Clinica Ginecologie I ia grosul banilor de la bugetul local
Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a analizat in sedinta din 13 februarie 2012 proiectul privind alocarea sumei de 2.000.000 de lei pentru efectuarea de reparatii, constructii, achizitionarea de aparatura medicala la spitalele clujene si pentru servicii de medicina dentara ale Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu pentru persoanele cu venituri reduse. 400.000 din aceasta suma au fost alocati Clinicii Ginecologie I, pentru reparatii si achizitie de aparatura medicala.
Institutiile medicale clujene care au depus solicitari de finantare sunt: Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Institutul Inimii de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Nicolae Stancioiu”, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii, Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” si Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca.
De asemenea, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu" a depus proiectul social „Promovarea sanatatii orale prin cresterea accesibilitatii populatiei defavorizate la servicii de stomatologie”, conform Protocolului semnat inca din anul 2009 cu Primaria Cluj-Napoca prin care se asigura accesul la tratamente stomatologice unor categorii de clujeni care isi permit aceste tratamente.
Supliniri pe alocuri
Primele amendamente propuse au fost inaintate de consilierul local PDL Adrian Popa. Acesta a cerut suplimentarea sumei alocate Clinicii de Neurologie I cu 50.000 de lei si introducerea unei pozitii noi la sectiunea dedicata Spitalului Clinic Pediatrie II, pentru achizitionarea de aparatura medicala, in valoare de 75.000 de lei. Ambele amendamente au fost votate de catre colegii sai, suma totala de 2 milioane fiind astfel suplimentata cu 125.000 de lei.
Claudia Anastase a propus o majorare mai semnificativa din start. Aceasta a cerut consilierilor locali sa voteze propunerea sa de a majora intreaga suma la 2.700.000 de lei, mentinandu-se majorarile propuse de Popa, iar restul banilor ar urma sa fie impartiti proportional intre celelalte institutii care au cerut sprijin financiar Primariei Cluj-Napoca. Amendamentul consilierului PSD a picat, insa, cu 7 voturi pentru, 8 impotriva si 9 abtineri.
Viceprimarul Laszlo Attila a aratat ca este esential ca Spitalul Municipal sa aiba alocari cat mai consistente, dat fiind ca nu primeste sprijin din partea nici unei alte institutii administrative locale si are nevoie de o infuziune serioasa de capital, in special la sectiunea de Terapie Intensiva, care ridica niste costuri foarte mari. Radu Moisin a declarat ca, desi Casa de Asigurari a ridicat la 1.600 de lei suma decontata pentru Terapie Intensiva per pacient, acesti bani ajung pentru doua zile, daca se iau in considerare costurile pe care le are spitalul cu aparatura, medicamentele si personalul. Cei care stau mai mult de doua zile creeaza spitalului niste costuri suplimentare destul de mari, iar majoritatea pacientilor de la Terapie Intensiva sunt in aceasta situatie. Consiliul Local ajuta la achitarea acestor costuri cum poate. „Eu zic sa ne gandim mai mult la Spitalul Municipal, toate celelalte unitati sanitare sunt in administrarea Ministerului Sanatatii sau a Consiliului Judetean. Pentru acesta, care este singurul spital in administrarea noastra, mai exista o rezerva de 75.000 de lei”, a declarat Radu Moisin.
Bani si de la Consiliul Judetean
Un alt amendament a fost inaintat de consilierul local UDMR Somogyi Gyula, de suplimentare a bugetului pentru Clinica de Diabetologie de la 50.000 de lei la 100.000 de lei, bani pe care acesta a propus sa-i ia de la Ginecologie I, care are cea mai mare alocare, de 400.000 de lei. Propunerea sa nu a trecut, insa, fiind 11 voturi pentru, 5 impotriva si 9 abtineri. Colegul sau, consilierul PSD Gheroghe Vuscan, a avut mai mult succes, propunerea sa de suplimentare a banilor pentru Spitalul de Pneumoftiziologie cu 50.000 de lei, fiind aprobata de alesii locali.
„Asa cum putem gasi rezerva pentru cei 125.000 de lei, haideti sa impartim suma de 400.000 de lei in mod egal intre Ginecologie I si Stanca, pentru a nu avea senzatia ca facem alocari in stanga si-n dreapta”, a cerut Claudia Anastase. Desi colegii sai au aratat ca aceasta clinica primeste bani si de la Consiliul Judetean , pentru lucrarile de reparatii si aparatura medicala, votul nu a fost favorabil acestei propuneri. Consilierul Local Gheorghe Surubaru a declarat ca orice solicitare facuta de spitalele clujene a fost de bun simt, avand in vedere ca au existat doua surse de alocari – Spitalul de Pneumoftiziologie si Clinica de Diabetologie au primit sume consistente si de la Consiliul Judetean, iar Ginecologie I a primit 200.000 de lei de la aceeasi institutie.
Diana Gabor