Spre sfârșitul lunii trecute, CJ Cluj a atribuit licitația ”Închirierea și operarea stației de tratare a levigatului prin osmoză inversă de la depozitul de deșeuri” firmei Process Engineering S.R.L., care s-a ocupat și până acum de operarea stației de epurare a apelor reziduale care se scurg din muntele de deșeuri de la Pata Rât.

Contractul, în valoare de 1.421.993,40 lei, fără TVA, a fost încheiat de administrația județeană fără a se organiza vreo licitație, autoritatea prevalându-se de ”extrema urgență”.

” Motivele de extrema urgenta sunt generate de cerintele specifice statuate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, prin Hotărârea nr. 1/28.3.2018: „fenomenul de poluare accidentală provenit de la depozitul de deșeuri Pata Rât, prin antrenarea unui debit de levigat/amestec de apă-levigat în pârâul Zapodie îndeplinește condițiile unei situații de urgență, așa cum este definită de art. 2 litera a) din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, subzistența, în prezent, a consecințelor fenomenului de alunecare a deșeurilor produs la depozitul de deseuri Pata Rât care a condus la concluzia că lucrările de bază contractate nu pot fi reluate fără realizarea de lucrări suplimentare de proiectare si executie pentru stabilizarea alunecarii, readucerea masivului sistematizat la forma initiala de dinaintea alunecării în interiorul limitei de proprietate, decolmatarea albiei afectată a pârâului Zapodie și eliminarea oricarui risc de poluare cu levigat a solului și subsolului, stabilite în baza expertizelor tehnice întreprinse; imposibilitatea întreruperii serviciilor de epurare și necesitatea continuării procesului de epurare a levigatului care se exfiltrează din depozitul de deșeuri Pata Rât, până la finalizarea lucrărilor de închidere a depozitului și punerea în funcțiune a stației de epurare de la C.M.I.D., recomandarile institutiilor de control abilitate si documentele de control întocmite in urma controalelor, privind stoparea deversărilor de levigat direct în pârâul Zapodie sau în zonele adiacente depozitului, faptul că stația de epurare este funcțională, iar autorizațiile de funcționare sunt valabile, respectiv Autorizația de Mediu nr. 125/10.8.2018, Autorizația de Gospodărire a Apelor nr. 161/12.6.2018”, explică autoritatea județeană motivele care au dus la acordarea contractului fără licitație.

Un alt contract legat de lacul de levigat acordat tot fără licitație

Anul trecut, administrația județeană a atribuit fără nicio licitație contractul prin care reziduurile provenite din stația de osmoză inversă care epurează lacul de levigat de la Pata Rât vor fi eliminate. Firma Demeco va primi de la administrația Tișe 6.150.000 de lei, fără TVA. Societatea se află în centrul unui scandal despre dispariția unor substanțe explozibile extrem de periculoase. În acest caz, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de firma Demeco SRL pentru nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit oficialilor CJ Cluj, ”s-a estimat colectarea, transportul și eliminarea a aproximativ 50 mc/zi, 30 zile/luna. P.U. estimat 560 RON/mc, fără TVA. Valoarea maximă estimată 8.400.000 RON. Durata contractului: 10 luni începând de la data atribuirii contractului/emiterii ordinelor de începere a serviciilor. Colectarea, transportul și eliminarea concentratului se va realiza pe toată perioada de funcționare a stației de epurare a levigatului de la depozitul de deșeuri Pata Rât, stație de epurare care va funcționa conform contractului de închiriere încheiat cu Process Engineering S.R.L. București”.

Contractul a fost atribuit fără licitație pentru că, în opinia reprezentanților CJ Cluj nu a fost primită „nicio ofertă sau nicio ofertă/cerere de participare adecvată ca răspuns la o procedură restrânsă”, oficialii clujeni prevalându-se și de situația de ”urgență”. ”Motivele de extremă urgență sunt generate de cerințele specifice ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, reunit în ședința extraordinară în data de 28.3.2018, care prin Hotărârea nr. 1/28.3.2018, a hotărât că, „Fenomenul de poluare accidentală provenit de la depozitul de deșeuri Pata Rât, prin antrenarea unui debit de levigat/amestec de apă-levigat în pârâul Zapodie îndeplinește condițiile unei situații de urgență, așa cum este definită de art. 2, lit. a) din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare”. Conform acestei hotărâri „Beneficiarul va valorifica în regim de urgență soluțiile stabilite prin raportul de expertiză a lucrărilor executate și a proiectului tehnic la depozitul neconform de deșeuri Pata Rât”.

Băieţii deştepţi din deşeurile periculoase

Firma Demeco şi patronii ei, Daniel Botez şi Ciprian Blănaru, acţionari cu cote egale, se învârt în sfera băieţilor deştepţi din reciclarea deşeurilor.

Compania a fost înfiinţată de Danis I. Mihail, de profesie instructor auto, şi soţul Gabrielei Daniş, şeful Seviciului de Producţie din cadrul SMART SA, una dintre companiile de stat care asigură mentenanţa infrastructurii Electrica SA. Ulterior, Danis Mihail şi Elena Lupuleasa şi-au vândut acţiunile lui Botez şi Blănaru, cei doi oameni de afaceri care controlează acum un întreg registru de societăţi care activează pe piaţa deşeurilor.

În cadrul firmei a fost asociată IANCU IULIANA-VALERIA, în vârstă de 24 de ani, fiica lui Vasile Iancu, un om de afaceri din Slobozia care a fost trimis în judecată pentru o evaziune de 2,5 milioane de lei alături de doi dintre partenerii lui de afaceri, Dumitru Vişan şi Roxana Andrei. În procesul de fond ei au fost condamnaţi la închisoare cu executare, dar instanţa superioară i-a achitat din lipsă de probe.

În urmă cu trei ani fiica lui Iancu s-a retras din societate cedând acţiunile celor doi patroni de la Demeco.

2 COMENTARII

  1. Adică fix 7000 euro/zi adică 210 000 euro lunar?!?!?!?!?!?! Tise cât ai buzunarele de mari și obrazul de gros de nu te vede nimeni?!?!?!? Chiar nimeni….. Cineva să-l oprească….

  2. Incredibil, astia fac ce vor muschii lor, blocuri cu 12 etaje, in locuri in care nu se aproba o mansardare la un cetatean obisnuit, bataia de joc cu Pata Rat e mai bine de 15 ani, s-a dus Veres la cele sfinte, chiar nimeni nu este tras la raspundere? DNA Cluj e chiar mort in fase? Astia fura la greu si mai vor un mandat, iar neregulile descoperite de Curtea de Conturi fac un buget de Primarie si CJ pe 5 ani. Incredibil cata coruptie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.