Adrian Cionca, actionar in cadrul Casei de Insolventa Transilvania, l-a presat pe Emil Spataceanu, administratorul firmei Grup Taurus Development sa intervina in contractul de 40 de milioane de euro pe care acesta l-a castigat pentru a construi casele militarilor clujeni, conform unor surse apropriate proiectului. Desi Spataceanu este asociat cu Nemes Flaviu, asociatul lui Cionca in Savron Invest, omul de afaceri specializat in insolventa isi controleaza subordonatii si le dicteaza cum sa isi dezvolte afacerile. In urma presiunilor lui Cionca, Grup Taurus Development a ramas cu o singura firma care isi doreste subantepriza proiectului, una apropiata ministrului de Interne Ioan Rus, Ben&Ben. Mai mult decat atat, Spatacean ar fi ramas in urma fabuloasei tranzactii cu o gaura de 9,4 milioane de euro, dupa ce la inceputul proiectului si-a calculat un profit de 25%, iar in urma acordarii lucrarilor societatii Ben&Ben va ramane cu doar 600.000 de euro.
Ministrul de Interne Ioan Rus, apropriatul sau Ioan Bene si chiar fostul tenisman devenit antreprenor Ion Tiriac sunt doar cateva dintre numele grele care apar in cadrul unui contract care ar trebui sa construiasca locuintele militarilor clujeni. Daca proiectul ar fi decurs conform planului, mai multi militari ar trebui sa se mute deja in locuintele lor, insa problema a fost ca politicul a incercat sa influenteze prea mult jocurile. De acest lucru s-a ocupat in principal Adrian Cionca care a jucat cu cartile pe fata si a incercat prin intermediul insolventei sa preia proiectul. El are precedentul societatilor Ziua de Cluj, Realitatea Cluj si Silver Business Center, pentru care foloseste angajate de-ale sale sa controleze aceste afaceri. Ciudat este cum, cand vine vorba de 40 de milioane de euro din banii militarilor, toata lumea incearca sa intre in joc dar nimeni nu merge pana la capat. Daca Spataceanu, actionarul initial al societatii Grup Taurus Development, a incercat sa realizeze un profit de 10 milioane de euro, Cionca a intrat pe fir cu presiuni pentru a-i diminua din veniturile sale si a le atrage in propria ograda. Surse apropriate afacerii ne-au declarat ca Cionca ar face presiuni la toate nivelurile asupra lui Spataceanu pentru a i prelua afacerile prin presa, prin amenintari la familia lui Spataceanu, si la tot ce ii sta in putinta lui Cionca pentru a primi o parte mai mare din afacerea de 40 de milioane de euro.
Adrian Cionca este cunoscut pentru relatiile sale in toata Romania. In schimb, el se foloseste de acestea pentru a putea prinde contracte publice si oferte pe care un om obisnuit nu le-ar putea avea. Mai precis el ar fi ajuns atat de sus datorita traficului de influenta pe care l-ar practica cu oamenii care il inconjoara. Mai precis, el s-ar folosi in oras de numele anumitor parlamentari clujeni care nu sunt tare multumiti de aceste circumstante si s-ar putea ca pana la urma sa fie vanat si sa isi gaseasca nasul. “Sunt bine cunoscute metodele voastre. Eu nu am facut presiuni asupra nimanui”, a declarat Cionca facand referiri la alte presiuni facute de altii fara sa vada ilegalitatile comise de el. A uitat cum a prin sa imparta principalele contracte de insolventa din Cluj, din Transilvania si apoi din Romania si a uitat cum isi preia el de fapt propriile sale firme. Prin intermediul unor ”catei ascultatori”, cum este si Flaviu Nemes, unul dintre asociatii sai.
