Firma NuScale este cercetată în SUA de către SEC (The Securities and Exchange Commission). Profesorul de economie Petrișor Peiu a dezvăluit, în emisiunea „Dincolo de propagandă”, de la Radio Gold FM, de ce Virgil Popescu și Sebastian Burduja au fost forțați să încheie un contract cu această companie, pentru o tehnologie imposibil de aplicat în România.
NuScale Power Corp., compania americană care dezvoltă tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR) pentru construirea unei centrale nucleare de 462 MW la Doicești, România, este investigată de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC). Hunterbrook Media a citat un răspuns oficial al SEC la o solicitare de informații publice, confirmând o „investigație activă în desfășurare” privind NuScale. SEC a precizat că aceasta „nu ar trebui interpretată ca o indicație de încălcare a legii”.
NuScale nu a răspuns solicitării de comentariu a Hunterbrook Media. Anul trecut, mai mulți investitori au dat în judecată NuScale, acuzând-o de dezinformare și ascunderea informațiilor, după ce compania a anunțat eșecul unui proiect de centrală nucleară în SUA. Proiectul inovator al NuScale privind construirea reactoarelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. Reactoarele urmau să fie construite în Utah, însă NuScale și Utah Associated Municipal Power Systems au convenit să anuleze proiectul. Acțiunile NuScale din Portland, Oregon, au scăzut cu peste 27% după acest anunț.
NuScale se confruntă cu mari probleme de credibilitate, fiind acuzată de fraude și practici comerciale ilegale, investitorii fiind sfătuiți de către firmele de avocatură să acționeze împotriva sa. De altfel, firma de avocatură Pomerantz a pornit o investigație, în numele investitorilor NuScale, asupra unor posibile fraude cu valori mobiliare și alte practici comerciale ilegale.
„Trebuie văzut mai precis cine este avocatul care reprezintă această companie în România și de aici se pot face niște legături simple cu Sebastian Burduja și Virgil Popescu. Guvernul român, în loc să dea un miliard de euro ca să facă o centrală de 1.000 mW putere instalată la Tarnița (care de fapt e o baterie de stocare, care ar regla și sistemul), a preferat să dea 10 miliarde pentru a obține aceeași putere instalată printr-o tehnologie care deocamdată nu este omologată”, a punctat profesorul Petrișor Peiu.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.
solidnews.ro