Ce s-ar fi facut Hellvig fara ajutorul neprecupetit al lui Augustin Lazar? Si reciproca este valabila caci, unul fara altul, ar fi fost de multa vreme eliminati din circuitul public. Performantele lor, poate cinic spus, cred ca ar incapea pe o fila de  bocnotes, formatul de buzunar. In spatele lor, insa, se itesc doua capete. Unul este al lui Florian Coldea. Istet spre diabolic chiar, a iesit din scena. Sau a fost scos din scena, cam tot pe acolo e, ca finalitate. Nu il opreste nimeni sa viseze la planurile lui, dar macar nu mai este atat de vizibil. Al doilea este al lui Dacian Ciolos, personaj la fel de cinic, dar cu alura de Maica Tereza.

Dintr-o data avem patru personaje. Nu este de ajuns, caci pe drum dai peste Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei, o doamna despre nu vreau sa dau amanunte, pentru ca mi-am propus, fie doar si pentru o zi, sa nu injur. Dupa cativa pasi, nu ai cum sa nu dai de Klaus Iohannis, caruia ma abtin sa-i spun ce cred despre el.

Record de viteza

Scandalul dintre Gabriela Firea si Liviu Dragnea e pe cale sa cada in derizoriu. Si nu chiar degeaba. Din spate, vine pe turnanta un altul, cu mult mai puternic. Este vorba de Ordonanta 6 din 2016, de pe vremea cand Ciolos era premier. Una de natura a ajuta SRI sa intre cu bocancii si mai adanc in Justitie si in viata romanilor. In februarie 2016, CCR tocmai luase din mainile SRI painea si cutitul, aratand ca supravegherea tehnica in folosul DNA & Co., in conditiile de pana atunci, nu este constitutionala. Buimacirea a fost totala. Sute de dosare erau in lucru si, daca nu stiau ce vorbesc impricinatii in pat sau chiar la baie, procurorii nu le mai puteau dovedi vinovatia.

O vinovatie care, in timp, s-a dovedit a fi imaginara sau sustinuta de probe masluite. In mai putin de doua saptamani s-a gasit solutia. O ordonanta care, sucita din vorbe, ii dadea SRI jucariile inapoi. Daca cu chiar pe toate, cel putin o buna parte. Record de viteza, pentru ca in alte probleme cu care Romania se confrunta atunci, Ciolos a mers cu piciorul pe frana. Nu si aici.

Sa le dam la cap cu anticoruptia

Julien, de Ciolos zic, acum zice ca ordonanta a fost perfect legala, ca a obtinut avizul CSAT. Ce prosteala din cuvinte! Cine a vazut vreo hartie plecata de la Ciolos care sa nu aiba binecuvantarea CSAT? Cu atat mai mult cu cat reprezentantii guvernului in CSAT era pastoriti de el. Nici Iohannis nu avea motive sa strambe din nas, din doua motive. Intai, pentru ca ar fi fost anapoda sa se opuna „Premierului lui”, sugerat de Juncker, sa nu zic impus. Apoi, peste cateva luni, ordonanta asta i-ar fi fost de mare folos, ca sa poata semna Augustin Lazar protocoalele de colaborare cu SRI-ul condus de Hellvig. Rog naivii sa se retraga din dialog. Numai ei mai pot crede ca protocoalele priveau lupta anticoruptie. Sa fim seriosi, caci in noiembrie 2016 urmau alegerile, iar PSD avea toate sansele sa le castige, ceea ce s-a si intamplat. Pai, puteai sa-i lasi pe astia sa-si faca de cap, fara sa stii ce susotesc intre ei? Ce daca au fost semnate abia in decembrie? Cine ne garanteaza ca treaba nu era de multa vreme pornita? Ca doar nu l-o fi sunat Lazar pe Hellvig dimineata, ca sa-l intrebe daca nu vrea sa-i semneze niste protocoale, iar seara erau gata. Macar o anticoruptie peste picioare, un dosar peste ochi, acolo, ceva, poate ii mai rarim.

Domne, a uitat!

Dupa alegeri, Ciolos a iesit din joc, isi facuse rolul. Insa, in urma lui a lasat drum liber pentru cele doua protocoale semnate de Lazar si Hellvig. Vezi Doamne, ii obliga ordonanta sa le dea drumul pe piata. Ce gogoasa! Campuri tactice din umbra, echipe mixte procurori-ofiteri SRI, judecatori speriati ca le va veni si lor randul daca nu sunt cuminti, procurori ajunsi stapani ai Justitiei si „succesuri” imense pentru DNA si Kovesi. Niciunul dintre „succesuri” nu a fost contestat de Lazar. Codruta Kovesi, pupila lui si a lui Iohannis, nu avea cum sa greseasca. Si nici Taica Lazar nu greseste. Ce daca le-a semnat? Da’ de ce sa se faca ancheta si pe ordonanta si pe protocoale? Ca sa dam de niste lucruri care l-ar putea supara si s-ar intinde pelteaua pe unde nu te astepti? De ce n-a vorbit de ele niciodata? Asta-i acum! Are si el o varsta, are doua fete, salariu imens, are si tupeu comunist, na, om cu probleme. A uitat, ca s-a luat cu treaba.

Material preluat de pe national.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here