Abuziv in actionariat
Cionca a procedat si de aceasta data prin metodele bine stiute, respectiv de a baga o companie in insolventa pentru a putea intra in actionariat. Astfel, desi asociatul Nemes i-ar fi zis partenerului sau de afaceri ca pot sta in sediul Silver Business Center gratuit, doar pentru a avea un istoric la banca, Cionca a inceput sa il factureze pe Spatacean si sa ii ceara direct insolventa. Astfel, pretul s-a ridicat imediat de la gratis la 700 de milioane, iar insolventa ar fi trebuit sa se judece la Judecatoria Bistrita. Surse din mediul judiciar au declarat ca Spataceanu a platit pana la urma chiria, in acest mod scapand de insolventa. Cel mai probabil Cionca va cauta si alte metode sa incerce sa faca presiuni asupra lui Spataceanu pentru ca daca nu a reusit sa isi impuna subantreprenorii nu este multumit. Pe de alta parte, Cionca se da drept marele investitor in cadrul proiectului Grup Taurus Development si chiar el declara ca a bagat bani in cadrul societatii. Fara sa aibe nicio actiune in societate, faptul ca a investit in cadrul proiectului Grup Taurus Development poate fi considerat precum un om care cumpara bere Ursus poate fi considerat actionar al companiei. Pe de alta parte ce fel de investitor ar cere insolventa propriei companii doar ca sa primeasca mai multe actiuni in cadrul societatii.
Retragerea Armatei
Mai multe, oficialii armatei prin vocea generalului Dumitru Scarlat ,ne-au declarat ca ei au invatat din proiectele esuate de la Straulesti si Antiaeriana din Bucuresti, proiecte imobiliare cu acelasi scop: sa construiasca case pentru armata. Reprezentantii au declarat ca foarte multi militari s-au retras din proiect si foarte putini s-au intors. Principalul criteriu a fost pretul, care chiar daca este mult mai mic decat cel al pietei, undeva pe la 720 de euro pentru case si 620 euro pe metru patrat cu toate utilitatile si finisajele incluse. Militarii, intrati in incapacitate de plata, nu au putut sa continue sa isi cumpere locuinte. Daca initial exista 1.500 de cereri de locuinte in momentul demararii proiectului, ulterior au ramas doar 700, iar acum numarul lor este mult mai mic. Chiar si in acest moment militarii care nu au benefeciat pana in prezent de locuinte sau care nu au avut decat locuinte sub criteriile impuse de Uniunea Europeana pot intra in cadrul proiectului si sa isi achizitioneze o casa sau un apartament. Pentru proiectul de apartamente autorizatia de constructie a fost depusa in mai multe randuri, ultima
Din insolventa pe bani publici
Societatea Ben&Ben, care a intrat in subantepriza Grup Taurus Development, este publicata in Buletinul Insolventei, fiind sub incidenta Legii 85/2006, lege care reglementeaza insolventa societatilor comerciale. Actionarii societatii sunt Ioan Bene, cu mai mult decat 50% dintre actiuni, Daniel Bene, Mirela Bene, Claudiu Vasile Dan si Liliana Marchis. Societatea a avut in 2010 o cifra de afaceri de 20 de milioane, un profit negativ de -5 milioane si a acumulat datorii de 95 de milioane. Societatea este cunoscuta drept favorita a social-democratilor clujeni si este apropriata de ministrul de Interne Ioan Rus. Mai mult, Napoca SA, o alta societate cunoscuta pentru culoarea rosie pe care o are in relatii, a fost preluata de catre Ben&Ben de la Stefan Dimitriu si Ion Tiriac. Ion Tiriac este dealerul Mercedes pe Romania si cel care l-ar fi pus pentru prima data pe Ioan Rus ministru de Interne. Mai mult, Ioan Rus detine licenta pentru a vinde autoturisme Mercedes pe Cluj de la Ion Tiriac, deci nu avem niciun dubiu ca tranzactia dintre Napoca si Ben&Ben a fost perfectata prin intermediul fostului membru al Grupului de la Cluj, Ioan Rus.
Pretul, criteriul final
Proiectul licitatiei a fost unul diferit de cel normal. Fiecare dintre cele 20 de firme inscrise in concurs au licitat sume din ce in ce mai mici pe masura ce inaintau in etapele procedurale si firmele ieseau din competitie. In finala au ajuns Grup Taurus Development si inca un consortiu format din patru firme, doua autohtone, iar inca doua straine. Pretul cel mai mic si cat mai multe avantaje pentru militari au fost criteriile care l-au transformat pe Spataceanu in castigator. El nu a stiut ce va urma si nici criza financiara care il va lovi.
