CL aproba intrari in legalitate

Consilierii locali au votat in sedinta din 31 ianuarie intrarea in legalitate a mai multor imobile neconforme proiectului pentru care au primit autorizatia de construire. Desi blocurile construite ilegal pe Negoiu au trecut de votul consilierilor dupa ani de plimbat prin instanta si Comisia de Urbanism, cele de pe Buna Ziua nu au avut acelasi noroc, „pentru a nu se crea un precedent”.

De la 1 februarie a intrat in vigoare ordonanta care modifica legea urbanismului si interzice intrarea in legalitate a constructiilor ridicare fara avizele necesare sau care nu respecta proiectul avizat de institutiile abilitate. In fata consilierilor locali au aparut, astfel, in ultima zi a lunii ianuarie, o serie de cereri de intrare in legalitate, dintre care aproape toate au fost aprobate, cu majoritatea voturilor puterii, in afara de proiectul imobiliar din cartierul Buna-Ziua care nu corespunde nici de departe specificatiilor aprobate anterior.

Pe Negoiu propui 2, primesti 5

Primul subiect pe masa consilierilor, la acest capitol, a fost intrarea in legalitate a blocurilor ridicate fara autorizatie pe strada Negoiu – Dimitrie Gusti. Aceasta constructie a fost amendata in trecut de primarul Emil Boc cu suma maxima de 100.000, creand un precedent urmat de Sorin Apostu de sapte ori dupa investirea in functie. Probabil ca amenda a sters caracterul ilegal al constructiei, pentru ca aceasta nu era mentionata in proiectul de hotarare, trecand astfel fara probleme de votul consilierilor. Anul trecut, proiectul a fost prezentat de trei ori in Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU), o data in aprilie, si apoi din nou in septembrie si in decembrie.
In iulie 2010, Primaria a eliberat un certificat de urbanism pe numele Tudor Manole pentru proiectul de pe strada Dimitrie Gusti nr. 2, urmand ca beneficiarul sa lucreze la elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal in baza unui aviz de oportunitate conform Legii nr. 242/2009 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul. Toate acestea pentru ca beneficiarul nu a respectat Planul Urbanistic de Detaliu care prevedea o constructie cu parter si doua etaje si a construit trei etaje si mansarda.
Primarul suspendat din functie, Sorin Apostu, a cerut inca de la inceputul anului trecut un raport de la CTATU privind solutiile pentru aceste trei blocuri construite in mod ilegal, dat fiind ca administratia locala a pierdut in instanta procesele pentru demolare. „Unul dintre acestea are cinci etaje si mansarda. Pentru cel de-al doilea imobil, realizat pana la stadiul de doua etaje, comisia de urbanism a dat aviz, cu o serie de conditii: sa ramana doar la nivelul de doua etaje si sa se comaseze parcelele din zona in asa fel incat sa aiba o suprafata mai mare de spatiu verde, concomitent cu demolarea celui de-al treilea imobil, amenajat doar la stadiul de fundatie”, propunea edilul la momentul respectiv.

