Liviu Man

Ciudate alegeri! Exact ca anul pe care cât de repede o să-l depășim. Anul pandemiei și al restrângerii drepturilor și libertăților cetățenești. Nimeni nu le-a câștigat clar și nimeni n-a fost învins catastrofal. Rămâne cum ne-am înțeles sau. cum spunea un personal de-a lui Caragiale, ”Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic! Ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în părțile… esențiale!”.

Să începem cu marele perdant care nu este chiar așa de perdant, PSD-ul. Cu un scor politic de 32% din opțiunile electoratului, PSD rămâne cel mai puternic partid din România. Și asta după aproape șapte ani de prigoană Iohannistă, omul care deține toate Serviciile secrete, Parchetele din țară și Ministerul de Interne și o groază de judecători care sunt în conivență cu sistemul, ca să nu spunem mai mult, cu președintele partidului în pușcărie și cu un fost candidat la președinție ridicol, PSD se dovedește greu de ucis. A obținut 20 de consilii județene, mai mult decât PNL, care a câștigat 17 consilii județene, ca să nu mai vorbim de alianța USR-PLUS, care nu a obținut niciunul. Sondajele de opinie pe care le citeam în presă înainte de alegeri estimau PSD-ul undeva în marja a 20%, iar ultimele sondaje chiar indicau că va fi depășit de Alianța USR-PLUS. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat! Toți liderii PSD din teritoriu care au câștigat din nou în 2020, au reușit pentru că au arătat electoratului că și-au făcut treaba în ultimii patru ani și sunt cei mai buni la ei în comunitate. Cei care nu și-au făcut treaba au fost penalizați de electorat și au pierdut alegerile. Istericalele de muiere nefutută ale lui Iohannis și #rezist nu au avut niciun efect !

cei mai șifonați au ieșit băiețașii din alianța USR-PLUS, care au obținut doar 9% din voturile electoratului. Nimeni nu a observat că au fost la limita neintrării în multe dintre consiliile locale și județene pentru că limita admisibilității unei alianțe este de minim 7%, nu cea de 5% pentru partidele politice. Sigur, acum fiind alegeri locale poți să intri într-un consiliu local sau să nu accezi, să câștigi un primar sau nu, la nivel național USR-PLUS a câștigat doar 45 de primării din cele aproape 3000 ale țării. E drept că au câștigat Timișoara, Brașovul, și alba Iulia de la PNL și Bacăul de la PSD, dar au sute de primării unde nu au niciun reprezentant.

La alegerile generale, dacă nu obțin 7% la nivel național, nu intră în Parlament, lucru care sigur m-ar bucura nespus, dar care, totuși, este destul de puțin probabil.

I-am lăsat la urmă pe ”câștigătorii” alegerilor cum i-a lăudat păpușa mecanică de la Cotroceni – PNL.

După o campanie grețoasă, în care au racolat fără rușine pesediști pentru a câștiga în fiefurile lor – cazul Iași fiind exemplar – PNL a reușit să câștige aproape tot atâtea voturi ca PSD, dar mult mai puține primării și consilii județene. Și aici s-a văzut, cum este și normal, ca la PSD, cine a performat a fost reales. Să-l amintim doar pe Emil Boc cu incredibilul scor de 75% din voturi sau ce-a făcut PNL în Bihor, unde a câștigat tot ce se putea câștiga și a lăsat cu ochii în soare UDMR-ul local, deși populația maghiară e aproape o treime din populația județului. doar jumătate dintre ei a votat cu formațiunea etnicilor unguri.

PNL acum este în vârf, dar în decembrie va trebui să deconteze, amânarea creșterii alocațiilor copiilor, nemajorarea pensiilor și, în primul rând, proasta gestiune a țării în vreme de pandemie. Norocul PNL e că PSD e condus de un trădător mediocru și semidoct pe nume de Ciolacu.

Următoarele săptămâni vor fi cruciale și vor hotărî soarta țării pentru următorii patru ani !

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here