În acest weekend, candidaţi la alegerile prezidenţiale din noiembrie şi-au depus semnăturile la sediul Biroului Electoral Central (BEC). Acolo, fiecare pretendent şi-a etalat sloganul de campanie, şi-a atacat duşmanii, sau şi-a făcut aparţia într-un mod inedit. Au fost însă şi cei care au renunţat în ultima clipă pe motiv că nu au adunat destule semnături, ori că au fost respişi pentru că s-au prezentat cu documente false. La prezidenţiale, Klaus Iohannis pleacă favorit. Viorica Dăncilă şi Dan Barna se luptă pentru turul doi, în timp ce Mircea Diaconu şi Teodor Paleologu stau la pândă. Mai sunt patru candidaţi care vor face act de prezenţă: Kelemen Hunor, Cătălin Ivan, Alexandru Cumpănaşu şi Ramona Bruynseels. Viorel Cataramă şi Miron Cozma au fost descalificaţi după ce au falsificat semnături, în timp ce Liviu Pleşoianu, aflat în luptă cu statul paralel, a fost învins de statul degeaba.   

1. Viorica Dăncilă, candidatul PSD, a fost prima care şi-a depus candidatura, aducând la sediul BEC 1,4 milioane de semnături. A venit însoţită doar de femei, printre ele Graţiela Gavrilescu (exclusă de curnd din ALDE) sau primarul Capitalei Gabriela Firea. Viorica Dăncilă a vorbit despre realizările PSD, dar a scăpat şi o gafă: după „orice om îi ese teamă de o plângere penală“, acum a spus că „orice mamă să nu îi fie frică“. „Niciun pensionar din această ţară să nu se teamă că pensia îi va mai fi tăiată, nicio mamă din această ţară să nu îi fie frică că nu va primi salariul sau că îi va fi tăiată alocaţia copilului, nicio familie din această ţară să nu mai aibă frica că va veni un Guvern care va lua măsuri de austeritate împotriva românilor“, a afirmat Dăncilă. Întrebată despre calităţile sale faţă de ceilalţi candidaţi, aceasta a subliniat că „aş fi primul preşedinte care a deţinut funcţia de premier“.

2. Dan Barna, candidatul USR, s-a prezentat la sediul BEC cu aproape 4000.000 de semnături aşezate ordonat în cutii, amintind de campania „Fără Penali în funcţii publice“. „Preşedintele Iohannis a fost un pompier pentru momentele în care casa a luat foc şi se prăbuşea. Eu cred că dacă era un gospodar mai atent şi mai diligent, poate nu ajungeam să luăm foc de atâtea ori în ultimii ani“, a spus liderul USR. 

3. Klaus Iohannis, candidatul PNL, a strâns peste 2,2 milioane de semnături, record,  şi a răspuns la înţepătura lui Barna: „Am fost un pompier atomic, care  a prevenit să nu se prăbuşească România. Fără mine, PSD chiar ar fi reuşit să distrugă Justiţia şi să acapareze întreaga Românie“, i-a răspuns Iohannis liderului USR. Iohannis a fpăcut o baie d emulţime printre liberali şi a vorbit despre „România normală“, sloganul su de campanie. 

4. Cătălin Ivan, candidatul ADN (Alternativa pentru Demnitate Naţională) s-a prins şi el în hora declaraţiilor „pompieristice“. „Iohannis o fi fost atomic în vacanţă, dar în conferinţele de presă, în pauzele dintrea vacanţe când mai venea pe la Cotroceni, nu mi s-a părut deloc atomic. Mi s-a părut doar infatuate“, a spus Cătălin Ivan, fost europarlamentar PSD, plecat din partid după un conflict cu Liviu Dragnea.

5. Kelemen Hunor, candidatul UDMR, a avut o aparţie inedită: a venit la sediul BEC pe o trotinetă electrică. „Eu cred că preşedintele României nu trebuie să fie pompier. Nu trebuie să fie nici jucător, nici altceva, aşa cum am avut 10 ani de zile“, a declarat Kelemen Hunor. „Aţi încercat cu preşedinţi români, aţi încercat şi cu un preşedinte de etnie germană, acum e rândul să încercaţi şi cu un maghiar!“, e mesajul candidatului maghiar pentru votanţii români.

