Una dintre clinicile private din Cluj-Napoca, SC As Ro Medica a intrat în insolvenţă pentru doar 5.000 de lei. Clinica a fost deţinută de omul de afaceri Nicolae Badiu, care, în urmă cu câţiva ani a vândut-o off-shorului cipriot Medromea Enterprise Limited. La scurt timp, clinica a început să acumuleze datorii de sute de mii de lei, dar a intrat în insolvenţă abia la cererea SC Filiala de Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Furnizare Nord” SA pentru neplata facturilor de energie electrică. În mod ciudat, persoana care spune că se ocupă de insolvenţa firmei lui Badiu spune că nu poate intra în posesia actelor contabile, iar administratorul As Ro Medica nu este de găsit.  Mai mult, înainte de cererea de insolvenţă, conform Oficiului Registrului Comerţului Cluj, SC As Ro Medica era dizolvată pentru nedepunerea declaraţiilor fiscale.

1
În aprilie 2009, SC Electrica Furnizare Nord a cerut Tribunalului Comercial cluj deschiderea procedurii de insolvenţă a clinicii private As Ro Medica pentru suma de 5.715 lei, reprezentând facturi de furnizare, plus cheltuieli judiciare de 492 de lei. După ce dosarul a trenat câteva luni, în final judecătorii au desemnat ca lichidator pe Daniela Borşa. În mod normal, lichidatorul ar fi trebuit să intre în posesia actelor firmei pentru a încerca să reorganizeze societatea sau să o declare falimentară. Daniela Borşa, lichidatorul numit de instanţa Tribunalului Comercial Cluj să se ocupe de insolvenţa SC As Ro Medica spune că, de fapt, în opisul firmelor aflate în insolvenţă ţinut în evidenţa Oficiului de registru al comerţului Cluj, de insolvenţa firmei lui s-ar ocupa avocatul Laura Pop. Mai mult, conform lui Borşa, ea nu a reuşit să intre în posesia niciunui document al societăţii şi nici să îl găsească pe administratorul societăţii.
“Pe ORC (Oficiul de registru al comerţului, n.red) apare alt practician în insolvenţă. Teoretic, eu ar trebui să mă ocup de acest caz, dar nu am putut da de administrator şi nici nu mi s-au pus la dispoziţie actele firme pentru a putea începe să lucrez, chiar dacă prin decizia instanţei eu am fost repartizată să mă ocup de acest caz”, spune Borşa.
Pe de altă, avocatul şi practicianul în insolvenţă, Laura Pop, spune că nu îşi aminteste să se ocupe de insolvenţa acestei societăţi.
“Avem foarte multe dosare de insolvenţă, dar nu îmi aduc aminte să mă fi ocupat de As Ro Medica. Cu toate acestea este posibil să îmi fi fost dat acest dosar pe vremea când eram secretar de stat şi a trebuit să îmi întrerup activitatea pe motive de incompatibilitate”, explică Pop.
Dacă, SC As Ro Medica se află în insolvenţă fără ca cineva să gestioneze această procedură, şirul inadvertenţelor merge mai departe. Anul trecut, conform hotărârii Tribunalului Comercial Cluj 4498/29.10.2009 această societate a fost dizolvată la cererea Oficiului de Registru al Comerţului Cluj pentru nedepunerea declaraţiilor fiscale.

Insolvenţă cu “dedicaţie”?

