Una dintre firmele abonate, la nivel național, la contractele de consultanță pe bani publici a câștigat un contract de peste 13 milioane lei de la Compania de Apă Arieș SA din Turda. Societatea Eptisa România, controlată de o firmă spaniolă, a câștigat de la instituțiile din țară contracte în valoare de 360.911.790 milioane lei. Topul contractelor de consultanță pe proiectele de infrastructură este condus de societatea Prospecțiuni SA controlată de o suveică creată în jurul omului de afaceri Ovidiu Tender, care a primit contracte în valoare de aproape un miliard de lei.

Anul trecut, Compania de Apă Arieș SA din Turda a atribuit contractul ”Asistență tehnică pentru supervizarea lucrărilor din cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda — Câmpia Turzii, în perioada 2014–2020” firmei Eptisa România. Valoarea estimată a contractului a fost de 23.791.999 lei, fără TVA, dar el a fost câștigat de firma Eptisa România cu o ofertă la aproape jumătate din valoare estimată: 13.081.250 lei, fără TVA.

Instituția publică este condusă de Bobic Ionuț Bogdan, soțul fiicei lui Cristian Matei, liderul PSD Turda.

Societatea apare într-un top realizat de platforma Expert Forum și intitulat sugestiv CLIENTELISM POLITIC ÎN CONTRACTELE DE CONSULTANȚĂ PENTRU INFRASTRUCTURĂ. În ultimii 10 ani, firma cu acționariat spaniol a câștigat contracte în valoare de 360.911.790 lei, fără TVA. Potrivit bilanțului public aferent anului 2007, societatea Eptisa România a avut o cifră de afaceri de 20,6 milioane lei, un profit de 451.217 lei și 67 de angajați.

Singurul acționar al firmei este compania spaniolă EPTISA PROYECTOS INTERNACIONALES SA, care este înregistrată în România și are un punct de lucru și în Cluj Napoca pe strada Emil Racoviță nr 17A. Firma spaniolă este acum radiată și pare una fantomă dacă ne raportăm la datele financiare. Începând cu 2011 societatea nu are nicio cifră de afaceri, a declarat pierderi în fiecare an fiscal cuprinse între 20.000 și 70.000 de lei, iar ca administrator apare spaniolul LUIS VILLARROYA ALONSO. La nivel european, Eptisa este controlată de Ángel Corcóstegui, un finanțist spaniol implicat într-o serie de scandaluri financiare, dar care nu a suferit nicio condamnare pentru acuzațiile și speculațiile făcute împotriva lui într-o serie de controverse privitoare la fondurile de pensii din Spania.


Ángel Corcóstegui

Tender în capul listei

Revenind la contractele naționale care apar în topul realizat de platforma Expert Forum, suma de peste 360 de milioane de lei câștigată de cei de la Eptisa pare una modică. Topul este condus de SC Prospecțiuni SA, una dintre firmele controlate de familia lui Ovidiu Tender, care a acumulat în ultimii 10 ani contracte în valoare de 621.096.707,7 lei.

Ovidiu Tender

Compania este controlată majoritar de TENDER SA, firma familiei Tender, care desfășoară afaceri în energie, construcții, turism, imobiliare etc. Firma a fost înființată în anii ’50 ca Întreprinderi de Prospecțiuni Geologice și Geofizice, devenind apoi în 1990 Întreprinderea de Prospecțiuni și Laboratoare și Prospecțiuni SA.

Conform presei, Tender este apropiat de foști șefi ai serviciilor secrete, fostul șef al SRI Radu Timofte și de fostul șef al SIE Ioan Talpeș și ar fi fost colaborator la Securității4 . A fost condamnat alături de Marian Iancu pentru preluarea ilegală a controlului asupra companiei CAROM Onești, pe care au devalizat-o, prejudiciul la nivelul anului 2003 fiind de 1.400 de miliarde vechi. Conform fostei șefe DIICOT, prim adjunctul SRI Florian Coldea e cel care i-a cerut în 2013 ca ”din rațiuni de securitate națională” Tender să nu facă închisoare. Și, chiar dacă va fi condamnat, să găsească o soluție ca să pedeapsa să fie fără executare.

Acum, SC Tender SA este în insolvență. După câțiva ani în care societatea a mers pe minus, firma lui TENDER OVIDIU LUCIAN a declarat în 2017 o cifră de afaceri de 1,8 milioane lei, un profit de 1,3 milioane și 8 angajați.

Potrivit raportului, în cadrul analizei financiare au fost identificate 4641 de CUI-uri unice ale ofertanților. Dintre acestea, primii 79 de competitori au câștigat jumătate de fonduri. Mai mult, 100 dintre aceste firme au donat către un partid politic. Un pattern care poate fi observat la prima vedere este faptul că un număr semnificativ de contracte a fost câștigat în cadrul unor proceduri cu număr mic de ofertanți, iar criteriul de selecție a fost prețul cel mai scăzut (75%).

Energobit în topul ”clienților politici” a contractelor publice

Printre firmele care apar în raportul respectiv se regăsește și compania Energobit din Cluj Napoca, împreună cu o serie de firme satelit.

Patronii Energobit,
Gadola, Socea și Pál

”ENERGOBIT CONTROL SYSTEMS SRL este deținută de Energobit SA. Numele firmei apare într-o investigație a Consiliului Concurenței, cu privire la achiziții desfășurate de Transelectrica. Practic, în cadrul celor 2 licitaţii organizate de Transelectrica, ofertantul ce se clasase pe primul loc în urma derulării etapei de licitaţie electronică a fost descalificat pentru că nu a răspuns sau a răspuns incomplet la solicitarea autorităţii contractante, iar contractul a fost atribuit ofertantului clasat pe locul al doilea, la un preţ mai mare. 41 Energobit este deținută majoritar de ENERGOBIT HOLDING LIMITED, înregistrată în Cipru. Trei dintre administratorii Energobit sunt SOCEA IOAN, PETER PAL și ȘTEFAN GADOLA, trei dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Cluj, care dețin firme în mai multe domenii precum sănătate, construcții, energie etc. Peter Pal a fost consilierul premierului Emil Boc și consilier local în Cluj Napoca, membru PDL”, se arată în raport.

Potrivit autorilor raportului, o parte semnificativă dintre firmele care au câștigat contracte semnificative (primele 100) pe categoria de CPV-uri 71 au acționari cu legături politice, cu instituții ale fostului regim comunist; au deținut funcții de conducere în instituții relevante pentru subiect, precum Compania de Drumuri sau Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară; au dosare penale pentru infracțiuni care au legături cu fraudă din bani publici, infracțiuni legate de câștigarea unor achiziții publice sau evaziune fiscală. Interesul firmelor nu este mereu evident, iar proprietarii reali (cum ar fi oameni politici) se pot ascunde în spatele unor asociați sau administratori care nu sunt persoane cu notorietate. Donațiile către partide sau alianțe politice, fie că sunt făcute în numele unei persoane fizice sau a uneia juridice sunt legale, însă pot arăta că firmele respective sunt apropiate sau au interese față de un anumit partid. Acolo unde donațiile sunt unilaterale, către un singur partid, relația pare chiar mai clară decât acolo unde se donează către mai multe partide diferite.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.