6. Mircea Diaconu, candidat susţinut de ProRomânia şi ALDE, a reluat discursul lui Liviu Dragnea. „Am tot vorbit despre acest stat subteran, ocult, acest stat există şi în ziua de azi şi funcţionează perfect cu protocoale, cu abuzuri incredibile. Cine să se opună acestui stat paralel ocult? Doamna Dăncilă, care a fost plecată nouă ani de zile şi nu ştie, nu l-a văzut? Nu ştie că există. Domnul Iohannis? Care este a treia replică de Băsescu, adică două mandate Băsescu şi încă una ca înlocuitor, ca să nu zic nechezol“, a spus Diaconu.

7. Teodor Paleologu, candidatul PMP, mizează pe România educată. „Sunt 30 de ani de la Revoluţie şi cred că România are nevoie la preşedinţie de un om care avea 16 ani la acel incident şi care s-a format în libertate. Acum 60 de ani, tatăl meu era arestat în lotul Noica, mă gândesc la ei cu foarte multă pietate, la tatăl meu, la Noica, la Nicolae Steinhardt. Această candidatură e o candidatură mărturie“, a spus Paleologu.

8. Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei, tânăra ucisă la Caracal, candidează independent şi se prezintă ca anti-sistem, deşi ONG-ul pe care îl conduce a fost finanţat cu sume exorbitante de guvernarea PSD: „Vă spun eu: sistemul e disperat! E în vrie! Ştiu cine a apăsat butonul de panică. Şi vreau să-i asigur pe cei care încearcă sa mă oprească să vorbesc, că nu o să tac niciodată. Voi fi mult mai incisiv şi mai hotărât!“, a scris Cumpănaşu pe Facebook.

9. Ramona Bruynseels, canidatul Puterii Umaniste, partidul fondat de Dan Voiculescu, îşi face deja planuri pentru preşedinţie. „După ce voi fi strâns milioane de mâini, voi fi privit milioane de ochi şi voi fi ascultat milioane de gânduri, pe baza lor, voi crea un set de politici publice pe care îl voi propune Guvernului“, susţine Bruynseels, care a făcut o gafă de proporţii în urmă cu câteva zile: a declarat că Rusia e membru NATO.

Pleşoianu n-a reuşit să strângă cele 200.000 de semnături. „Am luat bucată cu bucată toate listele cu semnături. Curate, asumate, de la oameni inimoşi, s-au strâns exact 146.328. Nişte persoane anonime foarte drăguţe tocmai mă «ajutau» pe ultima sută de metri să depun câteva zeci de mii de semnături produse la… un minunat xerox color“, a scris Pleşoianu pe Facebook. Un alt candidat eşuat, Andrei Stoican, a reclamat că i s-au oferit liste de pe „piaţa neagră a semnăturilor“. Nici Cătălin Berenghi, candidatul „dacilor liberi“, nu a reuşit să adune semnăturile.  Pe de altă parte, Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, a anunţat, pe Facebook, că a strâns cele 200.000 de semnături pentru alegerile prezidenţiale, însă nu mai candidează. Motivul: ar pune-o într-o situaţie intragă pe soţia sa, Gabriela Firea, care, din postura de membru PSD, e obligată să o susţine pe Viorica Dăncilă. Au fost şi candidaţi care s-au înscris, dar au fost descalificaţi. Miron Cozma, fostul lider al minerilor, şi Viorel Cataramă, fost membru PNL, au fost respinşţi de BEC. Motivul: o mare parte dintre semnăturile depuse erau false, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Cataramă a anunţat că va contesta decizia la CCR. Campania începe pe 12 octombrie Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor a expirat ieri, la ora 24.00. Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale. Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Românii din străinătate vor putea vota timp de trei zile înainte fiecărui tur de scrutin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.