Dan Barna rămâne de departe ultimul element ”incontrolabil” de la vârful politicii românești. Bine, ”incontrolabil” cu o singură excepție, căci de fapt cei care se feresc de Barna se tem de fapt de setea de răzbunare a lui Florian Coldea! Însă cum ”gluma useristă se îngroașă” pe zi ce trece, taberele tradiționale ale sistemului sunt gata să depășească rivalitățile istorice dintre ele și să se pună spate în spate pentru a opri ascensiunea ”omului lui Coldea” până ce nu este prea târziu, scrie jurnalistul Cătălin Tache în national.ro.

Iar primul pas a fost deja făcut, prin organizarea mai mult decât discretă a recentei întâlniri de taină pe care, după cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate în posesia jurnalistilor de la national.ro, Dacian Cioloș le-a avut la vârful unuia dintre serviciile secrete. Și unde mai mult ca sigur s-a parafat varianta de lucru a ”ruperii” cu orice preț a USR-ului, președintele Klaus Iohannis având nevoie ca de aer de o asemenea diversiune pentru a-și putea securiza șansele unui nou mandat la Palatul Cotroceni. Iar cum orice compromis cu Barna este exclus din start, singura șansă rămâne ca Dacian Cioloș să se arate ”rezonabil” și sub un pretext oarecare să ”dinamiteze” noua alianță care a ”explodat” electoral la 26 mai. Și chiar dacă Alianța USR-PLUS nu se va desființa cu totul, barem o astfel de schimbare a macazului de către Cioloș ar perturba grav percepția electoratului userist despre ”salvatorii României”…

S-a văzut în secret!

Iată că deși a fost pus de Macron ditamai șeful de grup europarlamentar la Renew, misiunea lui Dacian Cioloș în România nu s-a încheiat. Atâta doar că planul operativ a fost schimbat din mers și de această dată fostul premier tehnocrat este la rândul lui obligat să-i întindă o mână de ajutor președintelui Klaus Iohannis.

Și nu scriu deloc  întâmplător ”obligat”, pentru că până acum Cioloș s-a arătat de neînduplecat când a fost vorba să-i întoarcă serviciul celui care l-a pus premierul României. Numai că, după cum susțin sursele national.ro, după ce recent s-a văzut în secret cu un nume greu al sistemului, Cioloș ar fi acceptat ingrata misiune de a băga zâzanie în Alianța USR – PLUS. Cum anume, rămâne desigur de văzut… Cert este doar că Iohannis a respirat cu siguranță ceva mai ușurat când a primit vestea că lucrurile s-au aranjat și Barna va avea în curând propriile probleme în ”bucătăria internă” a USR-PLUS, ceea ce îi va mai tăia din elanul atacurilor anti-Iohannis.

Mută Dăncilă la Barna…?

02 a03 1 Cioloș rupe USR pentru Iohannis!

Însă repoziționările de pe scena politică românească înainte de declanșarea campaniei prezidențiale, una care se anunță mai ”la rupere” decât oricând dacă Dan Barna nu va fi scos între timp din peisaj s-a putea să nu se oprească aici. Și surprinzătorii strategi din umbra Vioricăi Dăncilă, cei care au făcut și până acum o neașteptată ”curățenie” în jurul premierului să sugereze transmiterea unor semnale fie ele și neoficiale, dar care să-i dea dureri de cap lui Klaus Iohannis.Este vorba despre lansarea scenariului negocierii unei posibile coabitări între Dan Barna și…Viorica Dăncilă, variantă care ar bulversa cu siguranță actuala strategie politică a șefului statului. Pentru că dacă Viorica Dăncilă ar lăsa de înțeles că ea una ar putea coabita foarte bine cu Dan Barna la Cotroceni și PSD-ul ar declanșa ”foc de voie” în războiul oricum pierdut al prezidențialelor doar împotriva lui Iohannis, acesta din urmă ar avea oricum de suferit. Numai că până la această mutare șoc care ar putea răsturna toate calculele politice ale momentului, Viorica Dăncilă mai are de trecut ”hopul” 10 august, unul care nu se anunță deloc ușor… Iar de-abia după aceea va putea și premierul să își folosească toți ”așii” din mânecă, mai ales că aceștia nu sunt deloc puțini… Până atunci însă, cum nici Barna nu este chiar singur pe ”strada sistemului” și ”părinții” USR-ului veghează contrainformativ asupra sa, cu siguranță că în perioada următoare toți ochii vor fi ațintiți ca ”pe butelie” pe Dacian Cioloș! Unii pentru a vedea dacă acesta chiar își onorează promisiunea făcută la recenta întâlnire, alții pentru a-l împiedica să facă mutarea care i-ar veni mănușă lui Iohannis…

Sursa: national.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here