Jolidon este unul dintre cele mai cunoscute branduri clujene, însă compania a intrat în incapacitate de plată iar magistraţii au decis ca de insolvenţa companiei să se ocupe firma de administrare judiciară Georgiu. Conform unor informaţii, de fapt se doreşte falimentarea acestei companii. Cu toate acestea, atât patronul Jolidon, Gabriel Cârlig, cât şi reprezentanţii firmei de insolvenţă spun că firma este pe cale să fie redresată şi afacerea să meargă în continuare. Cu toate acestea, în afacerea Jolidon a intrat Andrei Cionca, unul dintre practicienii în insolvenţă care preferă falimentul. Sunt de notorietate două cazuri în care a fost implicat Andrei Cionca: companiile BlueAir şi Leonardo. Ambele au fost branduri şi afaceri importante, dar au ajuns falimentare.

În momentul de faţă, toată lumea ştie că afacerea Jolidon se află în procedura de insolvenţă. Patronul companiei, Gabriel Cârlig, spune că s-a încercat escaladarea crizei financiare care a explodat în urmă cu câţiva ani, însă din cauza inflexibilităţii băncilor, de la care compania luase credite, şi a sistemului fiscal de impozitare, compania nu s-a mai putut descurca şi a fost nevoie să intre în reorganizare judiciară.

”În urmă cu câţiva ani spuneam că pe noi nu ne va atinge criza, după aceea că vom scăpa în câteva luni, dar nu s-a întâmplat asta. Băncile nu au fost în stare să facă o serie de concesiuni necesare, statul a fost lipsit de orice înţelegere şi multe afaceri serioase au avut probleme. Noi lucrăm în producţie, sector în care profitul nu se face de azi pe mâine”, spune Gabriel Cârlig.

Cu toate acestea, potrivit unor informaţii, se urmăreşte de fapt falimentarea companiei Jolidon şi vânzarea activelor companiei. Gabriel Cârlig contrazice această informaţia şi pare sigur că este falimentul este doar o ipoteză care nu stă în picioare. ”Nici vorbă de aşa ceva! Cei care au cea mai creanţă (ASTRA RAIL MANAGEMENT GMBH, n.red.) sunt nişte investitori serioşi, nişte nemţi care au redresat afacerea de la Arad şi au investit. Cu siguranţă se va întâmpla acest lucru şi în cazul nostru”, mai spune Cârlig.

 

Astra a intrat parandărăt în desuurile Jolidon

 

Până la apariţia problemelor din cadrul companiei Jolidon,  ASTRA RAIL MANAGEMENT GMBH nu a avut nimic de-a face cu producătorul de lenjerie intimă clujean. Cei de la Astra au intrat în schemă, cu puţin timp înainte de intrarea în insolvenţă, când au cumpărat de la BCR o creanţă de 117 milioane lei. Potrivit surselor, ”investiţia” nemţească a venit în urma lobby-ului făcut de Rudolf Vizental, asociat în cadrul Casei De Insolvenţă Transilvania.

De altfel, în urma cumpărării acestei creanţe, Astra Rail Management a devenit acţionar în cadrul Jolidon. Ulterior, după intrarea în insolvenţă, potrivit datelor publice, Casa de Insolvenţă Transilvania a acordat, împreună cu Astra Rail, un împrumut în valoare de 700.000 de lei. Împrumutul a beneficiat de clauza de ”urgenţă”, astfel că nu a avut nevoie de nici o aprobare.

”Împrumutul acordat de urgenţă la data de 22.06.2015 de către ASTRA RAIL MANAGEMNET GMBH şi CIONCA ANDREI VALENTIN este în sumă de 700.000 euro în vederea finanţării activităţii curente a debitoarei, şi anume efectuarea plăţilor către furnizorii esenţiali, achiziţia materiilor prime, participarea la târguri, plata salariilor. Acest împrumut a fost acordat datorită situaţiei financiare a debitoarei ,datorită perioadei cruciale pentru activitatea Jolidon şi rezultatele următoarelor 3 sezoane (toamnă 2015, primăvară 2016 şi toamnă 2016), deoarece acestea depind direct de participarea la târguri şi expoziţii de profil. În vederea obţinerii de comenzi pentru sezoanele viitoare, era necesar achiziţionarea de materii prime în vederea confecţionării produselor Jolidon şi participării la principale târguri organizate în această perioadă. La momentul acordării împrumutului Jolidon nu deţinea resursele financiare necesare continuării activităţii de producţie. Împrumutul a fost acordat de urgenţă, nefiind posibil amânarea până la prima Adunare a Creditorilor pentru aprobarea din partea creditorilor, existând posibilitatea pierderii unor oportunităţi de contractare”, arată documentele Casei de Insolvenţă Georgiu.

