Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD din Cluj și specialist la Institutul Oncologic Cluj, a propus transformarea centrelor medicale mici în facilități specializate în triaj, recuperare și îngrijire paliativă.

“Sunt total împotriva unei abordări de tip colectivist de a impune medicilor posturi în anumite orașe”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, referindu-se la datele prezentate de președintele Colegiului Medicilor care relevă că peste 50% dintre cei 55.000 de medici din România sunt concentraţi în Bucureşti, Dolj, Timiş, Cluj, Mureş şi Iaşi.

“Dacă judecăm în paradigma de dinainte de ‘90, înseamnă că cineva de la cadre nu și-a făcut bine treaba și medicii nu au fost repartizați conform normativelor în vigoare. Și sunt foarte mulți responsabili care gândesc în această paradigmă.

Dacă acceptăm, totuși, că în ‘90 am avut o schimbare către democrație și acceptăm că ne dorim o societate care să fie guvernată de democrația liberală, atunci putem să acceptăm faptul că omul nu poate fi legat cu lanțuri de calorifer, să stea într-un loc. Unii medici nu își doresc să meargă în aceste centre mai mărunte”, a spus deputatul PSD de Cluj.


În același timp, profesorul Achimaș-Cadariu crede că unii pacienți nu ar trebui tratați în aceste centre mici.

“E foarte rău și pentru pacienți să se adreseze acelor spitale. Și acest lucru e dovedit de datele de la Casa de Asigurări, potrivit cărora între două treimi și trei sferturi dintre pacienți ajung să fie tratați în final într-unul dintre cele șase, șapte centre mari, adică București plus celelalte centre în general universitare, care concentrează mai mulți medici.

Dacă nu sunt bine tratați în acele centre mici ajung până la urmă tot în aceste centre mari și uneori abia la a doua sau a treia intervenție sunt rezolvați. Pe lângă faptul că pacientul suferă enorm, se pierd și o grămadă de bani”, a subliniat chirurgul clujean.

Deputatul clujean a spus că problema ar urma să o rezolve Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale.


“Banul să urmeze pacientul. Dacă în spitalul dumitale, lucrurile au mers prost iar pacientul e tratat în alt spital, banii vor fi decontați la spitalul care rezolvă cazul”, a spus prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

În centrele mici, se pune și problema competenței, crede deputatul: “În absența unui sistem real de educație medicală continuă, este foarte complicat să menții performanța, standardizarea, de control de calitate nici nu mai vorbesc, lipsește și în centrele mari, uneori”.

Soluția ar fi, în opinia fostului ministru al Sănătății, dezvoltarea în continuare a marilor centre și conversia spitalelor mai mici, care să se ocupe de triajul pacienților, recuperare în urma tratamentului și paliație.

“Centrele mici ar trebui să facă un triaj, ca oamenii să fie direcționați perfect către instituția de care real au nevoie.

Pacientul e rezolvat, tratat, operat, dar mai are nevoie de câteva zile de urmărire, spitalizare acasă, într-o secție de reabilitare-recuperare. Mai există încă o competență care poate fi delegată către centrele mici, partea de paliație. Calitatea morții e parte a calității vieții. Ține de demnitatea persoanei, care trebuie păstrată până în ultima secundă a vieții.

Sumarizând, triaj acasă, tratament în marile centre, pe urmă acasă reabilitare, recuperare și în anumite cazuri paliație. Pacientul ar beneficia de un circuit de mult îmbunătățit și, credeți-mă, statul ar economisi foarte mulți bani”, a conchis Patriciu Achimaș-Cadariu.

Citește și: Gazonul de pe Cluj Arena schimbat de o firmă din anturajul lui Gigi Becali

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here