În prezența unor înalți demnitari ai Parlamentului României, joi 23 septembrie 2021, la Selenița, în Albania, s-a inaugurat școala „10 MAI 1905”, cu două clase, unde copiii aromâni vor putea să studieze atât limba română literară, cât și dialectul aromân, transmite Romanian Global News.
Aflat în deplasare oficială la Selenița, în Albania, Claudiu Târziu, copreședinte al AUR, a participat la inaugurarea școlii „10 Mai 1905”, unde copiii aromâni vor putea învăța atât în limba română, cât și în dialectul aromân. Această instituție de învățământ, cu două clase, a fost înființată la inițiativa și prin strădania lui Pano Bakali, om de afaceri, și Ilia Bombaj, învățător.
„Deschiderea acestei școli primare private în dialect aromân și limba română literară este un prim pas, spre o nouă renaștere a comunității aromânești, a dumneavoastră, frații noștri de la Sud de Dunăre, parte a neamului românesc”, a declarat Claudiu Târziu la Selenița.
”Drepturile și libertățile românilor de pretutindeni constituie unul dintre obiectivele fundamentale ale AUR, odată ajuns la guvernare”.
”În calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, am participat cu bucurie și onoare la inaugurarea școlii „10 MAI 1905”, în această dimineață, la Selenița (Albania).
În cele două clase ale școlii din Selenița, copiii aromâni vor studia atît în româna literară, cît și dialectul aromân.
Funcționarea unei astfel de instituții de educație are o semnificație aparte pentru comunitatea aromână care trăiește la sudul Dunării, dar care este parte integrantă a neamului nostru.
În această vizită în Albania, am constatat o mai mare deschidere a autorităților locale și centrale, în privința garantării drepturilor pentru minorități. Cu cît Albania va acorda mai repede drepturile cuvenite aromânilor, cu atît va sprijini mai mult România parcursul european al Albaniei.
I-am asigurat pe frații noștri din Albania de sprijinul meu personal, al Comisiei pentru românii de pretutindeni, dar și al partidului pe care îl conduc, AUR.
Românii din afara granițelor vor beneficia de o mai puternică susținere odată ce vom accede la guvernare, aceasta fiind o componentă importantă a programului nostru politic”, a mai declarat senatorul Claudiu Târziu.
La rândul său președintele Comisiei pentru constituționalitate a Camerei Deputaților, deputatul Ringo Dămureanu, prezent la evenimentul de la Selenița a declarat:
”Astăzi am avut onoarea să particip la inaugurarea Școlii „10 Mai 1905” care s-a deschis în comuna Selenița (Selenice), în regiunea Vlora (Vlöre), Albania.
Aici copiii „rămâni” (aromâni) vor putea să studieze, atât în graiul matern (dialectul aromân), cât și în limba română literară, câteva ore în fiecare zi.
Școala va avea două clase, după numele a două personalități istorice: Vasile Stoica (ambasador) și Nicuța Balamaci (administrator școlar).
Ziua de 23 Septembrie a fost aleasă simbolic, pentru că în urmă cu 142 de ani, pe 23 Septembrie 1879, s-a înființat la București Societatea de Cultură Macedo-Română, organizația culturală reprezentativă a aromânilor din Balcani.
În anul 2021, ca Deputat în Parlamentul României, am votat „Legea Românității Balcanice”, prin care ziua de 10 Mai a devenit Ziua tuturor comunităților românești din Balcani.
Școala din Selenița este deschisă prin grija exclusivă a Fundației aromânilor din Albania „Nicolae Iorga”, condusă de președintele Pano Bakali, fără niciun sprijin financiar din partea Statului Român”…
La eveniment au mai participat pe lângă presedintele Comisiei pentru romanii de pretutindeni a Senatului Romaniei, senatorul Claudiu Tarziu și presedintele Comisiei pentru constitutionalitate a Camerei Deputatilor, deputatul Ringo Damureanu, reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Tirana, reprezentanți de marcă ai organizațiilor aromâne de pe tot teritoriul Albaniei, Zavisa Jurj, presedintele asociației Asociatiei ”Ariadnae Filum” a românilor/vlahilor din Timoc, Serbia, precum si o delegație a Camerei de Comerț Bilaterale România Albania, condusă de Ciprian Dediu, care a facut donații pentru noua școală, constând în echipamente și sisteme IT în valoare de circa 10.000 de euro.
În marja evenimentului delegațiile din România s-au întâlnit și cu primarul din Selenița, dar și cu oameni de afaceri aromâni și albanezi din zonă.