ca nu a fost al lui, respectiv 0742.132051, a fost unul dintre numerele cu care am vorbit chiar eu personal cu dumnealui in momentul cand ofiţerii BCCO au reţinut buletinul meu
Pe numarul atribuit lui Kiss Karoly, 0742.047492, a raspuns un domn care nu a negat ca ar fi Kiss Karoly, ci a dorit sa ştie cu cine vorbeşte ca sa ne poata face legatura cu Kiss Karoly. In ciuda insistenţelor ulterioare, nu a mai dorit sa fie contactat de pe niciun numar de telefon al redacţiei.

Gazeta de Cluj va participa la o emisiune pe TVR Cluj pe tema subiectelor din aceasta saptamana.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.