Primăria Cluj-Napoca vrea să facă un Master Plan pentru un sistem de iluminat arhitectural care să pună în valoare clădirile și statuile din oraș, arată cei de la Ziar de ClujMaster Planul va stabili și cum va fi împodobit orașul în perioada sărbătorilor de iarnă și unde vor fi puse elementele luminoase (pe clădiri, pe arbori etc). Lista stabilită de Primărie este una provizorie și poate fi ajustată. 

Pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice a fost publicat un anunț privind realizarea unui Master Plan pentru un sistem de iluminat public arhitectural. Clădiri importante și statui vor fi iluminate astfel încât să fie puse în valoare și să fie mai atractive din punct de vedere turistic. Proiectul nu va fi realizat foarte curând ținând cont că anunțul de achiziții publice a fost publicat în urmă cu câteva zile.

Primăria Cluj-Napoca a propus o listă cu 34 de clădiri, statui și ansambluri de clădiri, dar aceasta poate fi modificată de participanții la licitație. Ofertantul va putea propune în cadrul documentației “Master Plan Sistem de Iluminat Arhitectural în Cluj-Napoca”, locații care nu au fost incluse în lista Primăriei, dar care prezintă potențial de punere în valoare prin iluminat sau pot fi cuprinse într-un circuit turistic.
Se dorește executarea unui Master Plan pentru implementarea unui sistem de iluminat arhitectural cu aparate de iluminat și tehnologii de ultimă oră, cu eficiență energetică ridicată, care să accentueze valoarea monumentelor și altor edificii de interes local și să le integreze în peisajul urban, pe fondul respectării normelor de protejare a acestora și integrării acestora în peisajul și contextul urban.

„Prin implementarea acestui proiect se urmărește creșterea gradului de atractivitate urbană a spațiului public nocturn, în egală măsură pentru turiști și cetățeni. Master Planul va conține recomandări pentru iluminatul public stradal în zonele cu potențial arhitectural, care să vizeze intervale pentru distribuția luminoasă, temperatura de culoare, indici de orbire, înălțime de montare a corpurilor luminoase. De asemenea, se vor formula recomandări pentru împodobirea orașului cu sistem de iluminat festiv în anumite perioade ale anului (exemplu Sărbătorile de Iarnă), care să vizeze temperatura de culoare, tipuri de produse folosite pentru iluminat festiv (figurine  3D, ghirlande luminoase etc) și modul de montare (pe orizontală, longitudinal, pe arbori etc.)”, se arată în caietul de sarcini. 

Master Planul va propune și o ierarhizare a monumentelor ce se pot ilumina, luându-se în considerare criterii precum regimul juridic al monumentului, soluția tehnică posibilă, preț.

Realizarea iluminatului monumentelor va ține cont și de actualul sistem de iluminat arhitectural, acolo unde există. Dacă sunt identificate aparate de iluminat cu valoare de patrimoniu, acestea se vor integra în noul concept al zonei sau se vor valorifica prin punerea lor în valoare în altă locație sau într-un muzeu cu caracter specific. Se va face o corelare și cu actualul sistem de iluminat public, menționează sursa.

Se va face și o ierarhizare a monumentelor care se pot ilumina, luându-se în considerare mai multe criterii, printre care: încadrarea în categorii de importanță a monumentelor; starea tehnică a monumentului; regimul juridic al monumentului; amplasarea în raport cu punctul zero al orașului; potențialul turistic.

Lista clădirilor și statuilor care vor fi iluminate
1.Clădirea Primăriei pe Moților
2.Bastionul Croitorilor
3.Turnul Pompierilor
4.Biserica Sfântul Mihail
5.Biserica Franciscană din Piața Muzeului
6.Catedrala Ortodoxă
7.Teatrul Național
8.Muzeul Farmaciei
9.Casa Matei Corvi
10.Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
11.Sinagoga
12.Ansamblul compus din Cetățuie, Hotelul Belvedere, Crucea de pe Cetățuie
13.Biserica Romano-Catolică de pe Dealul Calvariei
14.Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie de pe str. Mihail Kogălniceanu nr.1
15.Muzeul Etnografic
16.Parcul Etnografic Romulus Vuia
17.Muzeul Național de Artă
18.Biserica Piariștilor
19.Biserica Reformată Calvină de pe M. Kogălniceanu
20.Clădirea Universității Babeș-Boyai de pe M. Kogălniceanu
21.Palatul Prefecturii
22.Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel de pe b-dul 21 Decembrie 1989
23.Parcul Central
24.Ruinele romane din Piața Unirii
25.Obeliscul Carolina
26.Monumentul Memorandiștilor
27.Statuia Lupa Capitolina
28.Statuia Sf. Gheorghe, ucigătorul de balauri
29.Monumentul Glorie Ostașului Român
30.Statuia Baba Novac
31.Monumentul Stâlpii Împușcați
32.Ansamblul monumental Matei Corvi din Piața Unirii
33.Grup statuar Școala Ardeleană
34.Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.