Scaderea salariilor, principalul esec
Banii de la banca erau principala sursa de finantare a militarilor care urmau sa se muta in cele doua cartiere din Gheorghieni si Marasti. Daca nu sunt bani nu se pot construi locuintele. In momentul in care banca a observat ca salariile oamenilor din armata scad cu 25 de procente, institutiile financiare nu au mai vrut sa ii crediteze considerand ca factorul de risc este in crestere. Desi actionarul Grup Taurus Development Nemes Flaviu a mintind sustinand ca vina pentru esecul creditului a fost intrarea in insolventa a unei alte societati de-a asociatului sau, Grup Taurus, oficialii bancii au declarat ca nici vorba ca acesta sa fie motivul principal. Suntem curiosi daca Flaviu Nemes ar fi cautat de militarii care ii minte in fata ce s-ar intampla.
Terenurile si parteneriatul dubios cu Primaria
Casele militarilor vor fi situate in Piata Marasti, in zona Piata Ira, unde compania Grup Taurus Development are la dispozitie un teren de 27.000 de mp. Apartamentele urmeaza sa aiba conform proiectului inisial una, doua sau trei camere. Pe celalalt teren, respectiv din zona Cartodrom a cartierului Gheorghieni, in spatele complexului Iulius Mall, se vor construi casele militarilor care urmeaza sa aiba suprafete de 80, 84 si 100 de metri patrati. Terenul este inm suprafata de 45.831 metri patrati. Primaria Cluj-Napoca s-a angajat sa sustina aceste proiecte, desi oficialii autoritatilor locale s-au mai implicat intre timp intr-un proiect cu Armata, cel din zona Borhanci, oprit din cauza unor suspiciuni in ceea ce priveste autorizatia de mediu.
Contractul spune..
”Incepand cu prima decontare lunara a lucrarilor executate, operatorul de servicii publice constituie o garantie egala cu valoarea lucrarilor prestate in timp de o luna. Garantia se constituie prin retineri lunare egale cu 5% din valoarea lunara facturata, pana la constituirea intregii garantii. Sumele retinute se depun la banca intr-un cont special, dobanzile aferente revenind operatorului. La incetarea contractului, dupa reglarea platilor si a penalitatilor, garantia se restituie operatorului de servicii publice”, se arata in contractul dintre Grup Taurus si militari.
Favoritii insolventei
Casa de Insolventa Transilvania, patronata printre altii de Adrian Cionca, are si a avut de-a lungul timpului clienti cu nume din toate domeniile precum Leonardo, Diverta, City Mall sau Fortus Iaşi. Casa Transilvania se poate lauda chiar cu doua tranzactiia reuşite: Flanco şi Tiago Mall (Oradea). Dupa cum recunoaste chiar patronul societatii, din prima cei de la CITR au avut “pile”: ” La numai şase luni de la infinţare, CITR caştiga cel mai mare proiect de lichidare din Romania, Tractorul Braşov”, arata intr-un interviu Cionca.
Bene si Rus, prieteni de cruce
SC Ben&Ben, societatea controlata de Ioan Bene, deţine şi fabrica clujeana de utilaje Unirea SA, pe care a cumparat-o de la AVAS in 2004, relata anterior Razvan Robu intr-un articol din Gazeta de Cluj. In contractul de privatizare incheiat intre AVAS şi SC Ben&Ben SA, este stipulat faptul ca societatea cumparatoare se obliga sa faca investiţii de 1,950 milioane de euro şi sa menţina numarul de salariaţi. Pentru realizarea privatizarii, din partea AVAS a fost numit Gavril Rus, fratele lui Ioan Rus, la acea vreme ministru al Internelor şi lider al filialei PSD Cluj. Tot in acea perioada, administratorul special al fabricii era Ştefan Dimitriu, de asemenea membru PSD. In urma licitaţiei, Unirea a fost cumparata de SC Ben&Ben, iar directorul general Unirea era fostul consilier local Virgil Pop, tot membru PSD. SC Ben&Ben a cumparat fabrica cu suma de 151.737 de euro, aproximativ preţul a trei apartamente cu doua camere.