Iniţial, clinica privată a fost deţinută de omul de afaceri Nicolae Badiu, care a vândut afacerea unui fond cipriot, Medromea Enterprise Limited, iar reprezentantul fondului şi administratorul SC As Ro Medica a fost  Dan Lorin Harary (Munteanu), cu dublă cetăţenie româno-israeliană.
“În baza procesului-verbal al şdinţei comitetului de conducere a companiei MEDROMEA ENTERPRISE LTD am hotărât numirea în calitate de administrator neasociat a dlui Dan Lorin Harary (Munteanu)”, arată un act notarial publicat în Monitorul Oficial.
Dacă în anul 2000, datoriile totale înregistrate de SC As Ro Medica se ridicau la peste 2,3 milioane de lei, conform ultimei declaraţii fiscale din 2007, datoriile totale erau însumate la 652.222 de lei. Anul cel mai prost pentru această clinică privată a fost în 2003, când datoriile totale ajunseseră la peste 8,1 milioane de lei.
Conform unui specialist în insolvenţă în acest caz, chiar dacă SC As Ro Medica era dizolvată, s-a ales opţiunea insolvenţei pentru o asemenea sumă (circa 5.000 de lei, n.red.) din cauza unei decizii ANAF cu “dedicaţie” strecurată în Legea insolvenţei (85/2006).”Aliniatul doi din articolul 1 al deciziei prevede că de la intrarea în vigoare a legii insolvenţei, în cazul celor care intră în reorganizare sau insolvenţă, nu se mai datorează şi nu se mai calculează obligaţii fiscale accesorii pentru creanţele înscrise la masa credală şi pentru cele rezultate din activitatea curentă, indiferent de data deschiderii acestei proceduri. Adică, pe înţelesul tuturor, se sterg datoriile acumulate la bugetul de stat. Ăsta este motivul pentru care unii îşi aranjează ca firmele să le intre în insolvenţă”, explică Sergiu V., practician în insolvenţă.

Afaceri de milioane

Reporterii Gazeta de Cluj au arătat că Nicolae Badiu este unul dintre afaceristii clujeni apropiaţi Parditului Naţional Liberal. Nicolae Badiu este implicat în proiectul imobiliar Europort edificat pe strada Calea Baciului din Cluj-Napoca. După ce au cumpărat apartamente în acest ansamblu, sute de clujeni au fost nemulţumiţi de calitatea lucrărilor locuinţelor şi unii dintre ei au deschis procese împotriva patronilor Europort. De asemenea, Badiu mai face parte din acţionariatul Arcada Group şi al companiei CBC Development, care a demarat proiectul Global Plaza. Împreună cu unul dintre cei mai stabili parteneri de afaceri, Valentin Nica, cei doi au prins trenul afacerilor în perioada când la conducerea Consiliului Judeţean Cluj se afla liberalul Marius Nicoară. Astfel, Badiu dezvoltă proiecte hoteliere în parcurile industriale Tetarom I şi II, iar Valentin Nica deţine monopolul, prin intermediul CFO Integrator, a singurei reţele subterane de transfer de informaţie şi date din Cluj-Napoca. Investiţia CFO Integrator este de circa 54 de milioane de euro pentru ca, la final, să reprezinte o reţea subterană de cablaje de date de aproape 600 de kilometri. Acest proiect aparţine municipalităţii clujene, iar în acord cu această instituţie, “cabliştii liberali” au hotărât ca suma pe care vor trebui să o plătească viitorii chiriaşi ai acestei reţele, adică firmele de telefonie şi de internet, va fi nu mai mare de 18 euro/100 de metri de microtub/lună. La un calcul sumar, dacă fiecare metru al acestei reţele va fi închiriat la acest preţ,  în fiecare lună, în conturile CFO Integrator va intra circa un milion de euro. Din această sumă, firma va trebui să plătească Primăriei Cluj-Napoca o sumă anuală de 1% din venitul brut, dar nu mai puţin de 100.000 de euro, iar contractul cu municipalitatea este încheiat pentru o perioadă de 20 de ani, după care reţeaua Duct City va intra în administrarea primăriei. Conform unor date fiscale, până în acest moment, cei de la CFO Integrator au investit peste opt milioane de euro în acest proiect.
De asemenea, tandemul Nica şi Badiu au mai prins o afacere bună, anume reabilitarea Băilor Someşeni, în care vor investi 90 de milioane de euro. Şi acolo, cei doi doresc să construiască locuinţe şi un hotel. Conform datelor oficiale, SC Băile Someşeni are cinci acţionari, Valentin Nica, Nicolae Badiu, Petre Ştefan, fiecare cu câte 30 de procente, iar Gheorghe Rădulescu şi Gidro Stanca, şefa Baroului Cluj, ambii, câte cinci procente.

11 milioane de euro este averea estimată a lui Nicolae Badiu, conform ultimelor topuri ale celor mai bogaţi români

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.