Directorul de la Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, Cristian Ciulbea, a câştigat un concurs de angajare pentru postul de inginer Formaţia Intervenţie Rapidă, post creat de el şi plătit din banii clujenilor. În cadrul acestui concurs, Ciulbea a fost singurul candidat şi sub semnătura lui au stat toate condiţiile de participare, bibliografia, cât şi comisia de concurs ce este alcătuită din subalternii lui.

 

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa (ABA Someş-Tisa), şi-a schimbat conducerea la începutul anului 2016. După ce mandatul de director al lui Dan Canta a expirat, la conducere a venit Marius Cristian Ciulbea un fost angajat al Hidroelectrica SA şi membru al Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, filiala Cluj.

Imediat după ce noul director a preluat conducerea, reprezentanţii ABA Someş-Tisa, şi-au exprimat mulţumirea pentru acest fapt susţinând că Ciulbea a fost desemnat pentru promovarea unui sistem de management „dinamic, bazat pe implicare şi transparenţă, responsabilitate, respect şi colaborare pentru a susţine cu eficienţă dezvoltarea activităţii”.

În luna noiembrie 2016, în cadrul ABA Someş-Tisa s-a organizat, un concurs pentru ocuparea postul de inginer la Formaţia de Intervenţie Rapidă, post ce presupune gestionarea unor situaţii de urgenţă, gestionarea unor lucrări hidrotehnice cu rol de apărare a inundaţiilor, statutul de organizare şi funcţionare ANAR şi regulamentul de exploatare bazinal. Singurul candidat pentru acest post a fost nimeni altul decât Ciulbea, iar condiţiile de participare, data limită de depunere a dosarelor, cât şi bibliografia de concurs au fost avizate de chiar de el.

 

Comisia de evaluare formată din subalternii directorului

Cei care au făcut parte din comisia de evaluare ce l-a declarat admis pe director sunt: directorul tehnic exploatare lucrări hidrotehnice, inginer Petrică Stroi, fostul director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj, Pisculidis Gheorghe, liderul sindicatului ABA Someş-Tisa, Mihăilă Petru şi economist ABA Someş-Tisa, Brie Ana.

Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa nu a dorit să comenteze această situaţie şi a ţinut să asigure doar că respectivul concurs s-a organizat respectând toate prevederile legale .

„Reiterăm faptul că organizarea concursului pentru postul de inginer, în cadrul Formaţiei de Intervenţie Rapidă a beneficiat de transparenţă, respectând toate prevederile legale în vigoare. Anunţul a fost publicat pe toate canalele, dând posibilitatea oricărei persoane interesate să aplice pentru acest post. Nu au existat alţi candidaţi.

Instituţia noastră respinge orice alte speculaţii, demersul nostru fiind orientat strict pe corecta informare a opiniei publice. Obiectul nostru de activitate îl reprezintă managementul calitativ şi cantitativ al resurselor de apă, deziderat pentru care depunem toate eforturile în mod responsabil”, a declarat Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt ABA Someş-Tisa.

 

Averea inginerului de la Formaţia Intervenţie Rapidă

Efectuând o simplă căutare pe site-ul Administraţiei Bazinale de Apă se observă că postul de inginer la Formaţia Rapidă de Intervenţii nu figurează în nici o altă filială din România, în afară de Cluj. Reporterul Gazeta de Cluj a luat legătura cu toate filialele societăţii, respectiv filiala, Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj şi nici una din acestea nu a confirmat existenţa unui astfel de post.

Deşi în declaraţia de avere de pe anul 2017, venitul lunar a lui Cristian Ciulbea a fost de aproximativ 5.000 lei, sumă ce nu i-a fost de ajuns astfel încât acesta să se mulţumească cu un salariu venit doar dintr-o singură sursă. Mai mult decât atât, în contul bancar de la Banca Transilvania a directorului figurează o sumă de 10.000 de euro şi împreună cu soţia lui deţine trei apartamente, dintre care două în Cluj şi o maşină.

 

Acuzaţiile angajaţilor aduse Administraţiei Bazinale de Apă

La sfârşitul anului 2016, angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, au afirmat că în conducerea instituţiei s-a instalat nepotismul şi s-au aplicat tăieri salariale ca urmare a unor decizii considerate ilegale.

În 2010 când au avut loc tăierile salariale ale bugetarilor cu 25% în instituţia ABAST, tăierile au fost suportate doar de clasa muncitoare şi o parte din funcţionari. S-au introdus preferenţial diverse sporuri însumând 25%, astfel că o parte dintre angajaţi au avut salariul netăiat, dar mărit cu 25% sporuri. Alţii au avut salariul tăiat, însă acel procent înlocuit cu sporurile, iar alţii au avut salariul tăiat şi n-au beneficiat de niciun spor, fără nicio explicaţie sau bază legală.

În 2016 angajaţii s-au revoltat când s-au tăiat 25% din salariile unor angajaţi motivându-se recalcularea salarială ca urmare a unui control al Curţii de Conturi. Acest demers a fost făcut fără nicio explicaţie pe bază legală şi fără prezentarea unei grile salariale avizate de ministerul de resort.

 

Despre Administraţia Naţională „Apele Române

Administraţia Naţională „Apele Române” este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, care funcţionează pe bază de gestiune şi autonomie economică şi administrează apele din domeniul public al statului, dar şi infrastructura Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor, formată din lacuri de acumulare, diguri de apărare împotriva inundaţiilor, canale, derivaţii interbazinale, prize de apă şi alte lucrări specifice. Sistemul naţional de gospodărire a apelor aflat în patrimoniul ANAR include şi componenta de apărare împotriva inundaţiilor, care constă în peste 10.000 km de diguri, peste 1.500 baraje cu efect de atenuare, cu o capacitate de 3,7 miliarde metri cubi şi peste 15.700 km de lucrări pe cursuri de apă. Totodată, ANAR are în administrare: 78.905 km cursuri de apă, 295,6 mii ha suprafaţă de teren cu ape, 270 lacuri de acumulare cu un volum total de 14,5 miliarde mc, din care 114 lacuri cu acumulare nepermanentă, 7.100 km diguri pentru apărarea localităţilor şi terenurilor agricole, 6.600 km regularizări de râuri şi 1.320 km apărări şi consolidări de maluri, 157 canale de aducţiune cu o lungime de 1.100 km, 59 staţii de pompare a apei cu un debit instalat de 237 mc/s, 49 prize de apă şi noduri hidrotehnice cu un debit total instalat de 249 mc/s, 178 alte lucrări hidrotehnice, 122 lacuri naturale.

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa cuprinde: Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj, Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.