Precedentul Clever Media
O alta insolventa suspect realizata sub tutela lui Adrian Cioanca este cea a publicatiei Ziua de Cluj, editata anterior de Clever Media. Societatea, a carui partener a fost chiar Adrian Cionca, a intrat in insolventa, iar lichidatorul a fost nimeni altul decat acelasi Cionca cu a sa CITR. Noua societate care editeaza Ziua de Cluj este Presa Zece, o firma a carui actionar este o angajata de-a Casei de Insolventa Transilvania si angajata direct a lui Cionca, Dita Ramona Valerica, conform unei investigatii realizate de cei de la Cotidianul. Jurnalistii de la cotidianul.ro au dorit sa afle cine este de fapt magnata Clujului, deţinatoarea in acte a complexului Silver Business Center, a ziarului "Ziua de Cluj" şi a Televiziunii Realitatea Tv Cluj, Dita Ramona. Ei au ajuns prima data in Ramnicu Valcea, la uşa unui apartament modest, deţinut de o familie deloc bogata, unde ar fi trebuit, conform actelor, sa locuiasca Diţa Ramona Valerica. Am aflat ca este plecata de trei ani din localitate, ca firma la care este angajata acum i-a pus la dispoziţie un apartament in Bucureşti, in care locuieşte impreuna cu prietenul ei, şi ca, pentru datorii majore, Diţa Ramona apare şi pe lista executarilor silite ale Primariei Ramnicu Valcea, arata in continuare cei de la Cotidianul.ro! In Bucureşti are un salariu indestulator, astfel incat sa poata sa-şi ajute din cand in cand şi parinţii pensionari, retraşi la ţara in Valcea. Parinţii Ramonei au fost deosebit de suspicioşi cand i-am contactat, incercand sa aflam unde ar putea fi gasita fiica lor. Am reuşit totuşi s-o localizam in Bucureşti, la sediul Casei de Insolvenţa Transilvania, departamentul de ofertare. A refuzat orice fel de dialog, pe orice fel de tema. Foştii vecini, rudele sau colegii pastreaza o tacere mormantala in jurul Ramonei, de parca n-ar fi cunoscut-o niciodata. Casa de Insolvenţa Transilvania este cea care s-a ocupat de o parte din firmele falimentare ale reţelei Tower, cum ar fi chiar constructorul cladirii, Mox Construction. De asemenea, a preluat cu scandal de presa falimentul de la Rulmentul Braşov şi cel al televiziunii DTH, avandu-i drept creditori pe UniCredit Ţiriac sau Discovery Channel. Aşadar, cea mai puternica femeie de afaceri din Cluj este doar o angajata ţinuta sub protecţia Casei de Insolvenţa Transilvania. Diţa Ramona Valerica acopera in acte adevaraţii magnaţi ai presei şi ai afacerilor imobiliare din Cluj.
Locuintele militarii asteapta in continuare sa fie predate, iar proiectul a intrat prea mult in mediul politic si a baietilor destepti pentru a putea beneficia de increderea de care ar fi trebuit sa beneficieze Armata…
P.S.: Mentionam ca oficialii Armatei nu au dorit sa furnizeze lista celor care au dorit sa isi achizitioneze locuinte in cele doua proiecte dezvoltate de Grup Taurus Development si acum de Ben&Ben.
Tiberiu Hrihorciuc
cionca are o reputatie in intreg mediul de business pentru hotiile pe care le face. bine ati facut ca le-ati dezvaluit!
nu-i adevarat. cionca si-ar vinde si propria mama la bursa de valori bucuresti. Stim prea bine cum l-a vandut pe rares bogdan, asa-zisul prieten al sau si pe multi altii…