 

Jolidon îl aşteaptă în chiloți pe Cionca

 

Potrivit surselor, de insolvenţa companiei Jolidon s-ar ocupa, de fapt, Casa de Insolvenţă Transilvania. Informaţia nu este contrazisă de Minodora Letiţia Georgiu, care se ocupă de acest dosar.

”Noi avem foarte mulţi colaboratori cu care lucrăm, avocaţi, contabili, etc. Însă vă asigur că facem tot posibilul pentru a repune pe picioare această afacere. Vă pot spune că, de curând, s-a aprobat o creditare pentru ca Jolidon să îşi poată continua activitatea”, declară Georgiu.

Printre cazurile de insolvenţă de care s-a ocupat Casa de Insolvenţă Transilvania, dar care au ajuns în faliment pot fi enumerate afacerile Leonardo, BluAir, etc.

În cazul Leonardo, experţii de la CITR au admis insolvenţa la patru ani după ce compania ceruse să intre în reorganizare. În cazul BluAir, patronul companiei, Nelu Iordache, l-a şi acuzat pe şeful Casei de Insolvenţă Transilvania de devalizarea companiei.„În susţinerea celor afirmate, în legătură cu administrarea frauduloasă şi păgubitoare pentru Debitoare (Romstrade – n.r.) derulată de CITR prin reprezentanţii acesteia Cionca Andrei şi Anghelof Andreea, precizăm încă de la început, că în prezent administrarea derulată de CITR în legătură cu activitatea de reorganizare a Debitoarei face obiectul urmăririi penale in rem în cadrul Dosarului 171/P/2013 / Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, aşa cum rezultă din Adresa de Înaintare transmisă de Parchet, din care rezultă începerea urmăririi penale in rem, existând suspiciunea plauzibilă că au fost efectuate operaţiuni comerciale şi financiare de natură a aduce foloase necuvenite unor persoane din cadrul CITR şi unor creditori ai Romstrade SRL“, se arată într-un raport.

Din Top 300 la insolvenţă

Problemele lui Gabriel Cârlig au început în 2009, când societatea nu şi-a mai putut plăti contractorii. În 2009, unul dintre furnizorii firmei clujene Jolidon, Lectra Deutschland a depus la Tribunalul Cluj o cerere prin care solicita intrarea în insolvenţă a societăţii pentru o datorie de 100.000 de lei. De altfel, SC Jolidon a avut în 2009 opt procese comerciale pentru neplata diferitelor datorii. Gabriel Cîrlig, preşedintele Jolidon Import Export, are 48 de ani şi a absolvit Facultatea de Electrotehnică de la UTCN din Cluj. La 26 de ani, Cîrlig a înfiinţat Jolidon, o afacere cu costume de baie şi lenjerie intimă, care mai apoi a devenit una dintre puţinele multinaţionale româneşti. În anul 2011, a ieşit din Top 300, cu o avere estimată în ediţia anterioară la 65-70 de milioane de euro.

3 COMENTARII

  1. Mărturia despre cum am GOT împrumutul meu de a plăti facturile mele

    Buna tuturor,

    Sunt Ivan Carlos de nume, am scris această mărturie pentru că sunt foarte recunoscător pentru ceea ce a făcut investiții Global pentru mine și familia mea, atunci când am
    crezut că a fost nici o speranță a venit și de a face familia mea simt în viață din nou de catre noi de creditare de împrumut la o rată a dobânzii foarte scăzută de 2%. Ei bine, am fost
    căutarea pentru un împrumut pentru a soluționa datoriile mele în ultimele trei luni tot i-am întâlnit și a luat scammed banii până am întâlnit în cele din urmă un creditor Dumnezeu. Nu m-am gândit niciodată
    că există încă creditori împrumut reale de pe internet, dar, cel mai mare surprinderea mea am primit împrumut mea, fără a pierde mult timp, astfel încât, dacă sunteți în afara
    acolo în căutarea pentru un împrumut de orice sumă i-ar sfătui pe email compania de împrumut legit prin e-mail:investmentglobalfinace@gmail.com, și să fie
    liber de escrocherii pe internet….

  2. ÎMPRUMUT OPORTUNITATE:

    Solicitați un credit garantat de urgență?
    Ai probleme obtinerea unui credit pentru capital de lucru de la nivel local
    bănci și alte instituții financiare?

    Acest serviciu este de a oferi sprijin financiar persoanelor fizice,
    oameni de afaceri și femei în afaceri.
    Daca sunteti interesati va rugam sa ne contactati acum via e-mail: Ferdinandleofinance@gmail.com
    Suntem la dispoziția dumneavoastră.

    ne e-mail acum la: Ferdinandleofinance@gmail.com
    pentru a obține formularul de cerere de împrumut.

    Toate cele bune,
    Ferdinand Leu
    Manager de la Co-Operation

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.