Marţi, la sediul ANFP din Bucureşti, a avut loc concursul pentru ocuparea funcţiei de arhitect şef al judeţului Cluj. De fapt, concursul era pentru ”promovarea” pe acest post. Astfel că singurul care se califica, şi care trebuia neapărat să fie din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, este Claudiu Salanţă. Acesta a fost confirmat astfel pe postul la care a renunţat Sanda Oltean, refăcând treimea Gaci-Raţiu-Salanţă, care a fost în prim-plan după arestarea fostului preşedinte CJ Cluj.

 

Tot în aceeaşi zi a avut loc concursul pentru postul de director general al Consiliului Judeţean Cluj, pentru care o singură persoană şi-a depus dosarul, dar nu s-a mai prezentat la concursul de la ANFP. Va dura destul de mult până la organizarea unui nou concurs, dat fiind că administraţia judeţeană trebuie să reia procedura, să notifice ANFP-ul şi să aştepte să treacă perioada de publicitate pentru acest post, de aproximativ o lună.

Acest post a fost vacantat când Simona Tatomir a decis să plece din funcţia de conducere de la CJ Cluj. Aceasta a spus că a renunţat la administraţia judeţeană în favoarea domeniului privat. În prezent, responsabilităţile acestei funcţii au fost preluate de Rodica-Felicia Gazsi, director Resurse Umane, care se ocupa de atribuţiile Simonei Tatomir şi înainte, când aceasta lipsea de la CJ.

 

De la Chinteni la şefia judeţului

În curând va avea loc concursul pentru postul de director al serviciului juridic, unde, potrivit unor surse, au fost depuse două dosare, ambele de către persoane din afara Consiliului Judeţean Cluj. Persoana aleasă va lucra în directa subordine a Simonei Gaci, secretarul judeţului Cluj. Acum, atribuţiile deţinute înainte de demisia sa de către Dan Pop, care a plecat pe o poziţie similară la Prefectura Cluj, sunt în sarcina lui Ştefan Iliescu.

Claudiu Salanţă este o persoană importantă în PSD Cluj, şi a ajuns coordonator al serviciului Urbanism din Consiliul Judeţean Cluj tocmai prin transfer de la Consiliul Local Chinteni, unde a fost de asemenea arhitect şef, timp de câteva luni. La revenirea Sandei Oltean, titulară pe post, din concediu de maternitate, Salanţă şi-ar fi făcut rost de un post obscur în CJ Cluj, dar acum acesta s-a instalat definitiv în scaunul de arhitect şef al judeţului.

 

În vârful piramidei 

Claudiu Salanţă a făcut parte din echipa de implementare de la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, echipă care ar fi încasat nu mai puţin de un milion de lei, pentru un proiect deocamdată blocat. Tot Salanţă a fost unul din funcţionarii CJ Cluj care au semnat expertiza care arăta situaţia dezastruoasă de la proiectul noii piste de la Aeroportul Internaţional, expertiză care a stat la sertar câteva luni bune, până când a fost convenabil să fie publicată pentru a explica eşecul acestui proiect pe bani europeni frumoşi.

Mai multe convorbiri din dosarul de la DNA al lui Horea Uioreanu, purtate de directorul tehnic din Consiliul Judeţean (CJ) Cluj Mariana Raţiu, cu arhitectul şef Claudiu Salanţă şi secretarul judeţului, Simona Gaci, arată că neregulile pentru care şeful lor, Horea Uioreanu, a fost arestat de DNA nu erau un secret atât de bine ascuns, iar funcţionarii ştiau clar despre presiunile pentru a lucra cu IPTANA, despre ilegalităţile de la diferitele componente ale proiectului, în special APRON 4, dar şi despre proiectul european TEN-T, care a rămas blocat deocamdată.

 

”Scânteia” din Mită la CJ

Într-una din interceptările de la dosarul Mită la CJ, directorul aeroportului, David Ciceo vorbeşte despre expertiza de la aeroport, ţinută ascunsă timp de şapte luni de oficialii Consiliului Judeţean. ”Expertiza după şapte luni, că o ascuns-o până acuma Oleleu şi o semnează tot grupu’ ăsta de criminalitate organizată, Oleleu, simona Gaci, Salanţă, Tatomir, Mariana Ratiu, Dan Pop”, spune Ciceo, care e de părere că au fost nevoiţi să facă publică expertiza în urma tam-tam-ului creat în jurul proiectului de extindere a pistei aeroportului.

Adresa prin care funcţionarii CJ îi aduceau la cunoştinţă preşedintelui Horea Uioreanu rezultatele expertizei a fost semnată de acesta pe 8 aprilie, când nici măcar nu era în Cluj. Potrivit directorului de la aeroport, acesta a plecat la Bucureşti luni seara, iar pe 8 şi pe 9 aprilie apar două adrese semnate de acesta. ”L-o pus să semneze adresa asta în 8 aprilie, când el nu era, cealaltă adresă în 9 aprilie, când el nu era (…) semnează toţi, ca şi cum toţi îs solidari (…) Ei marţi, miercuri, o copt ceva, joi, vineri, Uioreanu o fost foarte ocupat şi luni l-o prins şi le-o semnat adrese când el nu era în Cluj”, spune acesta.

Dar, surpriză, acelaşi Salanţă este eroul care scoate la lumină neregulile din contractul APRON 4. Potrivit procurorilor, la data de 20 martie 2014, sub semnătura lui Horea Uioreanu, la Consiliul Judeţean Cluj a fost depusă cererea de emitere a autorizaţiei de construire pentru obiectivul Apron 4 însoţită de documentaţia aferentă.

 

Suspectat de incompatibilitate

”După înregistrarea cererii de autorizare, arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă, a anunţat că va efectua la data de 26 martie 2014 o vizită la aeroport pentru verificări la şantierul constructorului. Anunţul efectuat de arhitectul şef a determinat o stare de agitaţie şi îngrijorare în rândul celor implicaţi în lucrările ilegale. Urmare vizitei de pe şantier, Salanţă a constatat că s-au realizat lucrări la platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricărei autorizaţii emise de Consiliul Judeţean”, menţionează anchetatorii.

În aprilie 2014, Monitorul de Cluj a scris despre faptul că arhitectul-şef Claudiu Salanţă a fost asociat şase luni într-o firmă care are contracte cu Consiliul Judeţean Cluj, informaţie pe care ar fi “uitat” s-o menţioneze în declaraţia de interese, acesta fiind în incompatibilitate şi existând suspiciuni că ar fi săvârşit şi infracţiunea de fals în declaraţii.

Salanţă a fost numit arhitect şef al Consiliului Judeţean Cluj în noiembrie 2013, când Sanda Oltean a plecat în concediu de maternitate. ”La acea dată, Salanţă apărea în actele de la Registrul Comerţului ca fiind asociat la SC InterProiect SRL, o firmă de arhitectură şi urbanism cu sediul în Cluj-Napoca, care a avut şi are contracte cu statul român, inclusiv cu Consiliul Judeţean Cluj, Tetarom (unde acţionarul principal cu peste 99% din capitalul social este CJ Cluj), primăriile din judeţul Cluj şi alte instituţii publice locale din Cluj-Napoca (ISU Cluj, UBB Cluj, IŞJ Cluj, Patriarhia Ortodoxă Română sau Armata – Divizia 4 Infanterie Cluj)”, arată sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.