Conform declarațiilor liderului senatorilor din partidul AUR, Claudiu Târziu, Ucraina continuă să ofere sprijin conducătorilor separatiști de la Tiraspol, pentru a le permite să supraviețuiască și să se deplaseze, iar de asemenea, facilitează refugierea în Europa și în alte părți ale lumii pentru cei 120.000 de rusofoni cu cetățenie ucraineană.

Liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, i-a transmis marţi o scrisoare deschisă preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în care îi solicită retragerea a 120.000 de cetăţenii ucrainene acordate unor persoane din regiunea transnistreană, relatează Agerpres.ro.

El susţine că în acest fel liderul de la Kiev ar da dovadă de solidaritate faţă de Republica Moldova, aflată în conflict îngheţat cu Rusia în regiunea transnistreană.

„Astăzi, când Ucraina se află în conflict deschis, sângeros, cu Rusia, te-ai fi aşteptat, ne-am fi aşteptat să retragă aceste cetăţenii. Din păcate, nu a procedat aşa. (…) Ucraina ajută în continuare căpeteniile separatiste de la Tiraspol să supravieţuiască, să circule şi facilitează celor 120.000 de rusofoni, care au cetăţenie ucraineană, refugierea în Europa şi în lume. O mulţime dintre aceşti inşi au ieşit din regiunea transnistreană cu paşaport ucrainean şi au beneficiat de ajutor ca refugiaţi în România şi în alte state europene. De aceea, prin această scrisoare deschisă, îi solicităm preşedintelui ucrainean să facă uz de prerogativele lui şi, prin decret prezidenţial, să retragă aceste cetăţenii, care sunt şi neconstituţionale după Constituţia Ucrainei, dând dovadă astfel de solidaritate faţă de Republica Moldova aflată în conflict îngheţat cu Rusia în regiunea transnistreană şi, de asemenea, având un aport semnificativ în ce priveşte securitatea în regiune ameninţată de armata rusă de ocupaţie aflată în regiunea transnistreană”, a explicat Târziu, printre altele, în scrisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here