Cladire de opt etaje in Strandul Municipal
Comisia de Urbanism a evaluat din nou propunerile celor de la Unita Turism pentru reamenajarea strandului municipal, care este in proprietatea lor. Reprezentantii societatii nu au adus proiectului modificarile sugerate de comisie ultima data cand s-au prezentat in fata acesteia, dar sustin in continuare ca decizia instantei, din 2010, le da dreptul sa construiasca in mijlocul strandului.
Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU) a respins, in sedinta din 23 ianuarie, proiectul de reamenajare a strandului Municipal si de construire a unei cladiri cu 8 etaje langa hotelul Sport, detinut de Unita Turism. “Se propune o reamenajare a strandului municipal si construirea unui centru sportiv de parter plus opt etaje”, a spus reprezentantul firmei Unita Turism, dupa care a prezentat din nou proiectul care fusese supus atentiei CTATU in repetate randuri.
Isi racesc gura degeaba
Membrii Comisiei au insistat asupra faptului ca nu s-a tinut cont de recomandarile lor.“Nu regasesc recomandarile de la ultima sedinta a CTATU. Dumneavoastra ati desprins constructia respectiva, ati construit un nou acces, ceea ce nu este de dorit. Viziunea este de a nu incarca zona cu accese auto. Cred ca este dezirabil ca aceasta noua constructie sa ridice calitatea obiectivului deja existent”, a spus arhitectul Serban Tiganas, membru al CTATU. “Speram sa nu fie un proiect care sa desfaca investitia intr-o investitie noua, iar Hotelul Sport sa ramana asa. Dumneavoastra nu faceti acolo integrare, ci le despartiti. Strandul are de suferit si exista riscul ca, daca va dam aprobarea, se vor intampla lucruri de care ne temem”, a aratat Tiganas.
Arhitectii din CTATU au cerut si data trecuta asigurari ca vor fi pastrate functiunile sportive ale viitoarelor spatii. “Ati citit recomandarile noastre de data trecuta? Ati vazut ce v-am solicitat noi? Am sugerat sa ramana o zona de bazin inchis, iar celelalte functiuni sa ramana ca o extindere, urmand ca proiectantul sa studieze daca aceasta cladire merge mai mica, in niciun caz P+8. S-a mai cerut studierea solutiei de circulatie auto si de acces. Noi putem constata ca toate recomandarile de datile trecute nu apar aici. Proiectul, in faza lui actuala, anuleaza strandul”, a subliniat si arhitectul Adrian Iancu, membru in Comisie.
Apostu a aprobat oportunitatea proiectului
In luna octombrie, cei de la Unita s-au prezentat in sedinta Comisiei de Urbanism a Primariei pentru a sustine proiectul de construire a unui centru sportiv de opt etaje si de refacere a strandului municipal, langa Hotel Sport. Obiectivul a mai fost analizat si inainte de specialisti, insa a fost respins in varianta propusa de dezvoltator.
“Nu puteti garanta ca o sa mearga bine. Exista vreo modalitate in care sa garantati ca acolo nu o sa fie alte functiuni vreodata?”, a intrebat arhitectul Adrian Iancu. In discutie a intervenit juristul Unita, care a ridicat tonul si i-a intrerupt pe specialisti. “Avem dreptul sa facem asta, sa obtinem o derogare si sa facem acest obiectiv foarte frumos. Avem o sentinta care ne da acest drept”, a afirmat aceasta.
Proiectantul angajat de Unita a explicat ca la subsolul blocului care il propun ar urma sa fie amenajat un bazin, la etajul I cabinete medicale si spatii pentru gimnastica medicala, sala de intretinere, iar la etajele superioare SPA, masaj, sauna, zona de recreere, scoala de arbitri, spatii tehnice, sala de judo, vestiare, sala de fitness, dans, biliard, ping-pong, birouri, sali de cursuri si de conferinte.
