Candidatii partidelor politice clujene pentru alegerile parlamentare din toamna încep sa se ,,iveasca” unul câte unul, desi liderii formatiunilor refuza sa le dezvaluie numele. Printre numele vehiculate se numara Daniel Buda (PD-L), Petru Calian (PD-L), Vasile Soporan (PSD), Cornel Itu (PSD), Mircea Chertes (PNL) si Lucia Morariu (PNL). Potrivit estimarilor, PD-L Cluj are sanse mari sa câstige cele mai multe mandate la alegerile parlamentare.

Alegerile parlamentare din toamna se apropie cu pasi repezi, iar partidele politice sunt, din nou, în fierbere. Desi mai este putin timp pâna la alegerile generale, majoritatea partidelor clujene nu vor sa îsi dezvaluie candidatii, chiar daca lista pentru parlamentare a fost deja stabilita. Organizatiile politice evita sa dea publicitatii numele viitorilor parlamentari de teama ca formatiunile rivale sa nu ,,îsi bage coada”.

Nicoara se vrea deputat

PNL Cluj si-a stabilit în proportie de 80% candidatii pentru alegerile parlamentare din toamna. Patru din sapte consilieri judeteni liberali sunt dispusi sa schimbe forul condus de Alin Tise cu Palatul Parlamentului, iar unele zvonuri spun ca si prefectul Calin Platon ar putea sa intre în cursa electorala pentru un mandat de deputat sau senator. Se pare ca majoritatea liberalilor vor sa dea Consiliul Judetean pe Parlament, printre acestia numarându-se si predecesorul lui Alin Tise, Marius Nicoara, care a pierdut alegerile locale. Liderul organizatiei judetene a PNL a decis sa candideze pentru un post de deputat în unul din colegiile electorale din municipiul Cluj-Napoca, în conditiile în care senatorul liberal Norica Nicolai va încerca sa obtina un nou mandat de senator însa în judetul Calarasi. Potrivit lui Nicoara, rezultatele alegerilor locale, în urma carora a pierdut sefia Consiliului Judetean nu pot fi luate în calcul pentru alegerile generale. ,,La alegerile locale eu m-am confruntat de fapt cu Emil Boc, nu cu Alin Tise. Boc a reusit sa convinga alegatorii ca Alin Tise este un alt fel de Emil Boc. Procentul de 28% pe care l-am obtinut în municipiul Cluj-Napoca este suficient pentru a-mi aduce un mandat de deputat”, a declarat presedintele PNL Cluj.

Pusca, în locul Noricai

PNL Cluj a simtit pe pielea lui ca ,,socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din târg”. Cel mai probabil, Mircea Pusca va candida, în toamna la Senat din partea PNL Acesta a declarat ca a ales Senatul pentru ca vrea sa îsi continue activitatea politica si vrea sa faca schimbari în zona în care va candida pentru un mandat de senator. ,,Voi candida în zona Gherla-Dej-Câmpia Turzii pentru ca în zona respectiva voi avea o activitate care sa creasca bunastarea cetatenilor din zona. Un alt motiv pentru care am ales nord-vestul judetului este si faptul ca aici perceptia mesajului liberal este mai mare, iar cetatenii sunt mult mai deschisi”, a explicat Pusca. Si consilierul premierului, Mircea Chertes va cauta în Cluj-Napoca sa obtina ,,unda verde” pentru Senat.

Uioreanu „de Gherla”

Presedintele PNL Cluj-Napoca, Horea Uioreanu îsi va depune candidatura pentru un nou mandat de deputat deoarece, potrivit acestuia, mai exista o serie de proiecte care trebuie puse în aplicare. ,,Am hotarât sa mai candidez înca o data pentru Camera Deputatilor pentru ca mai am o serie de proiecte pe care vreau sa le finalizez, cum ar fi utilizarea votului uninonimal si pentru desemnarea Consiliului Local. În al doilea rând, mai multi primari din zona Gherla, colegiul unde candidez, mi-au cerut acest lucru. Si aici nu ma refer doar la primari liberali, ci si la primari de alta culoare politica cum ar fi PD-L si PSD. Vreau ca orase precum Gherla sa se dezvolte si voi depune un maxim de efort pentru ca acest lucru sa se întâmple”, a explicat Uioreanu. Întrebat fiind care sunt primarii din circumscriptia Gherla apartinând PD-L si PSD si care i-au solicitat sa candideze în aceasta circumscriptie, deloc surprinzator, deputatul liberal a „ezitat” sa ne ofere un raspuns. Alti candidati pentru un mandat de deputat sunt consilierii judeteni Eugen Cecan si Ioan Petran. Desi, initial, pe lista se afla si Marius Mânzat, acesta nu a confirmat faptul ca ar dori sa faca parte din Camera Deputatilor. Alti liberali care ar vrea sa ia calea deputatiei sunt secretarul de stat Lucia Morariu, care îsi va ,,încerca” norocul în municipiul Cluj-Napoca, în timp ce fostul peremist Virgil Pop va candida la Turda, iar fostul taranist Avram Gal, la Câmpia Turzii.

