Situația spitalelor din România la capitolul riscului de incendiu a revoltat o întreagă țară. Raed Arafat a publicat un raport semnat de el unde a transmis lista instituțiilor spitalicești care lucrează fără autorizația de incendiu. Însă, potrivit ISU Cluj, acel raport este din anul 2019. Așadar, situația nu mai e aceeași în prezent. Acum este și mai bine dar și mai rău. Este mai bine deoarece sunt multe spital care sunt în proces de primire a autorizației, dar mai rău din cauza pandemiei SARS-CoV-2, care forțează sistemul sanitar la maxim.
De ce funcționează spitalele fără autorizația la incendiu
Securitatea la incendiu este a doua cerință de calitate stabilită în mod unitar la nivelul Uniunii Europene pe care trebuie să le îndeplinească construcțiile. Avizul de securitate la incendiu trebuie solicitat, potrivit legislației, și obținut înainte de începerea lucrărilor de construcții și sau a schimbării destinației clădirii.
Autorizația de securitate la incendiu certifică faptul că o construcție respectă prevederile reglementărilor tehnice de proiectare. Autorizația conferă deținătorilor de construcții, instalații, etc, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punct de vedere al îndeplinirii cerinței de securitate la incendiu. Autorizația trebuie solicitată după admiterea reep
Iei la terminarea lucrărilor și înainte de darea în funcțiune a clădirii. Obligația solicitării și obținerii avizului și autorizației de securitate la incendiu revine investitorului, respectiv beneficiarului investiției.
Avizul sau autorizația de securitate la incendiu trebuie obținute atât pentru construcții existente, atunci când se schimbă funcțiunile unui spațiu și/sau se execută lucrări de modificare, cât și pentru construcții noi. Pentru unitățile sanitare, obligația de a prezenta aviz sau autorizație de securitate la incendiu a fost impusă începând cu anul 1992.
Trebuie subliniat faptul că emiterea autorizației de securitate la incendiu nu înseamnă eliminarea probabilității izbucnirii unui incendiu.
Motivele pentru care o instituție medicală ajunge să funcționeze fără autorizație privind securitatea la incendiu sunt diverse și pot include nesolicitarea de către beneficiari a acestui act de autoritate, pierderea documentațiilor tehnice și lipsa fondurilor necesare întocmirii uneia noi, nealocarea fondurilor necesare conformării construcției la cerințele reglementărilor tehnice în vigoare, având în vedere și faptul că fondul construit este foarte vechi.
Cel mai des întâlnit motiv pentru funcționarea unei clădiri sanitare fără autorizație de securitate la incendiu este alocarea de fonduri pentru modernizarea doar a unei secții sau a unui nivel al construcției. Un alt motiv al problemei amintite este calitatea slabă a documentațiilor întocmite în vedere obținerii avizului și autorizației de securitate la incendiu.
Spitalele Comunismului nu necesită autorizație
Există numeroase spitale din județul Cluj care au fost construite pe vremea comunismului sub STAS. Un program prin care mai multe clădiri au fost construite după același plan și, în cazul spitalelor, au fost special concepute cu anumite criteri în caz de cutremur sau incendii.
Datorită faptului ca ele au fost construite deja cu toate condițiile îndeplinite în cazul unui incendiu, acestea nu necesită aprobarea ISU. Dacă, la un moment dat, se vor face anumite modificări la aceste spitale, atunci ele vor trebui sa depună cerere pentru primirea autorizației de incendiu. Doua exemple de acest tip de spitale sunt Spitalul Gherla de Pediatrie și Spitalul Huedin.
Spitalele sunt verificate anual
În ceea ce privește infrastructura, mare parte din spitale sunt în clădiri vechi, mai ales cele care se află în centrul Clujului. Au fost gândite și proiectate la finalul secolului XIX. Ele nu au fost gândite pentru activitățile unui spital din ziua de azi. Nu exista conceptul de o unitate de terapie intensivă la momentul constituirii acestora. Pentru a primi autorizația, spitalele trebuie să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi: să nu fie supraalimentate instalațiile electrice, să fie funcționale tot ce înseamnă instalații de detectare a fumului, căile de evacuare să nu fie obstrucționate. Acestea trebuie să fie în regulă la fiecare verificare. Dacă un spital a obținut autorizația într-un an, dar anul următor nu erau toate condițiile îndeplinite, autorizația nu mai este validă.
