Foşti politicieni europeni de rang înalt, între care fostul premier Cioloş, au condamnat politica administraţiei preşedintelui Donald Trump şi au cerut, într-o scrisoare adresată UE și publicată de The Guardian, respingerea unui plan de pace al SUA pentru Orientul Mijlociu. Jurnalistul Mircea Marian, cunoscut ca un fan al fostului premier, acuză implicarea lui Dacian Cioloș în semnarea scrisorii respective.

Scrisoarea adresată UE

„Din păcate, actuala administraţie americană s-a abătut de la politica americană îndelungată”, se arată în scrisoarea care critică recunoaşterea în 2017 de către Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

„Este timpul ca Europa să se alăture parametrilor noştri de principiu pentru procesul de pace israeliano-palestinian”, se arată în scrisoarea care cere o soluţie a două state vecine, israelian şi palestinian. În plus, în document se cere ca Europa să respingă orice plan care nu prevede crearea unui plan palestinian alături de Israel având capitală Ierusalimul pentru ambele state.

Washingtonul a ”demonstrat de asemenea o indiferenţă deranjantă faţă de extinderea colonizării israeliene” în Cisiordania şi a tăiat ajutorul de sute de milioane de dolari pentru palestinieni, o mişcare care, potrivit scrisorii, ”pune în pericol securitatea şi stabilitatea diferitelor ţări situate în vecinătatea Europei”.

Europa trebuie să fie „vigilentă şi să acţioneze strategic” atunci când Trump prezintă noul plan, se arată în scrisoarea trimisă de foşti lideri europeni. Aceasta a fost trimisă duminică şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini şi miniştrilor de externe din UE.

Între semnatarii scrisorii se află Jean-Marc Ayrault, Carl Bildt, Wlodzimierz Cimoszewicz, Massimo D’Alema, Guy Verhofstadt şi Dacian Cioloş, foşti premieri din Franţa, Suedia, Polonia, Italia, Belgia şi România, notează publicaţia citată.

Foştii secretari generali ai NATO Willy Claes şi Javier Solana şi fostul preşedinte irlandez Mary Robinson au semnat de asemenea scrisoarea. Doi foşti miniştri de externe britanici David Miliband şi Jack Straw şi-au adăugat de asemenea numele pe documentul citat.

”Noi suntem convinşi că un plan care reduce un stat palestinian la o entitate lipsită de suveranitate, contiguitate teritorială şi viabilitate economică ar afecta grav eforturile anterioare de restabilire a păcii, ar accelera dispariţia opţiunii două state şi ar deteriora grav cauza unei păci durabile pentru palestinieni şi israelieni”, se arată în scrisoare. „Europa trebuie să-şi urmeze propria cale de acţiune”, dacă acest lucru nu este posibil, conchide documentul citat.

Un jurnalist apropiat acuză

”Nu pot să înțeleg de ce domnul Dacian Cioloș s-a alăturat unui grup de foști demnitari europeni și a semnat o scrisoare, publicată de The Guardian, în care condamnă politica americană în Orientul Mijlociu. Nu îmi dau seama cât e de corect ca, pe de o parte, să cerem SUA să mențină trupe pe teritoriul României și să investească aproape un miliard de dolari înntr-un scut antirachetă menit să ne protejeze de amenințări din Orientul Mijlociu, iar pe de altă parte să le dăm lecții despre modul în care ar trebui să se comporte în această zonă.

Nu cred că trebuie să sporim confuzia că PSD ar fi cu americanii și israelienii, iar Opoziția cu UE. Nu cred că domnul Cioloș trebuia să semneze această scrisoare, mai ales acum, în vremuri în care sprijinul SUA pentru tabăra anti-PSD este atât de important”, a scris pe Facebook, jurnalistul Mircea Marian, potrivit flux24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here