La mijlocul acestei luni, oficialii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj au făcut public numele consorţiilor care s-au înscris la licitaţia pentru construirea Centrului de Management Integrat al Judeţului cluj, adică viitoarea groapă de gunoi ecologică a Clujului. Oficialii au declarat că sase consorţii au ofertat acest proiect, dar o una dintre oferte a fost respinsă pentru că nu a fost depusă la timp. Unele societăţi sunt abonate la contractele de infrastructură finanţate de la bugetul de stat, altele sunt deţinute de afacerişti controversaţi, iar alte firme au probleme în a-şi plăti angajaţii. Cei de la CJ Cluj a decis să ofere contractul consorţiului care face cea mai bună ofertă din punct de vedere economic. Astfel că, după primele oferte, cele mai multe sanse ar avea consorţiul format din HIDROCONSTRUCŢIA – IRIDEX – ARGIF.
Pentru construirea viitorului depozit ecologic de deşeuri, consorţiul format din societăţile spaniole Copisa Constructora Pirenaica SA & Marcor Ebro SA şi firma sătmăreană SC Unio SA a făcut o ofertă de 112.974.890,31 lei fără TVA. Cele două societăţi spaniole au câştigat, la Cluj, şi contractul de antreprenoriat al contractului “Extindere reţele de apă şi canalizare din Cluj-Napoca” în cadrul Proiectului POS Mediu cu cofinanţare a Uniunii Europene, derulat de Compania de Apă Someş SA. De asemenea, Copisa Constructora Pirenaica este firma care se ocupă de construcţia variantei de ocolire Caransebeş, pentru suma de peste 30,2 milioane de euro. Unul dintre atuurile spaniolilor de la Copisa este şi relaţia de afaceri pe care au dezvoltat-o cu Ovidiu Tender, unul dintre “băieţii deştepţi” care activează în domeniile energetic şi al lucrărilor de infrastructură, pe bani publici. Pentru construirea depozitului ecologic de deşeuri al Clujului, spaniolii s-au asociat cu SC Unio, o societate din Satu Mare, administrată de Vasile Tămăşan. În trecut, firma s-a remarcat prin sponsorizarea oficială a PSD-ului, iar Tămăşan este fostul director al fabricii comuniste Unio Satu Mare, care activează în industria grea. Tămăşan a fost implicat şi într-un dosar al DNA Cluj în care s-a descoperit că mai multe societăţi încasau, în mod necuvenit, TVA-ul. În cadrul dosarului, Unio SA a fost nevoită să returneze TVA în valoare de 31 miliarde lei vechi.
Abonaţii la contracte
Asociaţia dintre Confort SA, Atzwanger SPA, LADURNER IMPIANTI SRL şi SV VEL SERVICE SA a făcut o ofertă pentru acest proiect în valoare de 107.536.011,54 lei fără TVA. SC Confort aparţine omului de afaceri gălăţean, Cornel Mangalea, un afacerist care a condidat la funcţia de primar al Galaţiului şi care este unul dintre apropiaţii PSD. Acest consorţiu (Confort SA, Atzwanger SPA, Ladurner Impianti SRL şi Vel Service SA) depus o ofertă şi pentru construcţia unui depozit de deşeuri ecologic şi în Satu Mare. Al treilea consorţiu care ar dori să construiască acest proiect este format din STRABAG AG – ACI Cluj, firme care au lansat o ofertă în valoare de 123.231.299.00 lei, fără TVA. În prezent, ACI Cluj lucrează şi construirea stadionului Ion Moina, un proiect finanţat tot prin CJ Cluj. Strabag şi ACI au vrut să construiască şi proiectul noii piste a aeroportului clujean, dar contractul a fost atribuit altei firme. De asemenea, cele două societăţi sunt cunoscute şi pentru faptul că principalele surse de venituri provin de pe urma contractelor cu bani publici. Patronul ACI este Dorin Aschilean, iar Strabag este un consorţiu austriac, care are “undă verde” la Ministerul Transporturilor, indiferent de guvernarea politică. Acest fapt este evidenţiat prin numeroasele contracte de bani publici provenite, direct, de la această autoritate.
Cea mai ieftină ofertă vine de la Voiculescu
Cea mai ieftină ofertă a venit din partea consorţiului format din HIDROCONSTRUCŢIA – IRIDEX – ARGIF şi care a fost în valoare de 103.012.221.90 lei fără TVA. Hidroconstrucţia a fost înfiinţată în 1950 şi a fost privatizată în 1995, când majoritatea angajaţilor companiei au format Asociaţia Hidrocon şi au achiziţionat pachetul integral de acţiuni de la FPS. Compania are aproximativ 9.000 de angajaţi şi 12 sucursale, dintre care una în Germania. A treia firmă din consorţiu, SC Iridex se ocupă de colectarea deşeurilor menajere şi este patronată Cornel Pascu, fost senator PC şi unul dintre partenerii de afaceri ai lui Dan Voiculescu. SC Argif, este o firmă care are ca domeniu de activitate construcţia de drumuri şi poduri şi care, anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 9,7 milioane de lei.
„Sperăm ca în cel mai scurt timp să finalizăm evaluarea, urmând a desemna câştigătorul acestei licitaţii care priveşte realizarea unuia dintre proiectele importante ale judeţului. Oricum, am realizat astăzi un pas important pentru implementarea noului sistem de management al deşeurilor”, consideră vicepreşedintele Consiliului judeţean Cluj, Radu Bica.
103.012.221.90 lei fără TVA este cea mai avantajoasă ofertă.pentru construirea depozitului ecologic de deşeuri din Cluj
Răzvan Robu