PD-L promite candidati surpriza

Potrivit unor informatii neconfirmate oficial, democrat-liberalii clujeni au în plan sa aduca pentru alegerile parlamentare candidati surpriza, probabil din afara partidului. Liderul PD-L Cluj, Daniel Buda sustine ca partidul pe care îl reprezinta are ,,rezerve interesante” care vor maximiza sansele democrat-liberalilor. Totodata acesta a precizat ca lista viitorilor parlamentari va fi finalizata abia la începutul lunii septembrie si ca este posibil ca el însusi sa se afle pe lista pentru Camera Deputatilor. ,,Nu am stabilit înca nimic. În urmatoarele doua saptamâni lista va fi definitivata si în principiu este posibil sa candidez si eu pentru un nou mandat de deputat. Candidatii pentru alegerile generale vor fi selectionati în functie de valoarea profesionala, de autoritatea morala, dar si în functie de capacitatea organizatorica. Candidatii partidului trebuie sa aiba o reputatie buna si sa fie în stare sa faca ceva pentru cetateni”, a explicat Buda. Desi Buda nu a vrut sa dezvaluie numele candidatilor PD-L, fostul senator, Iuliu Pacurariu a confirmat faptul ca se va înscrie în cursa electorala pentru parlamentare în colegiul Gherla. ,, Am decis sa candidez pentru un nou mandat de parlamentar datorita experientei pe care o am, dar si datorita faptului ca sunt alegeri uninominale în care conteaza foarte mult notorietatea candidatului, capacitatea de exprimare de a fi prezent în mass media, de a sti sa vorbeasca cu oamenii. Iar toate aceste lucruri nu îmi lipsesc. În al doilea rând, a fost si solicitarea PD-L Cluj de a-mi depune candidatura”, a explicat Pacurariu. Totodata, acesta a mentionat ca a ales sa candideze în circumscriptia Gherla deoarece partidul a considerat ca în aceasta zona are cele mai mari sanse de a câstiga batalia contra liberalului Horea Uioreanu.

Posibili candidati

Desi PD-L înca nu si-a definitivat lista pentru alegerile generale din toamna, unele nume sunt vehiculate de câteva zile, printre acestea numarându-se Vasile Suciu, Serban Radulescu, Vasile Miclaus, Mircea Morosan si deputatul Petru Calian. Democrat-liberalul Vasile Suciu a declarat ca înca nu este sigur daca va candida sau nu pentru Camera Deputatilor si în orice caz decizia finala va fi luata de PD-L. În ceea ce îl priveste pe Mircea Morosan, fostul candidat pentru Primaria municipiului Huedin, acesta a declarat ca nu s-a stabilit nimic, însa are în calcul doua variante.,, Decizia finala va fi luata pe 11 septembrie, însa am de luat în calcul mai multe variante. Prima ar fi sa candidez pentru un mandat de deputat în zona montana sau în zona Huedinului, iar a doua varianta pe care o iau în calcul este sa ma înscriu din nou în cursa electorala pentru fotoliul de primar al municipiului Huedin, având în vedere ca primarul si-a dat demisia”, a explicat Morosan. Nici deputatul Petru Calian nu este sigur daca va candida pentru un nou mandat de deputat pentru ca PD-L are ultimul cuvânt în ceea ce îi priveste pe viitorii parlamentari. ,,Bineînteles ca eu as mai dori sa candidez pentru Camera Deputatilor deoarece am multe proiecte începute si care sunt pe rol. Însa decizia nu îmi apartine mie, ci partidului si oricare ar fi aceea eu ma voi conforma”, a precizat Calian.

Secrete social-democrate

Social-democratii clujeni sunt cei mai ,,secretosi” în ceea ce priveste lista cu candidatii pentru alegerile parlamentare. Liderul PSD Cluj, Vasile Soporan a refuzat sa dezvaluie vreun nume de pe lista pe motiv ca lista nu e înca definitivata. ,,Nu am definitivat lista cu candidatii, iar pâna atunci nu vom dezvalui nici un nume. Candidatii vor fi selectionati în functie de valoarea profesionala, de implicarea în organizatie, dar si în functie de aprecierile cetatenilor”, a mentionat Soporan. Desi Soporan a refuzat sa dea vreun nume, potrivit unor surse, presedintele PSD Dej, Cornel Itu ar fi interesat de deputatie. Contactat telefonic acesta a confirmat zvonul, tinând sa precizeze totodata ca înca nu a fost luata o decizie finala. ,,Am hotarât sa candidez pentru Camera Deputatilor deoarece vreau sa fac ceva pentru zona Dejului, rezolvând cât mai repede posibil problemele cu care se confrunta”, a încheiat Itu.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here