Orașul de cinci stele al lui Emil Boc a devenit, de câțiva ani buni, un hub al escrocilor și  țeparilor care profită de naivitatea omului bun pentru a-și umple buzunarele. Pe lângă construcțiile cu probleme, ridicate în oraș, în Cluj-Napoca au apărut așa-ziși meșteri care  promit marea cu sarea, dar  te lasă cu ochii în soare și cu banii luați pentru o lucrare de mântuială. 

Un caz aparte despre care vom discuta este cea a unei clujence care, din motive personale, a dorit să rămână sub anonimat. R.B a precizat pentru Gazeta de Cluj că în urmă cu patru ani și-a cumpărat un apartament în Cluj-Napoca, Mănăștur și a decis să-l renoveze. 

Muncitorul care a fost contactat a mai lucrat pentru R.B. în trecut, când a renovat un alt apartament pe care îl avea. Mergând pe încredere, R.B i-a oferit toți banii necesari pentru renovare, având speranța că lucrurile vor fi la fel ca ultima dată. Din nefericire, de data aceasta, clujeanca a avut o surpriză de zile mari când a mers să verifice apartamentul renovat. 

„I-am dat toți banii din lucrare și a făcut doar un sfert din ceea ce a promis. Mergând pe încredere, avem doar dovada că i-am făcut transferul bancar. Ulterior, după rezultat, l-am acționat în instanță, după care a trebuit să căutăm o altă echipă, prin recomandări”, a declarat R.B pentru Gazeta de Cluj. 

Nemulțumirea clujencei, după renovarea apartamentului, l-a făcut pe F.R, meșterul care s-a ocupat de lucrare, să o acuze că este subiectivă și că lucrările sunt exact cum trebuie, ea neavând expertiza de a verifica dacă lucrările sunt bune sau nu. R.B a luat legătura cu Inspectoratul de Construcții din Cluj pentru a cere ca cineva să vină să verifice lucrările, să facă o evaluare. 

„Ce mă deranjează este faptul că am încercat să iau legătura cu Inspectoratul de Construcții din Cluj pentru a cere un punct de vedere. Ei mi-au spus că acest lucru nu ține de ei și m-au trimis la Facultatea de Construcții. Bineînțeles, același răspuns. Ei se ocupă mai mult să evalueze clădirea în sine, pereții, nu finisajele interioare”, a mai spus clujeanca. 

Totodată, ea a mai spus pentru Gazeta de Cluj că de câțiva ani de zile, acest fenomen a luat amploare, mai exact cel al meșterilor de carton care cer prețuri exorbitante pentru o muncă de doi bani. 

„Marea majoritatea cu care am vorbit au spus că meșterii nu își fac treaba, doar încasează banii și fac o lucrare de mântuială”, a spus R.B. 

Ei montează, banii încasează, dacă e bine făcut nu contează 

Evident că lucrurile nu au rămas așa, iar clujeanca a apelat la alți meșteri pentru a îndrepta ceea ce primul a distrus. Cu toate acestea, teama ca rezultatele să fie asemănătoare ca prima dată este mare. R.B a precizat că fiecare om care are o meserie trebuie să răspundă pentru ea, lucru de care meseriașii nu „beneficiază”, în condițiile în care ei nu sunt evaluați de nimeni. Și aici are dreptate. 

Meseriașii răspund, în primul rând, în fața clienților, adică persoanelor sau companiilor care i-au angajat să efectueze lucrările. În cazul în care vrei o evaluare precisă a lucrării pe care a făcut-o, clientul va trebui să mai scoată bani din buzunar pentru a plăti un expert care să vină să verifice ceea ce a făcut meseriașul. Dar aici este problema. Instituțiile publice te trimit de la una la alta pentru a găsi acul în căruța cu fân, ceea ce înseamnă timp pierdut. R.B a mai declarat pentru Gazeta de Cluj că nu știe să existe experți care să facă o evaluare a unei clădiri în interior, precizând clar că nu ar fi o problemă să-i plătească. Răspunsul primit din partea autorităților nu i-au rezolvat problema, iar meșterul care a luat banii și a făcut renovarea după ureche și-a luat banii. 

Cum majoritatea celor care se declară meseriași sunt proprii lor șefi, nu trebuie să dea raportul nimănui dacă lucrarea a ieșit pe placul sau nu al clientului. Banii sunt luați oricum. 

Clienții se plâng de meseriași, meseriașii se plâng de clienți

Pe lângă meseriașii de carton, evident că există și oameni care și-au făcut din această pasiune un mod de viață, fiind apreciați pentru munca și calitatea lucrărilor de care dau dovadă. Pentru ca cei care își bat joc de meserie, pe rețelele sociale au apărut diverse grupuri în care oamenii postează imagini cu meșteri și constructori țepari, care au promis un lucru și-au făcut cu totul altceva. Unul dintre aceste grupuri se numește Grupul Meșterilor și Constructorilor Țepari, cu peste opt mii de membri. Oamenii postează imagini cu persoanele care au luat banii și nu și-au respectat angajamentul, dar și mesaje prin care îi avertizează pe restul să se ferească de astfel de oameni. Totodată, pe internet există site-ul teparderomania.dx.am, unde există o listă cu toți țeparii care și-au bătut joc de oameni, promițându-le un lucru și livrând unul cu totul altul. 

Gazeta de Cluj a cerut un răspuns oficial din partea celor de la Inspectoratul de Construcții din Cluj cu privire la această speță. 

„Există o listă a experților tehnici atestați pe site-ul Ministerului Construcțiilor. Din câte știu nu există un expert pe finisaje și nu trebuie să fii foarte mare specialist. Experții atestați se ocupă de structură, armături, metale, nu de finisaje. Acestea sunt chestiuni de natură civilă. Probabil că doamna vrea să-și recupereze banii și să-l dea în judecată. Poate pe domeniul arhitectură, mai exact B1, B, D, C, E, F, care se ocupă de izolare hidrotermică. Oricum, doamna nu are rost să pună o sesizare la noi că sunt chestiuni de natură civilă. Asta o să-i răspundem. În domeniile mai sus menționate s-ar putea ocupa de finisaje”, a declarat reprezentantul instituției. 

De asemenea, în atribuțiile Inspectoratului de Construcții intră verificarea respectării procedurilor de autorizare și de obținere a certificărilor necesare, a respectării standardelor de siguranță și a utilizării materialelor și echipamentelor adecvate. Inspectoratul poate, totodată, să verifice dacă firma respectă legislația muncii, prin verificarea contractelor de muncă ale angajaților și a respectării normelor de securitate și sănătate în muncă.

2 COMENTARII

  1. Mare atentie si la cumpararea de apt. Sunt borfasi tolerati de Boc, care construiesc fara autorizatie, sau nu respecta proiectul. Vand apt. cu acte false facute de cadastru si cu contracte de vz. cump.facute in fals de notarita din piata. M. Viteazu. Pot sa le intabuleze cu spaga total sau partial, nu corespunde real nimic cu ce i la fata locului.Ii o escroaca de loc din satu mare si un gipsy din salaj. Construiesc cu necalificati, materiale slabe, aruncate de altii, niste escroci, si din asta traiesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.