
Astăzi, într-o postare publică pe rețelele de socializare, consilierul local din partea USR Alexandra Oană, argumentează o serie de afirmații cu privire la spațiile din patrimoniul orașului date pentru beneficiul public. Dacă ești asociație, fundație, artist, ONG sau partid politic poți beneficia de un spațiu de închiriat la un preț scăzut, anume 0.9lei/mp pe lună.

Problema speculată în declarația consilierului local intervine când vorbim despre modul în care sunt alocate aceste spații. Clujul este cunoscut pentru chiriile cu prețuri sufocante, așadar suma respectivă este simbolică comparativ cu ce se întâmplă în piața imobiliară la momentul actual.
Una dintre problemele vehiculate face referire la contractele de chirie care datează din anul 2000, prelungite succesiv, fără ca activitatea sau impactul beneficiarilor să fie evaluat. Totuși, afirmațiile din postare devin specifice și atacă o anumită asociație. Este vorba de Asociația Vatra Românească, care ocupă un spațiu de 90mp, în centrul orașului. Pe lângă activități precum “Suveranisumul – O Nouă Ordine Mondială” sau “Ocuparea României”, asociația mai poate fi conectată cu fostul Prim-ministru Dacian Cioloș, care în anii studenției a fost membru al organizației, lucru pe care dânsul nu în recunoaște în mod public. Într-un articol redactat în premieră de către Gazeta de Cluj se dovedește implicarea acestuia în organizație.
Nemulțumirile Alexandrei Oană vin pe fondul inexistenței unui cadru obiectiv de evaluare a activității beneficiarilor sau a unei strategii de decizie cu privire la distribuția spațiilor respective. Așadar, întrebarea ridicată de consilierul local este dacă aceste organizații, care beneficiază de peste 20 de ani de contractele de închiriere, sunt în folosul nevoilor comunității. Pe de altă parte, doamna Oană nu aduce precizări clare cu privire la un plan de acțiune sau o strategie de a aborda situația, postarea fiind mai mult cu rol informativ, fără intenția vizibilă de a acționa. Adevărul este că situația chiriilor din Cluj nu arată prea bine pentru cei care au nevoie de un spațiu, iar cereri pentru spațiile primăriei nu au mai fost depuse în ultimii ani.
Dacă modul de gestionare a spațiilor este echitabil nu putem spune, deoarece întregul proces nu este transparent. Prin urmare, consilierul local îndeamnă primăria să vină cu o nouă strategie administrativă.
Citește și: