CJ Cluj a anunţat că se va împrumuta cu 75,68 prin emiterea de obligaţiuni. Cu marea parte a banilor se vor plăti cele două credite contractate deja de administraţia judeţeană şi restul va ajunge în investiţiile din sănătate şi infrastructură.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a explicat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, de ce s-a apelat la această metodă de împrumut.

Este un obiectiv important pe care Consiliul Județean îl derulează și vrea să-l implementeze în anii următori. Este vorba de o finanțare prin emisiuni de obligațiuni ale județului Cluj. Am apleat la această modernă modalitate de împrumut pentru a dezvolta în viitor acest județ și pentru a continua proiectele de dezvoltare. Prin aceste emisiuni de obligațiuni, dorim să stingem creditele pe care la are CJ în prezent. Acestea sunt în număr de două: unul la CEC Bank (7,36 mil. euro) și unul la BCR (37,96 mil. euro). Astfel, vom ajunge la zero datorii pentru forul administrativ județean.

De asemenea, vom cofinanța proiecte europene din banii rămași. Avantajul acestei modalități de împrumut este acela că vom continua dezvoltarea proiectelor, dobânda pe care o vom plăti în viitor va ajunge tot în buzunarul cetățenilor. Totodată, prin această modalitate nu mai plătim capitalul împrumutat timp de 6 ani. În cazul continuării creditelor de către CJ ar însemna, ca la un moment dat, să ajungem la atingerea gradului maxim de îndatorare, ceea ce ar face imposibilă pentru noi o altă finanțare de la bănci. Emisiunea de obligațiuni se folosește în SUA, Canada, etc.”, a afirmat Alin Tișe.

Liderul forului administrativ juidețean a mai spus că obligațiunile vor fi listate la Bursa de Valori București. CJ Cluj va emite 756.800 de obligațiuni, fiecare în valoare de 100 de euro. Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de rambursare anticipată în anul 2029. Ratingul emisiunii conform Fitch Ratings este BBB- outlook stabil, standalone ”A”.  Plasamentul privat presupune că emisiunea se adresează în special investitorilor profesionali și unui număr de maximum 149 de investitori de retail.

În ce proiecte se vor investi banii

Potrivit șefului CJ Cluj, fondurile obținute se vor folosi pentru construirea sediului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, extinderea și modernizarea Ambulatoriului de Psihiatrie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgență de Copii Cluj, restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Castelului Banffy din Răscruci, îmbunătățirea infrastructurii rutiere regionale Transilvania de Nord, sectorul Drumului Bistriței, modernizarea și reabilitarea drumurilor județene traseu 1,2,4 și 5, părți ale Drumului Regional Transilvania de Nord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.