Începând cu 18 iunie, fostul director al Directiei Tehnice, Sorin Apostu este viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, functie la care, spune el, nu ar renunta nici pentru un mandat de parlamentar. El se va ocupa, printre altele, de fluidizarea traficului în municipiu si de construirea unui Aqua Park în Cluj-Napoca.

Gazeta: Care sunt proiectele cele mai importante pe care le aveti în vedere în calitate de viceprimar?

Sorin Apostu: În primul rând eu voi continua rezolvarea problemelor în echipa lui Emil Boc si anume constructia de parkinguri în cartiere pentru a lua masinile de pe trotuare, de pe spatiile verzi si a le reda destinatiei initiale. De asemenea, un alt proiect la care tin foarte mult este implementarea managementului de trafic, din care face parte si „unda verde” care are ca principal scop fluidizarea traficului în municipiu pe doua axe. Una dintre ele este dinspre aeroport înspre Manastur, respectiv pe strazile Traian Vuia – Aurel Vlaicu – 21 decembrie – Motilor – Calea Floresti si cea de-a doua axa este Manastur -Dorobantilor, respectiv pe strada Clinicilor si pe bulevardul Eroilor. Ar mai fi construirea unui Aqua Park la Cluj în zona strandului Grigorescu si modernizarea acestui strand. Din proiecte mele mai face parte continuarea lucrarilor de reabilitare a strazilor, aleilor si trotuarelor din municipiu prin programe la care sa primeze calitatea fara a fi nevoie de interventii pe aceste strazi, alei si trotuare cel putin zece ani.

Gazeta: Cum credeti ca veti colabora cu primarul Emil Boc si cu consilierii locali?

Sorin Apostu: Am facut si fac parte din echipa lui Emil Boc si sunt si eu consilier local ales pe lista echipei acestuia. Iar cu ceilalti consilieri locali am mai colaborat si înainte foarte bine si voi colabora în continuare atâta timp cât avem un interes comun si anume problema cetateanului clujean si rezolvarea problemelor acestuia.

Gazeta: Concret, ce atributii aveti?

Sorin Apostu: Pe lânga atributiile date de catre lege pe care le am, ma ocup în continuare de problemele municipiului legate de infrastructura, reparatii de strazi, crearea de spatii verzi si locuri de joaca, reabilitare unor imobile, reparatii de scoli si gradinite si construirea de locuinte de tip ANL si social. De asemenea, fac parte din comisia de urbanism si din comisia care se ocupa de restituirile în baza legii 10.

Gazeta: Exista premise ca întelegerea dintre  PD-L si UDMR pentru obtinerea majoritatii în consiliul local si cel judetean la sedintele de desemnare a viceprimarilor si a vicepresedintilor sa functioneze pe termen lung?

Sorin Apostu: Noi colaboram cu toate partidele politice din cadru consiliului local. Am colaborat bine cu colegi de la UDMR si în timpul mandatului trecut iar aceasta colaborare este în interesul Clujului si nu pentru obtinerea majoritatii, pe care o avem. Majoritatea noi o aveam si fara sa facem aceasta coalitie, avem 16 consilieri din 27.

Gazeta: Ce strategie de dezvoltare a municipiului aveti în vedere?

Sorin Apostu: Municipiul are o strategie de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung, la care am lucrat împreuna cu consilierii si cu echipa tehnica din primarie pe care vrem sa o punem în practica si în mandatul 2008-2013.

Gazeta: Cum vedeti dezvoltarea zonei metropolitane a Clujului?

Sorin Apostu: Municipiul Cluj-Napoca este miezul si mobilul dezvoltarii zonei metropolitane. Ea exista si reprezinta o necesitate a dezvoltarii economice a judetului Cluj, trebuie puse bazele scriptice ale acestei asociatii care sa functioneze conform necesitatii.

Gazeta: Ce solutii aveti pentru decongestionarea traficului?

Sorin Apostu: Vorbeam de implementarea managementului de trafic si folosirea semafoarelor inteligente care se adapteaza în functie de trafic. Ele detecteaza daca pe o axa nu sunt masini si astfel dau drumul la cealalta axa de trafic. Deci daca într-o intersectie se sesizeaza ca nu este cerere de trecere, adica nu sunt masini, el da drumul în continuare. Nu se mai face automat rosu pentru 75 de secunde fie ca sunt masini fie ca nu. Acest lucru înseamna semaforizare inteligenta. Dintre solutii mai fac parte si creerea de parkinguri în cartiere pentru a elibera carosabilul si trotuarele si finalizarea centurilor ocolitoare si a segmentului de autostrada care va scoate traficul greu din municipiu.

Gazeta: Aveti solutii clare pentru a evita haosul imobiliar din Cluj-Napoca?

Sorin Apostu: Am impus împreuna cu colegii mei din comisia de urbanism niste solutii clare în ceea ce priveste dezvoltarea imobiliara cu procentul de ocupare si cu spatiul verde rezervat. De asemenea am mai dezbatut problema legata de creearea de infrastructura, alei, trotuare, iluminat public si spatiu verde gata plantat odata cu luarea în folosinta a imobilului respectiv. Si bineînteles, interzicerea construirii blocului între case.

Gazeta: Exista zvonuri conform carora ati putea candida si pentru un mandat de parlamentar. Ati fi dispus sa renuntati la mandatul de viceprimar în favoarea celui de parlamentar?

Sorin Apostu: Nu!

Gazeta: Aveti vreun model în politica?

Sorin Apostu: Am stat foarte mult lânga Emil Boc si îl consider un model demn de luat în seama pentru un om politic.

Andreea Mitrica

La prima sedinta a Consiliului Local, de pe 18 iunie, s-au ales cei doi viceprimari care îl vor seconda în conducerea municipiului Cluj-Napoca pe Emil Boc. Acestia sunt Sorin Apostu, presedinte executiv al PD-L Cluj-Napoca, si Laszlo Attila, presedintele UDMR Cluj. Cele doua partide au facut coalitie pentru a obtine majoritatea în Consiliul Local si Consiliul Judetean. Fiecare viceprimar a fost ales cu câte 21 de voturi din cele 27, trei fiind declarate nule si alte trei au fost împotriva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.