Un miliard de lei vechi amenda

Pana la urma, cel de-al doilea bloc, care a ramas la stadiul de doua etaje, a fost aprobat in Comisia de Urbanism in octombrie 2010, desi aparea la o alta adresa si cu un alt beneficiar, Adam Tudor. Niciunul din locatarii blocurilor neavizate nu cunostea situatia de ilegalitate a acestora si au incercat sa intabuleze locuintele cumparate. Autorizarea imobilelor de pe strada Negoiu a fost respinsa in mod repetat de catre membrii comisiei deoarece acestia s-au temut ca ar crea astfel un precedent. Viceprimarul Laszlo Attila, membru al CTATU, este de parere ca acest imobil nu ar trebui autorizat. „Acest proiect reapare pentru intrarea in legalitate, la primarie, fara nici o modificare. Blocul era autorizat intr-un anumit fel, cu doua etaje. Ce anume sa intre in legalitate, daca s-au facut din cinci apartamente 11? Nu ar trebui autorizat”, a declarat Laszlo cu ceva timp in urma. Cu toate acestea, in sedinta din 31 ianuarie, consilierii au cedat presiunii.
Dezvoltatorul proiectului imobiliar de pe Negoiu, Tudor Manole, crestea pauni in Faget inainte de a se asocia cu Ioan Irimies pentru a construi locuinte. Manole a fost cel care a achitat sanctiunea de 100.000 de lei, fiind proprietarul terenului in suprafata de 6.665 de metri patrati situat la intersectia strazilor Balea cu Aleea Negoiu.
Afacerea a atras atentia presei atunci cand Manole a devenit primul investitor sanctionat cu amenda maxima de 100.000 de lei pentru construirea fara autorizatie a trei imobile. La aceasta adresa se construisera din 2004 doua blocuri, ambele fara autorizatie, iar investitorii incepusera constructia unui al treilea imobil. Certificatul de urbanism prin care se aproba PUD-ul (Planul Urbanistic de Detaliu) pentru Negoiu 16 prevedea un regim de inaltime de P+2, dar blocul construit si vandut avea un regim de inaltime de D+P+4E+M.
Exceptia de la regula intrarilor in legalitate cu votul puterii o reprezinta blocurile din Buna Ziua, in care au fost construite 40 de apartamente, desi autorizatia de construire prevedea numai 32. Cele opt locuinte in plus s-au obtinut prin recompartimentari, fara afectarea suprafetelor construite, insa indicii urbanistici au trecut astfel cu mult peste limita. Initial calculati ca medie pe un teren de 10 ha, indicii au fost ulterior raportati la parcela achizitionata de cei doi beneficiari, rezultand cifre mult peste cele aprobate.

40 de apartamente, 32, tot una

Societatea Ambient Proiect a devenit beneficiara a doua blocuri de patru etaje dupa ce a preluat un teren de la firma Saf Adria, in zona hotelului Grand Italia. La cele doua blocuri, realizate chiar de o societate de proiectare, s-au efectuat lucrari care nu respecta autorizatia de construire. Astfel nu s-a mai executat subsolul destinat apararii antiaeriene, din cauza problemelor cu apele freatice, dupa cum a explicat proiectantul, dar au aparut in plus opt apartamente, prin recompartimentari. Fiecare dintre apartamentele de patru camere autorizate s-a transformat in doua apartamente de cate doua camere.
Un alt aspect surprinzator este faptul ca opozitia a sustinut proiectul. „Procentul de Ocupare a Terenului (POT) si Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) s-au calculat initial pe baza unei legi, care ulterior s-a modificat. Nu putem sa le cerem acum sa raporteze altfel suprafetele, in functie de legea valabila in prezent. Exista un principiu in Codul civil: legea nu se aplica retroactiv”, a afirmat consilierul PNL Steluta Cataniciu. Proiectul nu a trecut insa, fiind la un vot distanta de intrarea in legalitate. Pentru acest proiect au votat 13 consilieri, 10 au votat impotriva si doi s-au abtinut.
 „Am discutat in sedinta Comisiei de Urbanism a consilierilor, la care a fost prezent si dl. Lapusan, sa aprobam toate proiectele care nu depasesc POT si CUT valabile in zona. In cazul blocurilor cu cinci, respectiv trei etaje de pe Negoiu, indicii sunt in regula, pentru ca beneficiarul a mai achizitionat teren si a demolat unul dintre blocurile incepute. Pe de alta parte, imobilele din Buna Ziua depasesc mult indicii avizati initial pe teren, iar principalul motiv este ca hotelul construit tot acolo ocupa o suprafata foarte mare, asa ca are un mare impact in raportarea suprafetelor”, a explicat, dupa sedinta, consilierul PDL Adrian Popa. Locuitorii care au achizitionat apartamente in cele doua blocuri au participat la sedinta Consiliului Local  au sustinut ca se vor adresa instantei pentru ca blocurile sa fie pana la urma autorizate si ei sa isi poata intabula apartamentele.
Desi consilierii puterii s-au opus urmatoarelor proiecte propuse, acestea au fost aprobate cu voturile puterii. Au mai trecut proiectul de hotarare privind aprobarea unui plan urbanistic de detaliu pentru casa de vacanta a lui Sabin Gherman Sabin, precum si pentru stabilirea distantelor de amplasare a imobilelor de pe str. Madach Imre nr. 23, Rene Descartes nr. 44, str. Sighisoarei, str. Johannes Guttemberg nr. 5 si pentru  trei cladiri de locuinte de pe str. Theodor Pallady.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.