Primarul Sorin Apostu, presedintele de atunci al Comisiei de Urbanism, s-a declarat de acord cu oportunitatea proiectului. “Temerea noastra este nu ca se construieste – e foarte bine ca se construieste decat sa stea in paragina. Accesul auto – intr-adevar in PUG s-a spus ca strada va fi de interes pietonal, dar in anumite momente ale vietii orasului. Rugamintea noastra a fost, in toate intalnirile tehnice, ca dumneavoastra sa gasiti solutiile din punct de vedere legal ca acel strand sa functioneze, ca tot ce se face sa pastreze destinatia cu inscrierea in CF a unei obligativitati sa se pastreze”, a declarat Apostu.
Arhitectul Serban Tiganas a propus in octombrie un parteneriat intre Primarie si investitori pentru realizarea acestui proiect sau printr-un concurs de solutii si nu printr-o “negociere juridica prin care o instanta face urbanism”, cu referire la sentinta obtinuta de Unita. Arhitectul Adrian Iancu a facut o observatie legata de proiectantul Unita care ar avea “mai multe probleme etice”. “Nu stiti sa reprezentanti interesele beneficiarilor”, a subliniat Iancu.
Comisia a fost de acord pana la urma cu oportunitatea proiectului, iar primarul i-a asigurat pe cei de la Unita ca vor intra pe ordinea de zi a Comisiei pentru consultatii atunci cand vor depune noi planse, cu conditia ca proiectul sa puna accent pe strand.
Sentinta favorabila Unita
Tribunalul Cluj s-a pronuntat in octombrie 2010 cu privire la procesul dintre SC Unita Turism si municipalitate privind emiterea de catre cea din urma a unui certificat de urbanism mult prea restrictiv. Primaria este obligata, potrivit sentintei, sa elibereze un nou act care sa stea la baza investitiei pentru modernizarea strandului municipal de pe Aleea Stadionului. Unita Turism a intentat un proces Primariei, primarului si Directiei de Urbanism a Primariei Cluj-Napoca in 2008 ca urmare a interzicerii oricaror constructii pe terenul societatii de langa Hotelul Sport. Tribunalul Cluj a admis actiunea celor de la Unita si a obligat municipalitatea sa emita un nou act. “Se admite actiunea formulata de Unita Turism. S-a dispus anularea Certificatului de Urbanism (CU) numarul 302/21/26.06.2008. emis de Primarie. Primarul este obligat sa emita un nou CU (…) tinand cont si de raportul de expertiza efectuat in cauza in vederea acordarii derogarii necesare emiterii autorizatiei de construire pentru obiectivul propus”, arata purtatorul de cuvant al Tribunalului Cluj, Petre Urs.
Reprezentantii Unita sustineau ca reglementarile din Planul Urbanistic Zonal al stadionului au facut posibila impunerea unor restrictii de catre municipalitate pentru terenul de 12.400 metri patrati. Decizia instantei poate fi atacata la Curtea de Apel Cluj.
In 2006, Gazeta de Cluj arata ca terenul aferent Strandului Municipal, in suprafata de 12.378 mp, a fost scos la vanzare pentru suma de 5 milioane de euro. Pretul foarte mare se explica prin faptul ca terenul se afla intr-o zona cu potential imobiliar, pretandu-se la construirea unei cladiri pentru birouri, show-room sau supermarket. Avand in vedere faptul ca zona este foarte linistita si cu multa verdeata, terenul poate fi folosit si pentru construirea unor locuinte.
Gazeta anunta ca terenul a fost „maritat”, printr-un contract de optiune de cumparare, fostului patron al televiziunii prin cablu Portal, Jakab Erno. Contractul dintre Jakab Erno si Unita Turism ar fi fost facut pe o perioada de un an. Potrivit unor surse, Jakab Erno intentiona sa construiasca pe terenul respectiv cladiri de birouri.
Numai ca viitorul proprietar trebuia sa amenajeze in spatiul respectiv si un strand, aceasta fiind conditia impusa de primarie pentru eliberarea tuturor autorizatiilor de care este nevoie pentru a putea construi pe terenul respectiv. Aceasta cerere a primariei vine intrucat PUZ prevede acolo un strand si, oricum, destinatia unui teren care este baza sportiva nu poate fi schimbata. In municipiul Cluj-Napoca, Unita Turism detine hotelurile Sport, Vladeasa, Belvedere si Casa Alba.
Gabor Diana