Pandemia de Covid-19 își face din nou prezența în mai multe state din Europa, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă, recomandând guvernelor să introducă, din nou, obligativitatea purtării măștii din cauza numărului mare de noi cazuri. În România, infectările cu coronavirus s-au dublat, iar pentru moment nu există nicio decizie cu privire la o revenire la restricții.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că în ciuda creșterii numărului de cazuri de Covid-19 în România, nu este cazul, pentru moment, să se introducă restricții, precizând că în spitale nu există probleme în ceea ce privește asigurarea asistenței medicale.
„Nu cred că are rost să facem scenarii și să îngrijorăm într-un mod nejustificat populația”, declara oficialul român în urmă cu câteva zile.
Ministrul Sănătății a recomandat populației să folosească masca de protecție în mijloacele de transport în comun și în spațiile aglomerate. Mai mult, în această perioadă, aerisirea permanentă și periodică a spațiilor închise unde își desfășoară activitatea mai multe persoane reprezintă altă recomandare din partea ministrului.
Europa se pregătește de o explozie a numărului de cazuri de Covid-19
Cu toate acestea, în mai multe state din Europa, autoritățile se pregătesc de ce este mai rău. În Franța, spre exemplu, începutul lunii iulie a venit cu peste 200.000 de noi cazuri de Covid-19, motiv pentru care Ministerul francez al Sănătății a recomandat purtarea măștii în spațiile aglomerate și în mijloacele de transport în comun.
Și în Germania și Italia, numărul de persoane infectate zilnic a depășit 100.000, dar cu toate acestea, medicii susțin că acest val este „mai blând” față de celelalte anterioare.
Mihai Moisescu, directorul general de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj, a declarat că nu există motive pentru care clujenii să intre în panică privind revenirea la restricțiile de acum câteva luni. Șeful DSP a explicat faptul că subvariantele BA.4 și BA.5 Omicron vin cu forme ușoare pentru cei care sunt imunizați sau au trecut prin boală, afirmând că nu există o presiune pe sistemul de sănătate.
Întrebat dacă purtarea măștii în spațiile publice ar trebui să redevină obligatorie, Mihai Moisescu a declarat că o astfel de măsură nu se află pe masa Ministerului Sănătății.
„Recomand cu căldură ca toți să poarte corect masca în spațiile publice, mijloacele de transport și piețe aglomerate. Dacă avem acea simptomatologie specifică virusului, trebuie să ne adresăm medicului de familie pentru a fi evaluați și testați și bineînțeles să ne și vaccinăm, cel mai important. Chiar dacă imunitatea este mai puțin eficientă față de prima variantă, totuși ne protejează de formele severe și deces”, a declarat șeful DSP Cluj.
Județul Cluj se află pe locul doi în țară în ceea ce privește numărul de cazuri de Covid-19, iar în următoarele săptămâni, potrivit lui Moisescu, numărul persoanelor infectate va crește din cauza festivalurilor ce au loc în această perioadă. Directorul general DSP Cluj a amintit că organizatorii nu pot obliga pe cei care participă la festival să poarte mască, atâta timp cât nu există un cadru legal care să ducă la obligare.
„Altceva decât să recomandăm partea medicală nu putem face deoarece nu există un cadru legal care să ducă la obligativitate. Recomand în spațiile aglomerate purtatul măștii și testarea. Să nu mergem nicăieri dacă suntem cu Covid-19 deoarece putem infecta pe cei dragi de lângă noi care, din diverse motive, nu s-au vaccinat sau au o imunitate mult mai slăbită decât a noastră”, a mai spus Moisescu.
Întrebat dacă firmele producătoare de vaccin vor veni cu un nou ser pe piață pentru imunizarea împotriva coronavirusului, Mihai Moisescu a declarat că urmează să se facă updatarea structurii antigenice la noile subvariante.
„Este clar că trebuie să ne obișnuim să trăim împreună cu acest virus, la fel ca în cazul virusului gripal, pe viitor, ar fi necesar să ne vaccinăm în fiecare sezon”, a concluzionat șeful DSP Cluj.
Vaccinarea bate pasul pe loc. De la debutul campaniei de imunizare a populației, nici jumătate dintre români nu s-au vaccinat împotriva Covid-19
Mihai Moisescu a declarat pentru Gazeta de Cluj, în urmă cu două săptămâni, că trebuie promovată ideea de vaccinare pentru ca populația să-și crească imunitatea față de coronavirus.
„DSP recomandă vaccinarea, chiar dacă imunitatea de tip încruțișat față de subvariantele descoperite tip Omicron este mai scăzută, deoarece ne protejează față de o infecție de tip mediu”, a declarat directorul DSP Cluj.
Țara noastră se confruntă cu o revenire a numărului de cazuri de Covid-19, fiind confirmate, în fiecare zi, aproape 4.000 de noi infectări. Medicii din întreaga lume sunt îngrijorați de noua variantă Omicron supranumită „Centaurus” ( varianta BA.2.75). Aceasta a fost dedectată în India, la începutul lunii mai și este mult mai transmisibilă decât restul.
Noua variantă a fost descoperită în peste 10 țări, iar modul în care se extinde arată clar faptul că virusul nu poate fi ținut sub control prin același plan aplicat asemenea unui caz de gripă.
Medicii recomandă un plan cu măsuri bine stabilite pentru a preveni infectările și reinfectările, dar mai mult decât atât, noi restricții din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus. Sfârșitul verii se anunță plin de provocări, în special că lumea se întoarce din concedii, iar odată cu începutul sezonului de gripă, reintroducerea măștii în spațiile publice și mijloacele de transport în comun ar putea deveni, din nou, obligatorie.
În Cipru, portul obligatoriu al măștii de protecție în spațiile închise a fost reintrodus la începutul lunii iulie, în contextul creșterii numărului de cazuri de Covid-19. Totodată, masca a redevenit obligatorie pe 28 iunie în farmacii, laboratoarea clinice și centrele de testare guvernamentale.
Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că dacă populația nu respesctă recomandările impuse de autorități se poate ajunge, din nou, la restricții.
„Nimeni nu a anunțat că s-a terminat vreo pandemie. Mobilitatea pe care o avem în aceste zile și în aceste luni ne arată că cred că este mai mare decât înainte de a fi declarată pandemia, în 2019. O mobilitate înseamnă și o transmitere mai accentuată„, a declarat Nelu Tătaru la un post de televiziune.
Citește și articolul: Soluțiile dezinfectante din intrarea blocurilor de locuințe și dezinfecția periodică, amintiri din pandemie