Consiliul Judeţean Cluj a atribuit o licitaţia pentru publicitatea fazelor prin care trece proiectul Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj, care, de altfel nu trece prin nicio fază deoarece bate pe loc de mai mult timp. Cum era de aşteptat, firma câştigătoare, SC Media One SRL din Ploieşti este abonată la contractele cu statul. Compania are un succes atât de mare la contractele cu statul în situaţia în care este patronată de un scenarist cvasinecunoscut. Firma este atât de bine înfiptă în licitaţiile publice încât a câştigat un contract de publicitate de aproape jumătate de milion de euro de la ANAF, în situaţia în care unul dintre reprezentanţii firmei fusese condamnat într-un dosar DNA.

La sfârşitul lunii trecute, CJ Cluj a atribuit contractul ”Servicii de publicitate şi informare în cadrul proiectului: „Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj” firmei SC Media One din Ploieşti. Firma este administrată şi patronată de scenaristul Mihail Sebastian Arghiropol, care a fost colaborat la realizarea filmului “Milionari de weekend”.

Estimarea iniţială a contractului a fost de 132.000 de lei, fără TVA, dar firma de publicitate din Ploieşti a câştigat contractul pentru 97.756,69 de lei, fără TVA.

În mare parte, se pare că firma lui Arghiropol face afaceri doar cu statul român, câştigând zeci de licitaţii de la instituţiile publice. Spre exemplu, CJ Bihor a atribuit contractul ”Campanii de conştientizare publică în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bihor” firmei Media One. Administraţia judeţeană bihoreană estimase contractul la aproape un milion de euro, dar Arghiropol a câştigat licitaţia pentru suma de 1.790.124,33 de lei, fără TVA.

Administraţia din Caraş Severin a atribuit contractul ”SERVICII DE CONSULTARE A GRADULUI DE CONŞTIENTIZARE PUBLICĂ pentru „SISTEM INTEGRAT DE MANAGEMENT AL DEŞEURILOR ÎN JUD. CARAS- SEVERIN” firmei… SC Media One, din Ploieşti. Aici, contractul a fost estimat la valoarea de 1.450.106,64 de lei, fără TVA, însă firma de publicitate a câştigat licitaţia pentru suma de 976.839,36 de lei, fără TVA.

Ministerul Fondurilor Europene a atribuit contractul ”Acord-cadru Servicii de organizare evenimente – sursa de finanţare POCU 2014-2020 si POAD 2014-2020” unui grup de firme din care face parte şi SC Media One, iar Ministerul Dezvoltării Regionale a atribuit contractul  ”Achiziţia de servicii de organizare a reuniunilor Comitetului de Monitorizare a Programului Op.” unui grup forma din trei firme, iar în capul listei se află compania Media One.

 

 

DNA pe la Media One

Însă, de departe, cea mai interesantă licitaţie câştigată de SC Media One este una atribuită de ANAF care a avut ca scop derularea unei campanii publicitare pentru diminuarea percepţiei negative a populaţiei cu privire la corupţia inspectorilor fiscali. În situaţia unui sondaj de opinie, populaţia nu şi-a schimbat opinia vizavi de onestitatea inspectorilor fiscali, însă SC Media One a primit pentru câteva clipuri publicitare şi editarea unor broşuri aproape 100.000 de euro.

În aceeaşi perioadă, unul dintre reprezentanţii firmei Media One fusese condamnat într-un dosar trimis în judecată de DNA. Este vorba despre Maria Rudeanu, angajată în cadrul firmei de publicitate, şi care a fost condamnată pentru fals.

”Prin decizia penală nr. 623 din 17 martie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut sentinţa penală a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti care a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatei RUDEANU CRISTINA MARIA, reprezentant al SC Media One S.R.L., la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: participaţie improprie la tentativa infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals material în înscrisuri oficiale.

De asemenea, instanţa a decis interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Instanţa a luat act că partea vătămată, Ministerul Finanţelor Publice – Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare, nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Obligă inculpata Rudeanu Cristina Maria la plata sumei de 20.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, arată un comunicat al DNA.

 

 

Magnetism la Borbely

Potrivit unor informaţii, succesul firmei SC Media One în licitaţiile publice poate fi explicat prin susţinerea de care Sebastian Arghiropol beneficiază din partea fostului ministru al Dezvoltării şi Mediului Laszlo Borbely.

Sursele Gazetei de Cluj indică o serie de licitaţii câştigate de SC Media One. În 2008, când Borbely conducea Ministerul Dezvoltării Regionale, firma ploieşteană a câştigat un contract de aproximativ jumătate de milion de lei pentru servicii de publicitate în cadrul Programului Operaţional Regional. În 2011, când Ministerul Mediului era condus de Borbely, firma lui Arghiropol a câştigat contractul pentru organizarea de evenimente aferente programului de dezvoltare a pieţelor ecologice emergente din România care a avut o valoare de aproximativ două milioane de lei.

 

 

Condamnată pentru a umblat cu fonduri UE

La data de 27 octombrie 2008, între Ministerul Economiei şi Finanţelor – Autoritate Contractantă, Ministerul Public – autoritate de implementare/beneficiar şi S.C. Media One S.R.L. – prestator servicii s-a încheiat un contract de servicii pentru implementarea proiectului „Creşterea capacităţii instituţionale a României de protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială, subcomponenta 9 – Creşterea conştientizării publicului” finanţat din fonduri PHARE. Contractul avea ca obiect realizarea unei campanii de conştientizare care să atragă atenţia asupra aspectelor ce ţin de protecţia drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială, a cărei realizare ar fi permis firmei S.C. Media One S.R.L. să obţină o suma de până la 128.693,76 euro din fondurile Programului PHARE al Uniunii Europene.

În cursul lunii august 2008, cu ocazia organizării licitaţiei de atribuire a acestui contract, inculpata Rudeanu Cristina Maria, în calitate de reprezentant al SC Media One S.R.L., a falsificat mai multe documente de participare la licitaţie (scrisoarea de garanţie bancară, certificatul de atestare fiscală, certificatul fiscal privind impozitele şi taxele etc.) documente care au fost prezentate Autorităţii Contractante de către alţi reprezentanţi ai acestei firme, cu consecinţa câştigării licitaţiei de către S.C. Media One S.R.L. Mai mult, după încheierea contractului, inculpata a mai prezentat alte două documente contrafăcute (scrisoarea de garanţie bancară de bună execuţie şi erata la acest act).

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here