La unele spitale din Cluj, ISU au găsit astfel de nereguli. La spitalele cu infrastructură veche, medicii și managerii au fost obligați de anumite situații și au trebuit sa mute mobilă ( dulapuri, mese etc) la intrarea unor cai de evacuare, astfel blocând accesul. Un spital, dacă dorește primirea autorizatiei, trebuie să facă niște modificări constructive care, de cele mai multe ori sunt imposibile sau întârziate din mai multe cauze. De exemplu, un spital care este destul de vechi nu permite crearea unei noi căi de evacuare.
În anul 2020, ISU Cluj a verificat 45 de unități sanitare, de stat și private, care lucrează în permanență, cu posibilitatea de internare peste noapte. Din 45, 35 au secții ATI, care au fost focusul inspectorilor.
Pe lângă probleme mai grave, de multe ori au fost găsite nereguli considerate minore, cum ar fi prize ieșite din perete, vechi sau stricate. În aceste cazuri, ISU obligă instituția să repare probleme într-un termen de 2 zile.
Diferența dintre 2019 și prezent
Cele 45 de spitale au în total un număr de 73 de clădiri. Unele spitale au două, trei sau chiar mai multe corpuri. Autorizația nu se da pe tot spitalul, se dă pe clădire sau secție, separat. De exemplu, un spital poate să aibă trei corpuri cu autorizație și o secție fără. Sau 3 clădiri fără autorizație și una cu.
Din 73 de clădiri, 29 au autorizație de incendiu, 12 nu necesită autorizația și 32 lucrează fără. Din cele 32 de unități, 12 sunt momentan în proces de primire a autorizație. Cele care sunt în proces fac momentan diferite modificări în cadrul spitalului, împreună cu ISU, pentru a primi DA-ul de la inspectori.
Spitalele și secțiile în proces de primire a autorizației sunt: Clinica de Radiologie a Spitalului Județean, Maxilo Faciale 1, Chirurgie 2 , ATI operator, Spitalul de Boli infecțioase, Ambulatoriu (spital și învățământ), Institutul Inimii, Spitalul de Gastroenterologie, Ortopedie traumatologie, Spitalul Turda, și Spitalul de Pneumoftiziologie.
De ce nu închide ISU spitalele
În anul 1992 a intrat în vigoare necesitatea instituțiilor de a avea autorizația de incendiu. Dacă atunci ar fi oprit spitalele până la reglementarea situației, atunci ar fi blocat complet majoritatea spitalelor. Acest lucru nu a fost posibil deoarece lumea avea nevoie de sistemul sanitar. Totuși, ISU nu avea puterea de a închide anumite clădiri cu risc ridicat până în 2015, după tragedia de la Colectiv. Însă nu pot închide spitalele pentru că nu au această putere, ei pot închide doar instituții de cultură și turism.
Cine e vinovat în cazul unui incendiu?
Nu există un vinovat universal în aceste cazuri. Tragediile de tipul incendiilor din spitale necesită o anchetă detaliată. Trebuie aflată sursa izbucnirii focului, după trebuie verificată organigrama spitalului pentru a vedea cine era responsabil pe acea secție și/sau clădire. Un proces îndelungat, greoi și pare probabil nu o să ajungă nicăieri, în cele mai multe cazuri. De obicei, cel mai mare vinovat după oficiali este infrastructura veche.
Spitalele liberalo-useriste nu ard ! Stiti de ce: Ele Nu exista ! Sa spui despre spitale ,la Cluj,ca sunt ‘comuniste”,este mai mult decat neghiobie. Pentru filozofi consacrati ,cu multa scoala, „comunismul”,este o categorie filosofica utopica, „doar Universu si Prostia umana” sunt infinite ! (spuse Einstein)