Scenă de o duritate rar întâlnită, săptămâna trecută, în fața unei tarabe de legume-fructe din piațeta aflată în proximitatea stației CTP din Piața Gării: un boschetar a fost rupt efectiv în bătaie de  prietenii patronului tarabei, fiind suspectat că a furat de acolo un gogoșar. Bietul om și-l cumpărase de la un magazin din vecini și venise să-și cumpere și o roșie, fiind ora mesei, însă a avut ghinionul să fie considerat hoț și luat la pumni de oamenii patronului. Culmea, victima se cunoscuse cu patronul în pușcărie, unde fusese închisă pentru vânzare de valută falsă  – iar patronul pentru bătaia unui florar – și-l ajutase pe acesta mereu cu țigări și mâncare!

Bărbatul – un semiboschetar – se strecoară precum o umbră în sala de așteptare a I.M.L.Cluj și ia loc pe un scaun. Are ochiul drept complet acoperit de un tampon uriaș, care-i acoperă o fractură de pomete, însă omul mai are două fracturi: de bază de piramidă nazală și de maxilar, plus ochiul îi este atins serios de tot. În răstimpuri își scoate o batistă plină de sânge, suflă cu putere în ea și o împăturește la loc. Mărturisește că trăiește din munci ocazionale, pe care le prestează la gospodăria diverșilor oameni care se îndură de el, iar acum, în sezon, îi ajută pe pepenari. Arată deschis că a fost victima unui incident absurd, venit tocmai de la un fost camarad de-al său de pușcărie, ajuns între timp patron de magazin de legume-fructe, în Piața Gării Cluj: “Am fost împreună cu dl. Nelu în pușcărie, colegi de celulă – și nu odată l-am servit cu țigări și mâncare când i-a fost greu. Eu eram închis pentru vânzare de valută falsă iar el, pentru bătaia unui vânzător de flori – că asta-i pasiunea lui, bătaia… Și, uitați ce mi-au făcut oamenii lui, pe 10 august,  îndemnați de el! Tocmai am ajuns la magazine, ca să-mi cumpăr și o roșie – aveam deja în mână un gogoșar, nu prea mare, de la un magazin din vecini – și el a zis că l-am furat și i-a pus pe niște băieți să mă rupă în bătaie, ceea ce ei au și făcut, imediat. Mi-au ars niște pumni în față și după ce am căzut, și numeroase de picioare-n cap și-n gură, fără să le pese că sunt oameni în jur. După ce mi-am mai revenit puțin am anunțat poliția și primul lucru pe care l-am făcut a fost să le dovedesc polițiștilor că-mi procurasem gogoșarul de la magazinul din vecini, lucu confirmat și de vânzătoarele de acolo”. Bărbatul a fost dus de urgență, cu o ambulanță, la U.P.U., de unde a fost transferat la Clinica de Chirurgie Orală și Maxilofacială. Însă, speriat de faptul că urma să fie supus la nu mai puțin de trei operații, a refuzat internarea. ”Trei operații trebuie să-mi facă: la nas, pomete, ochi și maxilar, dar mi-e teribil de frică, plus că nu am un loc de muncă stabil și nu dețin nici asigurare medicală”, explică bărbtul, cu o privire tânguitoare. Este poftit curând în cabinetul de consultații și se întoarce, după circa douăzeci de minute, cu un certificat în care legiștii i-au recomandat între 30-35 de zile de îngrijiri. Explică Paul, înainte de a părăsi instituția medicală: “Vedeți, asta mi-a fost mulțumirea că l-am ajutat în pușcărie: m-a nenorocit pe viață! Dar, să știți: pentru fapta lui – chiar dacă sunt un om amărât – am să mă țin de el până-l văd înapoi unde-i e locul, în pușcărie! Fac plângere la Secția 1 Poliție și merg apoi până-n pânzele albe ca să-mi găsesc dreptatea”!

 

Punctul de vedere al I.P.J.Cluj

“Miercuri, 15 august victima a depus plângere la Secția 1 Poliție. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Însă, victima mai are de făcut anumite investigații, după care în urma lor – dacă va fi cazul – e posibil să se schimbe încadrarea actuală a faptei în cea de vătămare corporală”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Traian Morar, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here