Călin Popescu Tăriceanu și Emil Boc se află în topul premierilor care sunt ,campioni’ la capitolul ordonanțe de urgență guvernamentale.

Înainte de toate, trebuie menționat faptul că, prin intermediul articolului 115 din Constituția României, Parlamentul poate abilita Guvernul să emită acte guvernamentale cu caracter legislativ (O.U.G.-uri).

În mod normal, ordonanțele de urgență guvernamentale (O.U.G.) se folosesc, în principal, după cum le este și denumirea, doar în situații de urgență. Cu toate acestea, prim-miniștrii României, de-a lungul timpului, nu au ezitat să se folosească de O.U.G.-uri în actul de guvernare, dimpotrivă, am putea spune că unii premieri chiar au ,abuzat’ de acest mecanism.

Pe primul loc la capitolul ordonanțe de urgență emise se află Guvernul Tăriceanu  (2004-2008). Pe o perioadă de patru ani, Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu a emis nu mai puțin de 726 de O.U.G.-uri, cel mai mare număr fiind emis în anul 2008,  respectiv 219 ordonanțe de urgență guvernamentale.

Pe locul doi se clasează Guvernele conduse de Emil Boc (2008-2012). Pe o perioadă de puțin peste trei ani, Guvernele conduse de Emil Boc au emis nu mai puțin de 367 de ordonanțe de urgență guvernamentale, cel mai mare număr fiind emis în anul 2010, respectiv 131 de O.U.G.-uri.

Pe locul trei se clasează Guvernele conduse de Victor Ponta (2012-2015). Într-o perioadă de aproximativ trei ani, Guvernele conduse de Victor Ponta au emis 243 de ordonanțe de urgență guvernamentale, cel mai mare număr fiind înregistrat în anul 2013, nu mai puțin de 115 ordonanțe de urgență guvernamentale.

Pe locul patru se clasează Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș (2015-2016). Într-un singur an, Guvernul Cioloș a emis nu mai puțin de 129 de O.U.G.-uri.

Pe locul cinci se poziționează actualul guvern condus de Viorica Dăncilă (2018-prezent) care, pe perioada anului 2018, a emis nu mai puțin de 114 ordonanțe de urgență guvernamentale.

Premierii mai puțin ,performanți’ la capitolul ordonanțe de urgență guvernamentale sunt Mihai Tudose (54) Sorin Grindeanu (42), Mihai Răzvan Ungureanu (21) și Mihai Fifor (2).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here